szerző:
MLF

Szeretné, ha nem a miniszterelnök fiaként gondolnának rá, hanem saját teljesítménye alapján ítélnék meg – úgy tudjuk, ez áll Orbán Gáspár keddi kifakadása mögött. Ám a világbajnokság döntőjén róla készült fotó, illetve az ottlétével foglalkozó cikkek megjelenését nem tudná megakadályozni, mert feltűnése a VIP-páholyban közügy – vélik a jogászok. Megpróbáltunk igazságot tenni a Gáspár-ügyben.

A korábban számtalan közzétett családi fotón feltűnő, a nemzetközi focitornák döntőjén rendszeresen – egy alkalommal a bankvezér, Csányi Sándor oldalán – megjelenő Orbán Gáspár kedden levelet írt a 444.hu-nak, hogy ő nem közszereplő, ezért ne közöljenek vele foglalkozó cikket. A miniszterelnök fia – aki államfők, sportdiplomaták körében a VIP-páholyban nézte végig a brazil foci-vb döntőjét – „Orbán Gáspár, magyar állampolgárként” írta alá a levelét.

A levél nagy port kavart a sajtóban, az RTL Klub híradójától egy ügyvédek által írt blogig a legtöbb médium foglalkozott vele, a mémgyárat is rendesen felpörgette. Tehát Orbán Gáspár levelével pont az ellenkezőjét érte el: másfél napja folyamatosan róla ír a média.

A kérdésnek – hogy ki a közszereplő, és aki nem az, azzal foglalkozhat-e a média – nemcsak jogi, hanem sajtóetikai vonatkozásai vannak, és nemcsak az újságírók szempontjából.

Orbán szereti a bulvárt

„Annyira ostobának gondolják, hogy nem tudta, ha a Merkel alatti szék az övé, akkor rengeteg fotón szerepelnek majd, s ezeket a képeket jó sokan látják majd idehaza is? Annyira szerencsétlennek gondolják, hogy ha számára ártalmasnak tartotta volna ezt a nagy nyilvánosságot, akkor ne tudta volna elintézni, hogy máshová üljenek a fiával?” – ezt a kérdést tette fel a miniszterelnökkel kapcsolatban a VIP-páholyról készült fényképről Török Gábor politikai elemző a Facebookon.

Orbán Viktor és Orbán Gáspár izgul
©

Bár nem a nyilvánosságtól félt, de korábban Orbán „el tudta intézni”, hogy ne a díszpáholyban szurkoljanak. 2007-ben is közösen nézték végig a Bajnokok Ligája döntőjét, akkor Orbán azt mondta a Blikknek, Gáspár kérte, hogy ne üljenek a VIP-páholyba, mert ott „nem lehet normálisan szurkolni”. A napilapnak akkor a Fidesz-elnök fia is nyilatkozott, mint mondta, a Milannak drukkol, és arra készül, hogy vegyen egy Kaká-mezt.

„Az új kommunikációs politika keretében a miniszterelnök sokkal nagyobb mértékben viszi a nyilvánosság elé a maga privát életét, mint elődei. Helyesebben: berendez abból egy kirakatot, amelyet közszemlére tesz. Ez a kirakat olyan, mint a popsztárok, népszerű színészek és a közönség hasonló bálványai esetében lenni szokott” – írta az Orbán családról a kormányfő egykori tanácsadója, Debreczeni József a 2002-ben megjelent könyvében. A miniszterelnök már akkor tudatosan használta a bulvárt: a TV2 1999-ben bemutatta, hogyan tölti a családja a hétvégét, 2000-ben a Nők Lapjában beszélt hosszan a hétvégéiről, a Story Magazin pedig több alkalommal közölt címlapsztorit az Orbán családról.

Ezt a hozzáállást a kormányfő azzal magyarázta Debreczeninek, hogy „iszonyatos volt a nyomás” a média részéről, ezért úgy döntött, inkább ő ad betekintést a család életébe, mert így legalább valamelyest ellenőrizni tudja, hogy mi kerül a nyilvánosság elé. A bulvárhoz való viszonya később sem változott meg, a stábjában ma már egy külön – a bulvársajtóból érkezett – kommunikációs szakember foglalkozik ezzel. Kaminski Fanny szerkeszti a miniszterelnök Facebook-oldalát is, ahol rendszeresen jelennek meg képek a családról, így Orbán Gáspárról is. Orbán volt az, aki megkereste 2013-ban a Blikket, hogy elmesélje, rövidesen „férjhez adja a lányát”, majd ő árulta el a hvg.hu-nak a lagzi időpontját is, amellyel aztán hosszan foglalkozott a sajtó.

Jóban rosszban

Nemcsak Orbán, hanem a fiatalabb politikusok közül Rogán Antal, illetve az MSZP-s Tóbiás József is gyakran beengedi magánszférájába a kamerákat. Rogán és felesége, Cecília még a TV2 Jóban rosszban című szappanoperájában is szerepet kapott, ahol önmagukat alakították.

Korábban Gyurcsány Ferenc is szívesen vitte a nyilvánosság elé privát életét. A volt miniszterelnök fiának ügyeivel akkor is szívesen foglalkozott a Magyar Nemzet, amikor ezt nem Gyurcsány kezdeményezte – egy alkalommal annak próbáltak utána járni, hogy kapott-e bármilyen kedvezményt az érettségi vizsgán, egy másik alkalommal pedig azt állították, hogy bolti lopáson kapták (amit a volt miniszeterelnök cáfolni igyekezett).

Szintén feltűnt a bulvárhírekben Orbán Viktor kommunikációs főtanácsadója, Habony Árpád is, akinek Kapócs Zsóka színésznőhöz fűzödő viszonyát gyakran taglalta a Blikk, a Bors vagy a TV2. Viszont amikor egy bíróságig eljutott büntetőügyéről számolt be a média, akkor az ügyvédje figyelmezette a lapokat: Habony nem közszereplő, ne merjenek visszaélni a lapok a személyes adataival. Ám ezekből a fenyegetésekből nem lett bírósági ügy, pedig egy ilyen eljárás tiszta vizet önthetett volna a pohárba: kiderült volna, hogy egy Orbán mellett politikai rendezvényeken rendszeresen feltűnő, neki tanácsokat adó, de egy hivatalosan állásban nem lévő személy közszereplő-e.

Bár az ezredforuló óta a magyar politikusok rákaptak a bulvárra, egyelőre a nyugat-európai kollégáiktól eltérően nekik nem kell félniük, hogy lesifotosók követik minden lépésüket. Az utóbbi években egyedül Rogán állt elő azzal, hogy lesifotós követi: mint kiderült, egy baloldali blog figyelte a politikust, így arra voltak kíváncsiak, hogy milyen előkelő étteremben találkozott Habonnyal. Mint nyilvánosságra került, az MSZP segítségével működő Egyenlítő blog ténykedését végül maguk a szocialisták állították le Rogánt védve.

„Gáspár, jogász”

Míg Ráhel szeret önállóan, az apjától függetlenül is szerepelni a sajtóban (rendszeresen feltűnik estélyeken, fogadásokon különféle celebritásokkal – a szerk.), az utóbbi időben Gáspár inkább kerüli a nyilvánosságot – állította a hvg.hu-nak egy, a család életét ismerő forrás, aki kérte, hogy ne írjuk le se a nevét, se a feladatkörét.

Az Orbán-fiú szemléletmódját ismerő forrásunk szerint nem is az zavarta elsősorban, hogy írt róla a sajtó. Ezt nem is tudná egyébként megakadályozni, hiszen a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia színeiben az NBI-ben focizó Gáspár tevékenységéről nemcsak a bulvármédia, hanem a sportsajtó is beszámol. Forrásunk szerint Orbán Gáspárt az utóbbi időben inkább az zavarja, hogy folyamatosan „Orbán Viktor fiaként” írnak róla. „Szeretné, ha saját teljesítménye alapján ítélnék meg, és nem az alapján, hogy ki az apja” – mondta róla a forrás, aki szerint ez már rég zavarja a miniszterelnök fiát. Arra a kérdésre, hogy Orbán Gáspár miért nem számított rá, hogy egy ilyen levéllel még inkább felkelti a média érdeklődését, a forrás azt mondta, valószínű, hogy a kormányfő fia indulatból írt a 444.hu-nak, nem gondolta végig, mit vált ki.

Orbán Ráhel szeret szerepelni
©

A Borsnak áprilisban fel is tűnt, hogy Orbán Gáspár az utóbbi időben nem szerepel a miniszterelnök által megosztott képeken. A „Miért kerüli Orbán Viktort saját fia?” címmel megjelent cikkben a lap azt írta, Orbán lányai, Ráhel és Sára szinte minden kiemelt eseményen ott vannak (évértékelő, Várkert Bazár átadása, választási ünneplés, római zarándoklat), Gáspár azonban csak focistaként kerül a hírekbe. Ő volt az egyik szervezője joghallgatóként Lázár János és Jávor Benedek közti vitának is tavasszal az ELTE-n, de ragaszkodott ahhoz, hogy a hivatalos felvételen, „Gáspár, jogász” felirattal tüntessék fel.

Közügy, ki kapta az ingyenjegyet

Bár a bulvárban szintén sokat szereplő Deutsch Tamás is felháborodott a 444.hu cikkén, Orbán Gáspár a VIP-páholyról készült fénykép ellen semmit nem tehet – függetlenül attól, hogy közszereplő-e vagy sem jogi értelemben. Ugyanis a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség jegyein fel van tüntetve, hogy a nézők a belépő megvásárlásával hozzájárulnak ahhoz, hogy róluk készült hivatalos képek megjelenhessenek. Ugyanakkor a hazai Polgári törvénykönyv is leszögezi, hogy „nincs szükség az érintett hozzájárulására (…) tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén”.

„Függetlenül attól, hogy Orbán Viktor korábban hány képet közölt eddig a családjáról, lehet azt mondani, hogy a fia nem közszereplő. De az mindenképpen furán veszi magát, hogy ő volt ott az egyetlen a fotókon, aki ’nem közszereplő’. Számítania kellett volna rá, hogy a páholyról – például a német csapatnak drukkoló Merkel miatt – rengeteg fotó készül, és ezeken mind szerepelni fog” – mondta a hvg.hu-nak Polyák Gábor médiajogász.

Orbán Gáspár levelében arra hivatkozott, hogy nem tölt be olyan szerepkört vagy tisztséget, nem lát el olyan feladatot, ami miatt közszereplő lenne. Az Átlátszó ügyvédei által írt blog az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéseit idézve arra figyelmeztet, hogy bizonyos esetekben nemcsak a közszereplőknek kell elviselniük, hogy a sajtó foglalkozik velük, esetleg bírálja őket. A jogászok szerint „a közügyek vitatása nem csak akkor védett, ha a vitatott megszólalás politikusokra vagy hivatalos személyekre vonatkozik, hanem akkor is, ha az adott közérdekű kérdés magánszemélyeket (is) érint”.

Az Átlátszó blogja szerint erre az esetre is ez vonatkozik: közérdekű ügy, hogy a FIFA-tól a magyar miniszterelnöknek küldött két ingyenjegyet – mint „komoly értékű és még nagyobb presztízsű juttatást” – ki és hogyan használta fel. Polyák úgy véli, szinte biztos, hogy a magyar bíróságok vagy az Alkotmánybíróság előtt sem állna meg Orbán Gáspár képpel kapcsolatos érvelése. A Bors a döntő előtt meg is írta, hogy Orbánt a FIFA hívta meg, a két jegyet ingyen biztosították, továbbá biztosították az ellátásukat, de az oda-vissza utat Orbánnak kellett állnia, a legolcsóbb repülőjegy pedig 1 millió 20 ezer forintba kerül.

A Caroline-ügy és az Orbán család

Ugyanakkor nehezen megválaszolható kérdés, hogy más esetekben Orbán Gáspárt közszereplőként kezelheti-e a sajtó.

A közszereplő meghatározása ugyanis az elmúlt 24 évben csak egyetlen jogszabályban tűnt fel: a 2003-as ügynöktörvény leszögezte: „közszereplő az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította”. Márpedig a magyar bíróságok, és az Ab már többször leszögezte, aki közszereplő, annak többet is kell tűrnie – még akkor is, ha a magánéletét firtatják –, hiszen a közügyeket úgy lehet a legalaposabban megvitatni, hogy a szólás- és véleményszabadság széles körűen garantált.

Caroline-t is gyerekkora óta fotózzák
©

A 444.hu-nak küldött levélből kiderül, hogy erre a meghatározásra építette Orbán Gáspár is az érvelését. Mint láttuk, a fotó esetében ez vélhetően nem állna meg a bíróságok előtt, más, jövőbeli esetekben mondhatja azt, hogy csak azért, mert ő a miniszterelnök fia, nem kellene, hogy foglalkozzon vele a sajtó (kivéve, ha a fociteljesítményéről írnak).

A strasbourgi bíróság ugyanis 2004-ben kimondta, hogy bizonyos esetekben a szólás- és sajtószabadságnál előbbre való a magánszféra tiszteletben tartása és védelme, még akkor is, ha az érintett személy korábban sokat szerepelt a médiában. A sajtó által kedvelt, a paparazzók által követett, fotózott Caroline monacói hercegnő ugyanis több fórumon is azt kérte, tiltsák meg a médiának, hogy lehozzák a róla, illetve a családjáról készült fotókat. Panasza komoly jogi vitát gerjesztett: a német bíróságok szerint a családjának, gyerekeinek igenis jár a magánélet védelme, a német Alkotmánybíróság viszont úgy látta, hogy nem, hiszen a médiában gyakran szereplő hírességről van szó. Végül az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy látta, megsértették Caroline és családja magánszférához való jogát. A bíróság leszögezte, az államnak lépnie kell annak érdekében, hogy a média tiszteletben tartsa a személyiségi jogokat, beleértve a hírességek személyiségi jogait is.

Polyák úgy vélte, kifejezetten VIP-páholyról készült fotó esetére a Caroline-precedens nem alkalmazható, hiszen – mint a médiajogász fogalmazott – „mégsem egy családi ebédről készültek a képek”, a jövőben viszont esetről esetre érdemes megnézni, hogy egy cikk vagy kép sérti-e az illető magánélethez való jogát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Új fővárost kap Indonézia

Új fővárost kap Indonézia

Halálos baleset történt Tamásinál, félpályán halad a forgalom

Halálos baleset történt Tamásinál, félpályán halad a forgalom

Simonyi szerint Orbán gerinctelen politikát folytat Amerikával szemben

Simonyi szerint Orbán gerinctelen politikát folytat Amerikával szemben

Rendőrök kellett megvédjék a balotaszállási kutyakínzót a bosszúállóktól

Rendőrök kellett megvédjék a balotaszállási kutyakínzót a bosszúállóktól

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

István, a király rockopera-versenyt írnak ki az iskolásoknak

Lezárt utcákkal ünnepelték a 30 éves szabadságot Sopronban

Lezárt utcákkal ünnepelték a 30 éves szabadságot Sopronban