szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Áprilisban hozhat első fokon ítéletet a Szegedi Törvényszék annak az osztrák férfinak az ügyében, aki a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával szándékosan halára gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt - közölte Joó Attila tanácsvezető bíró a per keddi tárgyalási napján.

Az ügyészség a 36 éves férfit hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja. Az ügy április 15-i tárgyalási napján szakértőket hallgat meg a bíróság, amennyiben a bizonyítás befejeződik április 22-én a perbeszédekre kerülhet sor, április 24-én pedig az ítélethirdetés következhet. 

A bíróság elrendelte a közlekedési szakértői vélemény kiegészítését. Ehhez megjavítják a vádlott - a gázolás során megrongálódott - terepjáróját, hogy a szakértő a feltételezett 29-33 kilométeres óránkénti ütközési sebességnél is megvizsgálja, megfelelhetően kormányozható-e a Hummer. 

A keddi tárgyaláson meghallgatott igazságügyi orvos szakértők Kereszti Éva és Szabó Árpád szerint Kenéz Imre erőszakos halálát a nyúltagy, illetve a szív és a tüdő a mellkas összenyomásából eredő sérülése okozta. Ezek a sérülések feltételezhetően akkor alakultak ki, miután a terepjáró szemből elütötte a rendőrt, a férfi rázuhant motorjára, a Hummer áthaladt rajta, és az áldozat teste az autó, valamint a kétkerekű közé szorult. 

Az áldozat sérülései valószínűsítik a közlekedési szakértő álláspontját, amely szerint a rendőr megpróbált kitérni a felé közeledő Hummer elől - közölte Szabó Árpád. A vádlott védelmét ellátó Buza János ügyvéd helyszíni tárgyalás megtartását indítványozta, annak érdekében, hogy tisztázható legyenek a szakértők közötti - általa vélt - ellentmondások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!