szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az országgyűlési választások napjának kitűzésével lényegében megkezdődött a választási kampány, igaz, hivatalosan csak február közepétől lehet majd így nevezni. Az új törvény új határidőket is jelent: a jelöltállításra például két hete lesz a pártoknak, átjelentkezni két nappal a szavazás előtt is lehet, a végeredményre viszont a voksolás után majdnem egy hetet kell várni. Összegyűjtöttük a legfontosabb dátumokat, amelyekre nem árt figyelni.

Mint az várható volt, Áder János köztársasági elnök április 6-ra tűzte ki az országgyűlési választásokat. Január 20-tól, hétfőtől számítva ez azt jelenti, hogy még 76 nap van hátra a voksolásig. Az új választási törvény érdekessége azonban, hogy hiába ismert a választás napja, a hivatalos kampány csak az azt megelőző 50. napon, vagyis február 15-én kezdődik el. Ettől a naptól kezdve futnak majd a politikai reklámok a közszolgálati tévé- és rádiócsatornákon, illetve azokon a kereskedelmi csatornákon, amelyek vállalják, hogy ingyen biztosítanak reklámidőt a kampány céljaira.

A választást megelőző 48. napra, vagyis február 17-re több fontos határidő is esik. Egyrészt a helyi választási irodáknak eddig a napig kell kiküldeniük az értesítőket azoknak a választópolgároknak, akik a választást megelőző 58. napon már benne voltak az úgynevezett szavazóköri névjegyzékben (vagyis helyben laktak már február 7-én is).

Szintén február 17-től kell átadnia a választási bizottságoknak a jelölő szervezetek részére az ajánlóíveket. A megszűnő kopogtatócédulák helyébe lépő íveken 500, a választókerületben lakó választópolgár aláírását kell összegyűjteni ahhoz, hogy valaki egyéni jelöltként indulhasson (korábban 750 cédula kellett a mainál kisebb körzetekből). Egy választópolgár a korábbiakkal ellentétben több jelöltet is támogathat, ami szintén megkönnyíti az indulást.

©

Az egyéni jelölteket a választást megelőző 34. napig, vagyis március 3-án délután 16 óráig kell bejelenteni, vagyis legfeljebb 14 nap alatt kell összeszedni az 500 aláírást.

Az országos listák bejelentésének határideje egy nappal később, március 4-én délután jár le. Országos listát az a párt állíthat, amelynek sikerült – legalább kilenc megyében és a fővárosban elosztva – legalább 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állítania. Az új rendszerben ez valószínűleg több szervezetnek sikerül majd, mint korábban.

A választást megelőző 15. napon, vagyis március 22-ig regisztrálhatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező – határon túli – magyar állampolgárok (a Nemzeti Választási Iroda hétfői adatai szerint eddig 114 ezren életek a lehetőséggel). Aki levélben kíván szavazni – vagyis nem külképviseleten – annak szintén legkésőbb ezen a napon kell bejelentenie a szándékát.

Március 22. az a nap, amikortól a határon túli szavazók elkezdhetik beküldeni az úgynevezett levélcsomagokat. Ha postán küldik, akkor arra kell vigyázniuk, hogy április 5-én éjfélig megérkezzen a levél a Nemzeti Választási Irodához, a szavazás napján már csak a külképviseleten, vagy bármely magyarországi választási irodában lehet leadni, igaz, nem feltétlenül kell személyesen. Az NVI munkatársai március 31-én kezdik meg az ezekben található iratok ellenőrzését (a szavazatokat tartalmazó kisebb borítékokat ekkor még nem nyitják ki).

A választást megelőző 8. napig, vagyis március 29-ig kell beérkeznie azok kérelmének, akik külföldön, valamelyik magyar külképviseleten kívánnak voksolni. A külügyi államtitkár becslése szerint 350 ezren lehetnek, akik élhetnek ezzel a lehetőséggel, többségük Nagy-Britanniában és Németországban, ahol ezért iskolákban, sportcsarnokokban kell majd lebonyolítani a voksolást.

Azoknak, akik a szavazás napján Magyarországon lesznek, de nem a bejelentett lakóhelyükön, a választást megelőző 2. napig, vagyis április 4-én délután 16 óráig van lehetőségük átjelentkezni. Fontos változás, hogy az átjelentkező választók az eredeti lakcímük szerinti választókerület jelöltjeire szavazhatnak, vagyis például a Budapesten tanuló egyetemisták nem szólnak bele a fővárosi jelöltek versengésébe.

Szintén április 4-ig lehet előzetesen mozgó urnát kérni az idős, beteg, vagy fogyatékkal élő választópolgárok számára. Ez ugyanakkor még nem a végső határidő, mert a szavazókörben még április 6-án 15 óráig is lehet kérni, hogy a szavazatszámláló bizottság két tagja menjen ki a nagymamához.

A szavazóhelyiségeket elvileg április 6-án 19 órakor zárják, de a 2010-es tumultus miatt kialakult bizonytalanságból tanulva bekerült a törvénybe, hogy „a 19 órakor sorban álló választópolgárok még szavazhatnak”. Előzetes adatokat ugyan már késő este közölni fognak, a végeredmény megállapítására több okból is várni kell.

Egyrészt a levélben beérkező, akár százezernyi szavazatot csak a magyarországi szavazás lezárását követően kezdik el megszámolni. Másrészt minden választókerületben lesz egy szavazókör, aminek az eredményét eleve nem számolják meg vasárnap esten, hanem ahhoz keverik hozzá a külképviseleteken leadott, illetve a belföldön átjelentkezett polgároktól származó szavazatokat. Ezeket csak a szavazást követő 6. napon számolják meg, vagyis szoros eredmény esetén április 12-ig izgulhatnak a pártok és a jelöltek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rogán Antal leleplezését ígéri Borkai után az "ördög ügyvédje"

Rogán Antal leleplezését ígéri Borkai után az "ördög ügyvédje"

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai, lehet készülni a jövő hétre

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai, lehet készülni a jövő hétre

Nagyon nyomul a Ferrari Szuzukában

Nagyon nyomul a Ferrari Szuzukában

Lakner: Nem hittem volna, de Orbánt utolérte a saját őszödi válsága

Lakner: Nem hittem volna, de Orbánt utolérte a saját őszödi válsága

Az ellenzéki Nyirati Klára lett a bajai polgármester

Az ellenzéki Nyirati Klára lett a bajai polgármester