Gyors sikerhez gratulál magának a Fidesz-frakció

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyből beváltotta a hozzá fűzött reményeket Rogán Antal frakcióvezető szerint az a jogszabály, amely eltörölte az előzetes letartóztatás felső korlátját a súlyos bűncselekmények esetében.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja üdvözli az ároktői banda ügyében hozott keddi bírósági döntést, amely szerint az összes vádlott előzetes letartóztatásban marad a büntetőper elsőfokú ítéletéig – közölte Rogán Antal. "A Fidesz-frakció által kezdeményezett, nemrégen elfogadott jogszabály beváltotta a hozzá fűzött reményeket" – írta közleményében a frakcióvezető, hangsúlyozva: mostantól nem fordulhat elő, hogy egy gyilkossággal vádolt ember a bírósági ítélet megszületése előtt "jogi visszásságok miatt" szabadlábra kerülhessen.

A vád szerint az ároktői banda, a hat büntetett előéletű, jobbára szoros családi kapcsolatban lévő férfi 2008–2009-ben tucatnyi alkalommal támadt éjszaka idős emberekre otthonukban, és súlyosan bántalmazta, megkötözte őket, hogy értékeiket megszerezze. A 70-80 éves sértettek a támadások után órákig vagy akár fél napig is megkötözve feküdtek, betömött szájjal, fuldokolva, esetenként bordatöréssel, mire felfedezték és kiszabadították őket. A bűncselekmény-sorozatnak két halálos áldozata volt.

A parlament november 11-én törölte el az előzetes letartóztatás időtartamának – addig négyéves – felső korlátját a kiemelkedő súlyú, legalább tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményeknél. A jogszabályt a házszabálytól eltérve hozta meg a Ház, amit a kormányoldal arra hivatkozva kért, hogy börtönben maradjon az ároktői banda egyik – nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel, valamint többrendbeli súlyos testi sértéssel vádolt – tagja, aki a módosítás nélkül november 22-én házi őrizetbe került volna.