Ellenzéki egyeztetés: itt van Gyurcsány javaslata

Ellenzéki egyeztetés: itt van Gyurcsány javaslata

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Közös listát és közös jelölteket javasolt az MSZP-nek Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Elképzelésük szerint a választókerületeket és a listás helyeket a pártok támogatottságának megfelelő arányban osztanák fel, és a DK igényt tartana a közös lista második helyére. Bár csak az MSZP-vel tárgyaltak, az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodáshoz szeretnének csatlakozni - hangsúlyozta. A szocialisták nem nyilatkoztak. Múlt pénteken még egészen másról beszélt a DK elnöke.

Közös lista- és egyénijelölt-állítást javasolt a Demokratikus Koalíció a szocialista pártnak – jelentette be újságíróknak Gyurcsány Ferenc pártelnök hétfőn azután, hogy az MSZP vezetőivel tárgyalt.

A volt kormányfő az alig több mint egyórás megbeszélés után azt mondta: a DK továbbra is az átfogó ellenzéki megállapodás híve közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel. Azt javasolják, hogy erről a célról továbbra se mondjanak le az ellenzéki oldalon.

A DK ugyanakkor tudomásul veszi az MSZP és az Együtt-PM szövetség múlt heti egyezségét. A szocialistákkal tárgyalnak, de az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodáshoz szeretnének csatlakozni - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, közölve: ha sikeresek a tárgyalások, lemondanak az önálló jelölt- és listaállításról.

Gyurcsány az ellenzéki egyeztetés után nyilatkozik
©

A DK - Gyurcsányon kívül Molnár Csaba, Bauer Tamás és Niedermüller Péter alelnökökből, illetve Vadai Ágnes elnökségi tagból álló - küldöttsége a hétfői tárgyaláson közös MSZP-DK listára és a szocialistákkal közös egyéni jelöltekre tett javaslatot. Elképzelésük szerint a választókerületeket és a listás helyeket a pártok támogatottságának megfelelő arányban osztanák fel. Ehhez azt vennék alapul - folytatta Gyurcsány -, hogy közvélemény-kutatások szerint az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek közösen 1,4-1,6 millió, a DK-nak pedig 100-200 ezer szavazója van.

Ebből az következik, hogy a DK a 106 körzet egytizedében, nagyjából tíz egyéni választókerületben állítana jelöltet. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor az erre vonatkozó kérdésre azt felelte: nem bonyolódtak számháborúba, mindössze azt kezdeményezték, hogy az arányos képviselet elvét alkalmazzák, mert így biztosítható, hogy a különböző pártállású szavazók preferenciája azonos súllyal essen latba.

Azt is mondta, az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodás kérdése, hogy a DK-nak jutó körzetekről milyen arányban mondanak le. Korábban Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője és Mesterházy Attila MSZP-elnök is azt mondta: további pártok a szocialista párt listája és egyéni körzetei terhére csatlakozhatnak az ellenzéki szövetséghez. A szocialista pártelnök arról is beszélt, hogy egy korábbi döntés alapján 35 körzetet adhatnak át, és ebből 31-et az Együtt-PM már elvitt.

Gyurcsány lenne a közös lista 2. helyén

Gyurcsány Ferenc - aki 2011 októberében lépett ki az MSZP-ből és alapított új pártot - elmondta: azt javasolták, hogy a két párt a nekik jutó egyéni és listás jelölteket saját döntésük alapján nevezhesse meg. A Demokratikus Koalíció emellett igényt tartana a közös MSZP-DK lista második helyére - ismertette.

Az MSZP képviselői nem nyilatkoztak a tárgyalás után. Gyurcsány Ferenc azt mondta: a szocialista pártvezetőkből álló delegáció arról tájékoztatta, hogy javaslatukat az elnökség elé viszik, ott foglalnak róla állást.

A szocialista párt sajtóosztálya az újságíróknak két dokumentumot osztott ki: a közösen támogatott jelöltekkel szembeni elvárásokat, valamint az MSZP és az Együtt-PM közötti közpolitikai megállapodást, mint a tárgyalások kiindulópontját.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon múlt csütörtökön jelentette be, hogy az MSZP és az Együtt-PM külön listán indul a választáson, nem neveznek meg közös miniszterelnök-jelöltet, de a 106 egyéni választókerületben közösen állítanak jelöltet (hetvenötben az MSZP, harmincegyben az Együtt-PM). Mesterházy Attila egyúttal bejelentette: tárgyalást kezd a DK-val, valamint Fodor Gábor liberális és Schmuck Andor szociáldemokrata pártjával az együttműködésről.

Pénteken még 106 saját jelöltről beszélt

Mint arról beszámoltunk, múlt pénteken, a tárgyalások beharangozásakor még egész mást mondott Gyurcsány. Tudomásul vették, habár nem fogadták el az MSZP és az Együtt-PM csütörtöki álláspontját, hogy "két lista (…) jobb, mint az egy közös lista", – mondta akkor – ezért viszont a DK számára is az a tárgyalások kiinduló pozíciója, hogy önálló listát állítanak, ami mellett mind a 106 egyéni körzetben saját jelöltet neveznek meg.

Arra lehet számítani, hogy ha nem lesz megállapodás, akkor a DK önállóan indul a választásokon. "Én nem akarok surranó pályán bekerülni a parlamentbe, én nem akarok kegyelemkenyéren élni, (...) a DK-t nem lehet kivásárolni ebben a dologban egy vagy két vagy három képviselői hellyel" – jelentette ki. Mindezt arra a kérdésre válaszolva mondta, hogy valóban minden körzetben elindítanak-e valakit az MSZP és az Együtt-PM jelöltjeivel szemben, ha a tárgyalásokon nem tudnak megegyezni. Leszögezte, hogy ez esetben ő fogja vezetni pártja listáját és Orbán Viktor kihívójaként fog fellépni.