szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint 11 ezren vettek részt az MSZP nagygyűlésén, ahol a párt megindította a választási kampányát. Mesterházy Attila szerint az Orbán-kormány nemcsak reggel, délben és este hazudik, hanem folyamatosan. Az MSZP elnöke felvázolta azt is, mit tenne, ha pártja megnyerné a választásokat: átírná az alkotmányt, a civilekkel új megállapodást kötne, bevezetné a méltányossági nyugdíjat, visszaadná az önkormányzatok szabadságát és új médiaszabályozást is ígért. Ugyanakkor szerinte felelős politikus nem mondhatja, hogy 2014-ben beköszönt a jólét. Victor Ponta román miniszterelnök arról beszélt, hogy Mesterházyval megtalálják a közös utat, aki szerinte nagyon jó vezetője lesz az országnak. Az MSZP politikusai beszédeikben hol a kormányt kritizálták, hol Mesterházy Attilát méltatták.

Magyarország "tele van kilátástalansággal" - mondta Mesterházy Attila az MSZP nagygyűlésén tízezres közönség előtt. A pártelnök beszédét egy hajrá apa  feliratú gyerekrajz felmutatásával kezdte, majd kitért arra is, miért hívták meg Victor Pontát. Mint mondta, az MSZP új nemzetpolitikát hirdetett, amelynek lényege, hogy segítsék a határon túli magyarokat, hogy érvényesülni tudjanak a szülőföldjükön, de ehhez jószomszédi politika is szükséges. Majd arról beszélt, Ponta tudja, hogy ő felelősséggel tartozik a romániai magyarokért, de azt is, hogy tiszteli a szomszéd népeket - ezt Mesterházy hazafiságnak nevezte. 

Az MSZP elnöke azt mondta, hónapok óta járja az országot és látja a kilátástalanságot. Ezt követően példákat sorolt: egy nyugdíjas nő esetét említette, akinek választania kell, hogy eszik vagy kiváltja a gyógyszereit; egy miskolci közmunkást, aki nem tud megélni havi 47 ezer forintból, miközben a fideszes politikusok Mesterházy szerint napi 47 ezerből élnek. Ezt követően egy házaspárról beszélt, akik dolgoznak, de tele vannak szorongással, mert nem tudják fizetni a hiteltörlesztésüket, és félnek, hogy nem fogják tudni állni a gyerekeik tandíját.

Egy másik példája két vállalkozó volt, akik tönkrementek, és erre ráment a házuk is, amire hitelt vettek fel. Mesterházy szerint ez mutatja, hogy a "tündérmese" nem működik. Azt mondta, a Fidesz mindig mindenkire áthárítja a felelősséget, pedig három éve kormányoznak kétharmaddal. Mesterházy szerint mindezért Orbán Viktor a felelős. "Hazudtak önöknek, nem reggel, délben és este, hanem folyamatosan" - bírálta a Fideszt Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét felidézve Mesterházy.

©


Az MSZP elnöke szerint az elmúlt 8 évben mindenki jobban kormányzott, mint most a Fidesz. Ezt követően több példán keresztül igyekezett bemutatni, hogyan teljesítettek 2002 és 2010 között a kormányok, így felemlegette, hogy akkor indították újra a nyugdíjkorrekciós programot, csökkentették az élelmiszerek áfáját, emelték a közalkalmazottak bérét - az utóbbit szerinte azért lépték meg, mert tudták, különben beindul az elvándorlás. Szerinte abban az időszakban senkinek nem kellett félnie, az országnak volt nemzetközi respektje, utak, kórházak, iskolák épültek, voltak beruházások. "A szocialisták jobban teljesítettek, mint Orbán Viktor" - mondta, majd hozzátette, a Fidesz egyetlen ígéretét teljesítette: "rosszabbul élünk, mint négy éve".

Így tenné rendbe az országot Mesterházy

Mesterházy szerint Orbán - akit egy pillanatban felcsúti Maradonának nevezett - azt ígéri, hogy 20 év múlva lesz jólét az országban, de szerinte az emberek nem évtizedek múlva szeretnék ezt. Viszont felelős politikus nem mondhatja azt, hogy a 2014-es kormányváltás esetén beköszönt a jólét, ezt a hibát a szocialisták szerinte nem követhetik el.

Mesterházy arról beszélt, hogy szeretné rendbe tenni az országot: szerinte erős demokráciára van szükség. Ez erős jogállamot jelent, ami egy új, össznemzeti alkotmányt jelent, melybe beleírják, hogy Magyarország köztársaság. Továbbá független bíróságokra van szükség Mesterházy szerint, aki azt hangoztatta, demokratikus rend kell, ahol akár a kisebbség, akár a többség sérti meg a törvényeket, megkapja majd a büntetését. Mesterházy szerint megint tárgyalni kell a civilekkel, hogy ne csak a hatalom civiljei kapjanak pénzt az államtól.

Az MSZP elnöke új médiaszabályozást ígért, hangoztatva, a kormány nem fogja ellehetetleníteni az ellenzéki médiát. Azt ígérte, visszaadják az önkormányzatok szabadságát, nem fognak beleszólni a családok, az emberek magánéletébe, hitéletébe, nem szólnak bele abba, mi a művészet. 

A változtatások második pillére Mesterházy szerint a gazdaság rendbetétele lesz. Szerinte akkora a baj, hogy legalább 2 évre lesz szükség a növekedés beindítására és a munkahelyteremtésre. Ehhez szerinte bizalomra van szükség, amihez Mesterházy szerint kiszámíthatóságra, átláthatóságra van szükség. Majd arról beszélt, hogy az MSZP több felelősséget vár a piaci szereplőktől is, meg kell erősíteni az állam szabályozó szerepét, a végrehajtáshoz pedig az államnak lesz ereje. "Az MSZP véget fog vetni a fideszes oligarchák uralmának" - mondta a párt elnöke, aki szerint "kíméletlen harcot" folytatnak majd a korrupció ellen. 

"Igazságos társadalompolitikára van szükség, nem olyan perverzre, mint a Fideszé" - mondta Mesterházy, aki szerint el kell érni, hogy mindenki tanulhasson, majd legyen munkája, el tudja tartani a családját, ellássák, ha beteg és legyen biztos megélhetése, ha nyugdíjba megy. Ezért az MSZP bölcsőde- és óvodaépítésbe kezd, rendezi a pedagógusok bérét, a tanároknak visszaadja a tanszabadságot, visszaemeli a tankötelesség korhatárát 18 évre. Új Munkatörvénykönyvet ígért, és azt mondta, a szakszervezetek visszakapják majd a jogosítványaikat, lesz ismét sztrájkjog, növelni fogják a közmunka idejét, megemelik a munkanélküli segély idejét.

Azt mondta, az MSZP olyan egészségügyet akar, ahol az állami szolgáltatásokat választják a gazdagok is, mert olyan jók. Szerinte tudomásul kell venni, hogy az orvostudomány fejlődése miatt az egészségügy mindig csak többe kerül, nem lehet forrásokat kivonni. Bérrendezést ígért és a kórházak adósságának konszolidálását. A nyugdíjasokról szólva azt mondta "ez a generáció nem lehet örök vesztes", ezért garantálni fogják, hogy a nyugdíjak soha ne csökkenjenek, újraszabályozzák a rokkantnyugdíjazást, ismét lesz méltányossági nyugdíj.

©

Minden házba bekopogtatnak

Szerinte a párt a politikai élet meghatározó szereplője maradt, az MSZP szerinte a legerősebb, legszervezettebb, legfelkészültebb ellenzéki párt. Mesterházy azt mondta a párt "az első menetet megnyerte", de szerinte a Fidesz új eszközöket keres velük szemben. Mint mondta, két dolguk van: a most meghirdetett program mögé többséget szerezzenek, illetve felrázzák a társadalmat. "Kiáltsák, hogy 'Orbán takarodj!', majd 2014-ben "bazi nagy ikszet" tegyenek a váltásra".

A Fidesz médiatúlsúlyával szemben a háztól házig típusú kampányolás lehet az ellenszer. Ugyanakkor szerinte a Fidesz arra fog törekedni, hogy "egyenként levadássza" az ellenzékieket, megossza őket, ezért azt ígérte, mindenki mögött ott állnak majd, akit megfenyegetnek. "A Magyar Szocialista Párt vissza fog vágni" - hangoztatta Mesterházy.

Ezt követően maga mellé hívta a párt elnökségét, és azt mondta, a "Felelősség és igazságosság" programját ők fogják megvalósítani.

Ponta: Mesterházy nagyon jó vezető lesz

"Jó napot kívánok!" - köszöntötte magyarul a beszédét angolul folytató Victor Ponta, akit nagy taps köszöntött. A román miniszterelnök, a román szociáldemokraták vezetője "testvérpártnak" nevezte az MSZP-t. Ezt követően arról beszélt, hogy a baloldali pártok fellépnek a diszkrimináció ellen, amit sem nemzetiségi, sem nemi alapon nem lehet elfogadni. Ezt követően arról beszélt, szerinte Mesterházy nagyon jó vezetője lesz az országnak. "Ha nyerni fogtok, még nehezebb lesz az országot irányítani, mint amilyen nehéz most ellenzékben" - mondta.

Ponta szerint, vannak olyan újságírók Magyarországon és Romániában is, akik kritizálni fogják, hogy elfogadta Mesterházy meghívását, de szerinte sokan rá fognak jönni, hogy nincs igazuk, mert "tudunk együtt élni szomszédokként", "együtt kell dolgoznunk a jövőnk érdekében". Ponta arról beszélt, hogy 2003-ban, amikor a kormány legfiatalabb minisztere volt, nagyon fontos egyezményt írt alá a két ország, de szerinte azóta semmi nem történt, ám Mesterházyval meg fogják találni a közös utat.

Victor Ponta
©

Tiszteletben kell tartanunk a romániai magyar és a magyarországi román kisebbség jogait, és ezt a tisztességet meg is érdemlik - mondta Ponta, aki szerint nem a szélsőségesek hangjaira kell figyelni ebben. Szerinte a románok, magyarok és bolgárok most elsősorban a növekedés és a munkahelyteremtés gondjaival küszködnek, majd arról beszélt, hogy ezek az országok gazdaságilag egymásra vannak utalva. "Csak együtt sikerülhet, nem külön" - mondta Ponta, mi szerinte a mostani ittléte legfőbb üzenete.

A román kormányfő után szintén magyarul kezdte beszédét Sergei Stanishev, az Európai Szocialista Párt vezetője. Szerinte az MSZP a magyar demokratikus ellenzék legfontosabb szereplője - folytatta angolul. Stanishev ezt követően bírálta Orbán Viktort, aki szerinte nem mondja el a szavazóinak, hogy ki ellen hirdet forradalmat. Szerinte a munkahelyek, az oktatás, a magyarok szabadsága ellen lázad. Mint mondta, Orbán populista, de nem tesz semmit a népért, számára a demokrácia csak korlátokat jelent. Szerinte ennek a botrányos politikának jó példája a tervezett alaptörvény-módosítás. Szerinte Orbán úgy járhat, mint a nemrég lemondott bolgár miniszterelnök, aki sérthetetlennek tartotta magát, de végül a népharag elsodorta.

Ezt követően Mesterházy Attilát dicsérte, aki szerinte összefogta és megújította a pártot, van bátorsága kiállni megvédeni bizonyos alapelveket, van víziója az országról. 

Botka: elegen leszünk

"Sokan vagyunk, elegünk is van, és elegen is leszünk, mert Magyarország kormányváltást akar" - kezdte beszédét Boka László, a párt választmányi elnöke. Szeged polgármestere szerint a kormány ellehetetleníti a településeket, elveszi a szabadságukat. Botka szerint a Fidesz gyűlölködő politikáját levitte a települések szintjére, és ezzel "megmérgezte a mindennapjainkat", de az állampolgárok szerinte "nem lehetnek ellenzékben a saját hazájukban".

Szerinte a kormány politikája miatt 500 ezer ember hagyta el az országot, és ezzel eldöntötte azt a vitát, hogy melyik Magyarország legnagyobb városa Budapest után: London. A kivándorlóknak Botka azt üzente, készülődjenek, mert hazavárják őket. Botka azt mondta, minden demokratára szüksége van az MSZP-nek, aki szövetségre hívja őket, a "konzervatív, liberális és baloldali demokratákat". "Megújultunk, tanultunk a hibáinkból" - mondta az MSZP-ről a szegedi polgármester, aki szerint a Fidesz a múlt, a megújult MSZP pedig a jövő.


Mesterházy lehet a hiteles ellenfél

Kell egy hiteles ember, aki tudja, mit kell tenni, ha kormányra kerül, mert változásra van szükség, le kell váltani "a cinikus és aljas hatalmat" - így vezette fel Lukács Zoltán MSZP-s parlamenti képviselő Mesterházy Attila és felesége bevonulását az Arénába Gáspár Laci fellépése után.

Ezt követően Harangozó Tamás arról beszélt, hogy 3 millióan élnek a létminimum alatt, ráadásul több a bűncselekmény, mint korábban, mert a kormány ígéretével szemben nem tudott rendet tenni. Lukács Zsiga Marcell fideszes képviselő 40 milliós házvásárlásával próbálta illusztrálni, hogy a hatalmon lévők csak a saját érdekeiket nézik. A rendezvény két műsorvezetője, Lukács és Harangozó a beszédek között adatokkal igyekezett bemutatni, hogy a Fidesz kormányon nem teljesíti az ígéreteit, illetve szerintük intézkedéseivel súlyos gazdasági és társadalmi válságot idéztek elő.

"Azt hittük, hogy a kétharmad csodát tesz, de nem így történt, évről évre újabb és újabb adókat vetnek ki, van már kutyaadónk is" - kezdte beszédét Gúr Nándor MSZP-s képviselő, aki "mágusnak" nevezte Matolcsy Györgyöt, akit a rossz gazdaságpolitikáért tett felelőssé. Szerinte kevesebben dolgoznak az országban, mint a kormányváltás előtti negyedévben, pedig egymillió új munkahelyet ígértek. Gúr szerint rend sem lett: több volt a bűncselekmények száma 2012-ben, mint 2011-ben. Szerinte a kormány a szegényektől vette el a pénzt, most már 500 ezren éheznek az országban. "Magyarország többet és jobbat érdemel", a "demokratikus ellenzék legerősebb pártja vagyunk", "nem a hatalomért kell leváltani a kormányt" - mondta Gúr, majd megdicsérte Mesterházyt, aki szerinte "képes volt megerősíteni a pártot". Ezt követően megköszönte a pártelnöknek az elmúlt két évet.

"Nem mindegy az, hogy egy gyerek a Rózsadombra vagy egy putriba születik" - kezdte beszédét Kunhalmi Ágnes, a párt oktatási politikusa, aki arról beszélt, hogy a kormány különbséget tesz gyerek és gyerek között, a szegényektől elveszi a feljebbjutás lehetőségét. Szerinte leépítik a szakmunkásképzést, melyen keresztül sok szegény gyerek érvényesülhetne. Felemlegette, hogy 30 ezer diák nem jelentkezett tavaly a felsőoktatásba, és szerinte ezzel a Fidesz "tudásválságot" idézett elő.

Kunhalmi azt ígérte, 2014-ben az MSZP kormányra kerülve gyökeresen más politikát fog folytatni. Majd arról beszélt, hogy a fiatal generáció nem fogja megengedni, hogy lerángassák a közbeszédet "erre az ostoba szintre", de ehhez olyan politikusokra van szükség szerinte, akik kormányra kerülve nem kirekesztenek, hanem támogatnak. Szerinte a szocialista politikusok ilyenek.

Kunhalmi beszéde után Lukács arra kérte a közönséget, hogy a székük alá helyezett szórólapokat vigyék haza és adják tovább, dobják be a postaládákba, mert így 300 ezer emberhez juttathatják el az MSZP üzenetét.

"A baloldalnak helye van a nemzet arcán, bárki is akarja letaposni onnan" - mondta Tóbiás József, az MSZP országgyűlési frakciójának igazgatója. "De még félúton vagyunk: kijöttünk a karanténból, ahova a Fidesz akart bezárni, erősebbek vagyunk, mint két éve" - mondta Tóbiás, aki szerint ez annak köszönhető, hogy az MSZP rá merte bízni a fiatalokra a párt vezetését. Azt mondta, nem az számít, hány százaléka van egyik vagy másik pártnak, hanem azt kell jelezni a társadalom felé, hogy a politikának az emberek problémáját kell megoldania. Majd arra kérte a közönséget, hogy mondják el a környezetükben, hogy ha nem lesz változás 2014-ben, akkor mindenkinek bezárulnak a lehetőségei. Az MSZP szerinte nemcsak a baloldali embereknek partnere, hanem mindenkinek, aki szorongásmentes Magyarországot akar.

Elrugaszkodás buktatókkal

Helyszínen tartozkodó tudósítónk arról számolt be, hogy sorban állnak a buszok a Papp László Sportaréna mellett, míg a TEK a környéket lezárta. A helyszínre csak a szigorú biztonsági előrások szerint lehetett bejutni, és legfeljebb 11 ezer 400 fő erejéig. A szigorú biztonsági intézkedések miatt - melyekre részben Ponta jelenléte miatt volt szükség - a közönség beengedése lassan történt, több ezren a bejáratoknál álltak még, amikor már elkezdődött a műsor. Az Experidance nevű táncegyüttes fellépése után a Magyar Légtornász Egyesület következett. Őket követte Gáspár Laci, a 2003-as Megasztár 3. helyezettje.

Bár több mint egy év van hátra a választásokig a Fideszhez hasonlóan az MSZP is kampányba kezdett az elmúlt hetekben, amely a „Magyarország ma” címmel fut. Ennek keretében Mesterházy Attila múlt vasárnap mutatott be egy közel 19 perces filmet, melynek stílusa, mondanivalója az MSZP-n belül is vitát generált.

Szintén vitát gerjesztett, hogy a szombati nagygyűlésre a szocialista párt meghívta a román miniszterelnököt, aki tavaly a marosvásárhelyi egyetem magyar nyelvű, tervezett orvosi fakultása ellen tiltakozva buktatta meg a kisebbségbe került jobbközép kormányt. A kormány melletti Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum tüntetést tervezett a rendezvény ellen, de végül titkosszolgálati jelzésekre – melyek szerint provokációra lehet számítani – lemondták a demonstrációt.

A Jobbik viszont tiltakozott Ponta látogatása ellen, az ellenzéki párt szerint „hazaárulás” a román miniszterelnök meghívása - a Budapest Arénánál pár százan gyűltek össze demonstrálni szombat délelőtt. Szanyi Tibor elnökségi tag a hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta, Ponta meghívása Mesterházy és "a román miniszterelnök személyes kapcsolatára vezethető vissza". Mesterházy a Heti Válasznak azt mondta, még a két ország közötti székelyzászló-konfliktus előtt hívta meg a román kormányfőt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Mesterházy elmondta, miért hívták meg Pontát

Mesterházy Attila a jószomszédi viszony építése érdekében hívta meg Victor Ponta román miniszterelnököt az MSZP hétvégi évértékelő rendezvényére, még a "zászlókonfliktus" előtt. A szocialista pártelnök erről a Heti Válasz és a 168 Óra című hetilapokban csütörtökön megjelent interjúkban nyilatkozott.

Kósa András - M. László Ferenc Itthon

"Még nem vagyunk elég baloldaliak" – Szanyi a kampányról, Pontáról és az MSZP jövőjéről

A "naptár dobta ki Pontát", ezért nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy a magyarellenességgel is operáló román miniszterelnököt hívta meg az MSZP a szombati kampánynyitójára. Azt viszont elismeri, hogy Mesterházy Attilának és a román kormányfőnek jó a személyes viszonya. Szerinte a jobboldali médiatúlsúly miatt rosszak a szocialisták népszerűségi mutatói, de még a hvg.hu-nak is megmutatta, hogyan kell helyesen kérdezni. Reméli, hogy a fiatalok és a szegények az MSZP oldalára állnak, és akkor győzni fognak 2014-ben. Interjú Szanyi Tiborral a legnagyobb ellenzéki párt kampányáról.

Kósa András - M. László Ferenc Itthon

„Majd azt mondjuk, hogy a k… anyád?” - kibuktak az MSZP-ben a párt kampányvideóján

Még a párt ismert politikusai közül is többen keményen kritizálták az MSZP új videóját, ami az alkotók szándékai szerint az ország valós állapotát mutatja be Orbán Viktor sikerpropagandájához képest. Többen szóvá tették, hogy a korán indított negatív kampány visszaüthet a párt támogatottságára. Más források szerint a napi politikai ügyekkel és a szombati nagy erődemonstrációnak szánt gyűlés előkészítésével foglalkozó Mesterházynak egyelőre nem jutott ideje a kampánystáb összehangolására, ami "kezdeti hibákhoz" vezethet.

Egy hétfőn árokba hajtott busz miatt teljes útlezárás van az M3-as egy részén

Egy hétfőn árokba hajtott busz miatt teljes útlezárás van az M3-as egy részén

Diploma nélkül is elkezdhető a tanári pálya

Diploma nélkül is elkezdhető a tanári pálya

Végső búcsút vettek Térey Jánostól

Végső búcsút vettek Térey Jánostól

Fogynak a felhasználók, egyre furcsább sztorik kerülnek elő a Facebook-tiltásról

Fogynak a felhasználók, egyre furcsább sztorik kerülnek elő a Facebook-tiltásról

Évzáró alatt rabolták ki a Németh László Gimnázium diákjait

Évzáró alatt rabolták ki a Németh László Gimnázium diákjait

Nem, ez nem egy hajléktalanszálló, hanem egy "orvosi szoba" a Honvédkórházban

Nem, ez nem egy hajléktalanszálló, hanem egy "orvosi szoba" a Honvédkórházban