szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ároktői banda hat tagja közül négy vádlott szólalt fel az utolsó szó jogán a csütörtöki tárgyaláson a Fővárosi Törvényszéken, és mindegyikük tagadta bűnösségét. Volt, aki koholt bizonyítékokról és rendőri korrupcióról, bántalmazásról is beszélt.

A további két vádlott a következő, január 6-i tárgyaláson adhatja elő védekezését, majd várhatóan még aznap kihirdeti az elsőfokú ítéletét a törvényszék. R. Elemér elsőrendű vádlott többórás felszólalásában előbb elnézést kért a sértettektől és hozzátartozóiktól, majd kijelentette, hogy a vádbeli cselekményeket nem ő követte el, eljárási hibák miatt került bíróság elé.

Hangsúlyozta, hogy az ügyész állításával ellentétben nem megélhetési bűnöző, hiszen amikor a börtönből szabadult, nyomban elment dolgozni, nem volt ugyan gazdag, de azért a megélhetése biztosítva volt. Az pedig, hogy korábban lopott, még nem jelenti azt, hogy ebben az ügyben ölt. Mint mondta, csak a statisztikák javítása miatt nem kellene emberek életét tönkretenni, és olyat, amit a vádirat tartalmaz, épeszű ember nem csinál.

A vádlott az utolsó szó jogán arra panaszkodott, hogy nem veszik figyelembe az ártatlansága mellett szóló információkat, vitatta a terhelő bizonyítékokat, hibáztatta a szerinte korrupt rendőröket és a valótlan adatokat közlő rendőrségi informátorokat, de még saját, szerinte hamisan valló családtagjait is, akik - mint mondta - éveken át nem mondanak semmit, majd "valakinek a tanácsára" egyszer csak megszólalnak.

R. Elemér beszélt arról, hogy szerinte az ügyében bizonyítékokat hamísítottak a rendőrök, és volt olyan is, aki felajánlotta, hogy ha fizet neki, kihozza az előzetes letartóztatásból. Az elsőrendű vádlott szerint kimaradtak az eljárásból azok, akiknek valójában a vádlottak padjára kellett volna kerülniük. R. Elemér szerint ejteni kellene ellene a vádat, vagy új eljárásban ismét megvizsgálni a bizonyítékokat.

Egyik vádlott-társa arról beszélt, hogy normális családi életet élt, családfenntartó volt, két kisgyermeket nevelt, fémhulladékkal, színesfémgyűjtéssel, lomtalanítással régiségekkel foglalkozott, dolgozott az önkormányzatnál, fuvarozott, tehát semmi oka nem volt arra, hogy a vádbeli súlyos bűncselekményeket elkövesse.

Egy másik vádlott, R. András azt mondta, hogy amikor elfogták, napokon át verték a rendőrök, a bordája is eltört. Szerinte voltak olyan rendőrök, akik abból éltek, hogy pénzért kivittek embereket a börtönből, másokat pedig hamis vallomásra vettek rá. A vádlott azt is szóvá tette, hogy már az ítélet előtt bűnözőként emlegették nagy nyilvánosság előtt egyes politikusok, és még a törvényeket is módosították azért, hogy ne kerülhessenek ki az előzetes letartóztatásból.

Az ároktői banda ügyében a vád szerint hat büntetett előéletű, jobbára szoros családi kapcsolatban álló férfi 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt maszkban, éjszaka idős emberekre otthonukban, és súlyosan bántalmazta, megkötözte őket, hogy értékeiket megszerezze. A 70-80 éves sértettek a támadások után órákig megkötözve feküdtek, betömött szájjal fuldokolva, esetenként bordatöréssel, mire felfedezték és kiszabadították őket.

A bűncselekmény-sorozatnak két halálos áldozata volt. Az ügyész korábban a hat vádlott közül ötre nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, számos minősített rablás, testi sértés, személyi szabadság megsértése és más súlyos bűncselekmények miatt tényleges életfogytiglant kért. A védelem viszont felmentést vagy legalábbis az ügyészi indítványnál jóval enyhébb büntetést látna indokoltnak, a vádlottak többsége tagad, de vannak, akik magukra és társaikra terhelő vallomásokat is tettek.

A vádlottak közül már tavasszal többnek is megszűnt az előzetes letartóztatása, és helyette házi őrizetet kellett elrendelni, mert lejárt az előzetes letartóztatás törvényben rögzített négyéves felső határa. Az elhúzódó eljárás miatt parlamenti képviselők felvetésére vizsgálat indult, amely elsősorban a késlekedő szakértőket okolta.

Októberben két vádlott megszökött házi őrizetéből, de napokon belül kézre kerítették őket Svájcban, ezután előzetes letartóztatásba kerültek, amikor pedig novemberben a törvény erejénél fogva újabb vádlott előzetes letartóztatása szűnt volna meg, a parlament módosította a szabályokat, így a kiemelkedően súlyos, elsősorban élet elleni bűncselekmények elkövetőinél már nincs felső határa az előzetes letartóztatásnak. Jelenleg mind a hat vádlott előzetes letartóztatásban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!