"Akár ötvenszer is jöhetsz" – itt van az Együtt-PM videója az állítólagos választási csalásról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje néhány tucat szavazattal maradt alul a fideszes jelölttel szemben a bajai időközi választáson. Az ellenzéki pártok megóvták a választás eredményét, mert szerintük történtek gyanús jelenségek. Állításukat videókkal is illusztrálták. Úgy tűnik, a fideszes jelölt abban a körzetben nyerte meg a választást, ahol a visszaélések történhettek.

Az ellenzéki pártok még nem tekintik lezártnak a vasárnapi bajai időközi önkormányzati képviselő-választást: az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt-PM megítélése szerint olyan események történtek, amelyek döntően befolyásolták a végeredményt – adtuk hírül vasárnap. A pártok beadvánnyal fordultak a választási bizottsághoz.

Az ellenzéki aktivisták és megfigyelőik több gyanús jelenségre hívták fel a figyelmet. Ezek között olyan súlyúak is voltak, amelyek szerintük döntően befolyásolhatták, torzíthatták a szavazás eredményét – tették hozzá.

A 444.hu választási jegyzőkönyvekre hivatkozva azt írja, hogy Kovács Csaba abban a körzetben tett szert kiugró - 68 szavazatos - előnyre, ahol az ellenzékiek állítása szerint autóval vitték az időseket szavazni. Az öt bajai körzet közül háromban kiegyenlített volt a küzdelem, ezekben az ellenzéki Teket Melinda szerzett kevéssel több szavazatot, az ötödik, Mártonszállási úti körzetben pedig 21 szavazattal nyert a fideszes jelölt.

"Videofelvételek bizonyítják, (...) hogy az egyik szavazókörben megsértették a választási szabályokat, hiszen szervezett módon vitték az állampolgárokat szavazni" – részletezte az állítólagos csalást Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa hétfőn. Az MSZP-s Harangozó Tamással együtt bejelentette, hogy megóvják az időközi eredményét.

Az állítólagos csalásról két videót tettek közzé. Az első a Bokodi úti szavazókörnél készült, ahová valaki autóval szállított idős – az elhangzottak szerint kilencvenéves – embereket. A 444.hu által jegyzett felvételen az is hallható, ahogy az utaztató azzal védekezik, hogy szerinte semmi törvénytelen nincs abban, amit csinál, mert nem buszoztatja az idős szavazókat.

A második videót az Együtt-PM tette közzé. Ezen a 444.hu szerint Ajtai Tibor, a Fidesz Bács-Kiskun megyei választmányának tagja azt mondja, akár ötvenszer is fordulhat a szavazókat autóval szállító férfi, akkor sem követ el törvénytelenséget.

Baján vasárnap tartottak időközi önkormányzati választást, ahol a Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en szavaztak. Második helyen Teket Melinda, az MSZP, az Együtt – A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció (DK) közös jelöltje végzett, 406 szavazattal. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el.