szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több vidéki kórházzal együtt az ózdi egészségügyi intézmény is kimaradt a tavaly beharagozott, az orvosok, ápolók elvándorlását fékezni próbáló béremelésből. Bár a legtöbb kórház már állami tulajdonba került, az ózdi Almási Balogh Pál nevű intézmény ügye továbbra is rendezetlen, mert a minisztériummal folytatott tárgyalások elhúzodnak. A dolgozóknál betelt a pohár, csütörtökön utcára vonultak. Az egészségügyi államtitkár videoüzenetben reagált, és "még egy kis türelmet" kért tőlük. A kormány most államosítana, pedig a Fidesz sem ellenezte 2009-ben a most gondot okozó kiszervezést.

Több mint 30 év munkaviszony után 88,9 ezer forint a fizetése, ezért nagyon hiányzik családjának az elmaradt béremelés, ami éves szinten elérheti a 200 ezer forintot. Két egyetemista fiának az iskoláztatása sem aprópénz, ezért férje külföldön vállalt munkát – mondta Vranovics Gáborné, az ózdi kórház patológiai szakasszisztensként, miért csatlakozott az egészségügyi dolgozók tüntetéshez.

Csütörtökön mintegy 160 dolgozó indult el az Almási Balogh Pál Kórháztól transzparensekkel a városháza felé, majd a csoporthoz a reumakórház dolgozói és szimpatizánsok is csatlakoztak, így a helyszínen lévő tudósítónk szerint a menet 250 fő fölé nőtt. A tüntetést azért szervezték, mert még mindig nem részesültek a visszamenőleges hatályú, így 2012. január 1-jétől esedékes bérfejlesztésben.

Az orvosok, ápolók elvándorlását megakadályozandó, az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós tavaly tavasszal jelentette be, hogy lépcsőzetesen emelni fogják az egészségügyi dolgozók bérét. Ám mivel az Almási Balogh Pál Kórházat egy magáncég működteti, a fizetésemelésről szóló kormányrendelet rájuk nem vonatkozik. És nem az ózdi kórház az egyetlen, amely kimaradt a bérrendezésből, a tüntetés egyik szervezője, az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) szerint Nagyatádon, Gyöngyösön, Várpalotán és Kulcson is ez a helyzet.

Elfogyott az önerő

Az ózdi kórház ügye hónapok óta húzódik. A dolgozók 2012. december 12-én is vonulni akartak, de akkor felfüggesztették a tiltakozó akciót, mivel ígéretet kaptak az ügy rendezésére. Az kórházban mintegy 500 dolgozó – számos orvos, szakápoló – érzi magát vesztesnek azért, mert 2009-ben az önkormányzat magánkézbe adta az intézmény üzemeltetését. A csütörtöki tüntetők közül többen is azt mondták a hvg.hu tudósítójának, ez havi szinten 12-20 ezer forintos jövedelemkiesést okoz nekik.

Az ózdi tüntetők
©

Az elmúlt hónapokban Balog Zoltán miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is járt Ózdon, mindketten ígéretet tettek a diszkrimináció megszüntetésére. Az államtitkár azt mondta, 2013. április 1-jéig rendezik a fenntartóval a vitás kérdéseket, és visszaállamosítják az ózdi kórházat is. Ebből semmi nem lett, ezért szervezték meg az április 4-i tiltakozó demonstrációt – tudtuk meg Antal Gyuláné szakszervezeti vezetőtől. Más kórházak dolgozói 15 hónapja pénzükhöz jutottak, őket pedig ebből azért hagyták ki, mert a fejük fölött átnyúlva vállalkozásba adták őket – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető a városháza előtt tartott beszédében.

Az ózdi kórház főigazgatója a hvg.hu-nak azt mondta, karácsony előtt saját erőből kifizették dolgozóiknak az első negyedévre eső összeget, ami megközelítette a 25 millió forintot. Eszenyi Géza szerint a büdzséjük alakulása idén már nem tette lehetővé a további kiadásokat.

Nagykoalíciós privatizáció

Korábban a minisztérium többször jelezte, a magánkézben lévő kórházak mindaddig nem kapják meg az egészségügyi dolgozók béremelésére szolgáló pénzt, amíg nem kerülnek a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) fennhatósága alá. Ezzel a kórházak fenntartói, vezetősége jelentős nyomása alá kerültek, hiszen a dolgozók a fenntartókat hibáztathatták az elmaradt béremelésért, ráadásul az ápolók mozgósítását az a szakszervezeti vezető, Cser Ágnes vezeti, aki a korábbi kormányzati ciklusban szintén tüntetéseket szervezett a magánosítás ellen. 

Mint arról a HVG tavaly novemberben beszámolt, ezek után mind a gyöngyösi és a nagyatádi kórházat működtető Medical Investments Zrt., mind az ózdi intézményt menedzselő Medcenter Kft. tulajdonosai jelezték, hogy tárgyalnának a kormánnyal, ám a kötelezettségek átvételéről vita alakult ki. Mindkét vállalkozás a helyi önkormányzatokkal kötött szerződést négy, illetve hat évvel ezelőtt a gyógyintézmények húsz évig tartó működtetésére úgy, hogy azok az érintett városok tulajdonában maradnak. Cser Ágnes a csütörtöki tüntetésen azt mondta, az önkormányzat mindössze évi 50 milliót kapott a Medcentertől a kiszervezést követően. Az Opten cégnyilvántartása szerint 2011-ben 809 millió forint árbevétel mellett 67 milliós nyereséget könyvelt el, miközben a befektetései meghaladták a 4,6 milliárdot.

Bár évek óta folyamatosan orvoshiánnyal küszködik, az ózdi kórház országosan elismert: 2011-ben ez az intézmény lett Az év kórháza verseny 3. helyezettje. 2010-ben A környezet és tisztaság kategóriában az Almási Balogh Pál végzett az élen. A kórház iránt a kiszervezésekor érdeklődött az egri intézmény megszerzéséért éveken keresztül küzdő Hospinvest is, végül az önkormányzat nem velük, hanem a magánszemélyek tulajdonában álló Medcenterrel szerződött. A kórház működtetésének kiszervezése nem okozott olyan politikai viharokat, mint az egri eset. Ahogy a HVG 2008 végén megírta, az ózdi kontraktus része, hogy a megyei kórház „szakmai tanácsadóként” áll a Medcenter mögött. Ez egy sajátos együttműködéshez vezetett: az akkor szocialista többségű Ózd, a fideszes irányítású Borsod megye és annak KDNP-s politikus által irányított kórháza, valamint a Medcenter volt hivatott biztosítani az ózdi kórház túlélését.

"Még egy kis türelmüket kérünk"

Számos kitüntetést kapott már munkája után, 38 év munkaviszonnyal a háta mögött 93 ezer forint a fizetése. Ezt megalázónak tartja, és ez a megaláztatás fokozódik az elmaradt béremeléssel – mondta a csütörtökön szintén felvonuló Horváth Károlyné fizikoterápiás szakasszisztens.

©

Riz Gábor, a Fidesz ózdi országgyűlési képviselője a hvg.hu-nak azt mondta, korábban kapott ígéretet arra, hogy 2012. január 1-jétől az ózdi kórház dolgozóit is megilleti a bérfejlesztés, ha addig sikerül az államosítás. A folyamatban először 28 önkormányzati kórházat vett át az állam, ezért az elhúzódott.

A politikus szerint a jogászok dolgoznak az ügyön, és egyezkednek a magáncégek képviselőivel, valamint az OEP-pel. Kezelniük kell viszont az eddig elnyert 3,5 milliárd Ft pályázati pénzt is, nehogy amiatt ütközzön jogszabályba az államosítás, és kár érje az intézményt. Egyébként négy kórház van még hasonló helyzetben, ezért ezeknek a sorsát egy csomagban fogják rendezni. Riz nem tartja szerencsésnek a demonstrációt, de az EDDSZ az előzetes tárgyalások ellenére ragaszkodott a nyomásgyakorláshoz.

Az Almási Balogh Pál Kórházban dolgozó szakemberek olyan egészségügyi dolgozók, akik nem közalkalmazottak, és nem költségvetési szervnél vagy az állam többségi tulajdonában álló cégnél végzik munkájukat – közölte a hvg.hu-val az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Emmi hangsúlyozta: a vonatkozó kormányrendelet szerint béremelés kizárólag állami, önkormányzati, egyházi, valamint felsőoktatási tulajdonban, illetve fenntartásban álló intézményben dolgozókat illet meg.

Jó üzlet-e az egészségügy?
©

Tehát az Almási dolgozói csak abban az esetben részesülhetnek béremelésben, ha a kórház állami tulajdonba kerül. A parlament által két hete elfogadott jogszabály szerint április elsejétől a gazdasági társasági formában működő 28 kórház már költségvetési intézményként működik, de az ózdi egyelőre ebből a körből kimaradt. A minisztérium nem tudott pontos időpontot mondani arra, hogy mikor kerülhet sor az állami tulajdonban vételre – és így a bérrendezésre. Az Emmi arra hivatkozott, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások a magáncéggel az átadásról. „Ebben a folyamatban azonban számos olyan elem kerül folyamatosan a felszínre, amelynek kezelése alapos körültekintést igényel annak érdekében, hogy az állam teljesen tisztázott jogi és pénzügyi viszonyok között vehesse át és működtesse tovább a kórházat” – írta válaszában az Emmi.

Cser Ágnes az EDDSZ elnöke kijelentette, nyerni fognak. Arra alapoz, hogy csütörtök délelőtt Szócska Miklós azt mondta neki, megkapják a pénzt. Az egészségügyi államtitkár egyperces videoüzenetben válaszolt csütörtökön az ózdi egészségügyiseknek. Azt mondta, rendelkezésre állnak az ózdi, a nagyatádi és a gyöngyösi kórházi dolgozók béremeléséhez szükséges források. „Ki fogjuk menteni őket ebből a helyzetből” – mondta, hozzátéve, hogy ehhez „még egy kis türelmüket kérünk”.

Nagy költségvetési tételben

Tavaly az Egészségbiztosítási Alap 30,55 milliárd forintot különített el béremelésre – közölte a hvg.hu-val az Emmi. A bérfejlesztés a betegellátásban dolgozó 15,9 ezer orvost, 72,5 egészségügyi szakdolgozót, továbbá 1455 egyéb felsőfokú végzettséggel rendelkezőt (klinikai szakpszichológus, biológus, fizikus stb.) érint. A minisztérium szerint összesen közel 90.000 szakember részesült a béremelésből. 2012 novemberétől az alapellátásban a háziorvosi kártyapénz és a fix díj 14 százalékos emelése valósult meg, ennek 2013. évi éves hatása 8,85 milliárd forint.

Nem részesültek viszont a béremelésben az egészségügyi intézmények gazdasági-műszaki, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények dolgozói.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Utcára vonultak ápolók az elmaradt fizetésemelés miatt

Utcára vonultak az ózdi kórház dolgozói, miután több mint egy évvel a beígért emelés után sem kapták meg a fizetéskiegészítésüket. A kormány korábban azt ígérte, legkésőbb április 1-jéig rendezik a kérdést, ám mivel ez nem történt meg, a dolgozók a városháza elé vonultak.

Véget ért az útzár az M3-on

Véget ért az útzár az M3-on

Tudja, mi történt 2,2 milliárd éve?

Tudja, mi történt 2,2 milliárd éve?

Magyar mesterséges intelligencia segít felbecsülni a szívelégtelenségben szenvedők kockázatait

Magyar mesterséges intelligencia segít felbecsülni a szívelégtelenségben szenvedők kockázatait

Európában is megjelent a Kínából indult koronavírus

Európában is megjelent a Kínából indult koronavírus

Az 5G ellen tüntettek Budapesten és Győrben

Az 5G ellen tüntettek Budapesten és Győrben

Csak nekünk tűnt hatalmasnak ez a Las Vegas-i Harley-kereskedés - fotógaléria

Csak nekünk tűnt hatalmasnak ez a Las Vegas-i Harley-kereskedés - fotógaléria