szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Azt, hogy micsoda sebeket képes felszakítani egyetlen földdarab elpályáztatása is, jól illusztrálja egy korábbi focipálya vitatott odaítélése a nemzeti parkos földpályázatokon keresztül, ami mára teljesen megmérgezte egy csongrádi település mindennapjait. A villanypásztor-háborún abszurditása miatt akár mosolyogni is lehetne, ha az érintettek nem lennének ennyire elkeseredettek.

A hajdani focipálya, ami miatt háború dúl egy csongrádi zsákfaluban, tíz éve van „üzemen kívül”. A településen máig focipályaként emlegetik, pedig semmi nem emlékeztet arra, hogy a libalegelőn valaha fociztak. Mondhatnánk, hogy ilyenek miatt hirdette meg az MLSZ a műfüves pályaépítési programját, de ez nem volna igaz. Itt műfű se fog nőni soha.

Egy alig 800 lelkes falut kell elképzelni: Dóc félúton fekszik Sándorfalva és Csongrád között. Keskeny bekötőúton közelíthető meg, onnan tovább már nem vezet út, csak a Tisza töltése van. A településen jóformán nincs munka. Hiába próbáltak fiatalokat egyforintos telkekkel idecsábítani. Három ház ugyan felépült, de van, amelyiknek csak az alapzata készült el, többen pedig bele sem fogtak az építkezésbe.

Székely Gyula civil elnök mutatja Faragó tábláját
©

A meg nem valósult építkezések miatt a bank rátenyerelt a telkekre, a focipálya pedig ezek közé van beékelődve. Amikor egy helyi civil szervezet, az Alsóréti Hagyományőrző Egyesület kérte az önkormányzatot, hogy rendezvényeikhez megkaphassák a 6000 négyzetméteres területet, a polgármester azzal intette türelemre a civileket, hogy a föld tulajdonviszonyai rendezetlenek, és helyette felajánlott egy másikat.

Ez történetesen egy rekultivált szeméttelep, amiről kiderült, Natura 2000-es védett terület. A törvényi felügyeletet ellátó Kiskunsági Nemzeti Park tiltja, hogy a volt szeméttelepen rendezvényeket lehessen tartani. Lovakat legeltetni lehet, futtatni nem, mert kárt tennének a gyepben és az őshonos fészkelő madarak élőhelyében. Az ősi magyar életmódot népszerűsítő egyesület elfogadta a területet, de igényt tartott a volt focipályára, hogy rendezvényeket is tudjanak szervezni. Ekkor azonban már az is kiderült, hogy a terület elkelt, és Faragó Zoltán önkormányzati képviselő használja lovai legeltetésére.

Mint ahogy az Ángyán József jelentéséből is kiderül, a Faragó család a helyben meghirdetett földpályázatok nagy nyertese. Tibor és Dániel a Nemzeti Földalap (NFA) földpályázatain jutott 175 hektárhoz. Faragó Tibor ugyancsak Dócon pályáztatás nélkül is bérel egy földrészletet – de azt, hogy ez mekkora, az NFA nem hozta nyilvánosságra. Zoltán emellett a nemzeti park által meghirdetett pályázatokon nyert 45 hektárt, melyet azonban csak 2017 januárjától vehetne a szerződés szerint birtokba, de mint mondta, már most szüksége van a földre.

Ha háború, legyen háború

A hagyományőrző testület elnöke állítja, hogy őket megtévesztették, a képviselő visszaélve előnyével jelentette be igényét ugyanarra a területre, amelyre a civilek már idestova fél éve ácsingóznak. Székely Gyula elmondása szerint Faragó is tagja, sőt, alelnöke volt az egyesületnek, de tavaly összekülönböztek az önkormányzati diákmunkán. Történt ugyanis, hogy a dóci önkormányzatnál lehetőség nyílt diákmunka végzésére, de mire ez nyilvánvalóvá vált a helyiek számára, addigra a helyeket az önkormányzati dolgozók, képviselők rokonaival töltötték fel, így Faragó fia is kapott munkát.

©

A diákmunkamutyin összekülönbözött férfiak azóta haragot tartanak, Székely szerint ezért is halászta el az egyesület elől a focipályát Faragó, aki mellesleg azóta gyermekeket is lovagoltat, amit a civilek is szerettek volna. A közösségi oldalon is beindult a hadakozás, amelynek az lett a vége, hogy a Hagyományőrző Egyesület letiltotta Faragót a gyalázkodások miatt, aki viszont a saját oldalán arra biztatja a dóciakat, hogy közösítsék ki Székelyt, mert elege lett az állandó feljelentgetésekből. Székely Gyula ugyanis közben valóban feljelentette Faragót, azért, mert a férfi az önkormányzattól szerzett „focipályán” villanypásztort húzott ki, amivel szerinte biztonságtechnikai szempontból két gond is van. Egyrészt túl közel van az ő villanypásztorához (a harcban álló felek vezetékei 50 cm-re sincsenek egymástól), másrészt a Démász nagyfeszültségű vezetéke alatt fut – a biztonság kedvéért az áramszolgáltatót és a rendőrséget is értesítette erről.

Villanypásztor mindenütt

Jelenleg Faragó Tibor használatában van az a 116 hektáros földterület, amely a 80 éves dóci juhász szerint korábbi földbérleti szerződése alapján őt illetné, és amely miatt 13 éven át 13 éven át perben állt Csongrád megye legnagyobb földbérlőjével, a Héjja testvérek Kft.-vel. Mint ahogy Juhász Árpád és felesége történetéről megírtuk (a cikkeket lásd itt és itt.), a juhász máig nem adta fel annak bizonyítását, hogy jogsértő módon vették el tőle a földet. A bizonyítékok összegyűjtésében időközben a Szegedi Tudományegyetem egyik munkatársa segíti. A Héjjáékkal lezárult per ítélete nyomán a juhait el kellett volna árverezni az adósságai fedezeteként, de az idős juhász vállalta, hogy nyugdíjának több mint harmadát inkább tiltassa le a végrehajtó törlesztésként. Így a juhok maradtak, persze földjük a jelenleg hatályos szerződések alapján már nincs: az új bérlő, Faragó Tibor villanypásztorral körbe is kerítette a területet, a 450 juh beszorult az akolba. Az összetűzések mindennapossá váltak: hetekkel ezelőtt juhok hullottak el, az állatorvos tanúsága szerint megmérgezték azokat. A 450 juh beszorult az akolba, a legelőn már Faragó marhái kérődznek.

Októberig nem lesz béke

Faragó Zoltán szerint Székely „eljobbikosította” a civil szervezetet, melynek lovas-jurtás-rovásírásos érdeklődése eleve nem áll távol a párt szimpatizánsainak kulturális beágyazottságától. Székely ezt tagadja, azt viszont nem cáfolja, hogy polgármester-jelöltként elindul a helyhatósági választásokon Tóth Margittal, a Fidesz által támogatott jelenlegi polgármesterrel szemben.

©

Az Alsóréti Hagyományőrző Egyesület tavaly júniusi megalakulása óta több falusi rendezvényt is szervezett már, ezeknek jó visszhangja volt, mondja Székely. Ha még hivatalosan nem is jelentette be, hogy indul az őszi választáson, ezt a helyiek már tudják róla. A focipálya megszerzéséért aláírásgyűjtésbe is kezdtek, már több mint százan aláírták az íveket. Mindeközben a Fidesz a napokban jelentette be, hogy Dócon újra Tóth Margitot jelölik.

A 800 lelkes Dóc kettészakadt. „Itt csak szemtől-szembe mosolyognak egymásra az emberek, ha megfordulsz, a kést is beléd döfnék” – foglalja össze a közhangulatot egy helybéli asszony.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

27 éve fogant, most született meg egy kislány

27 éve fogant, most született meg egy kislány

Elsőként került magyar szereplő a Power 100-ba

Elsőként került magyar szereplő a Power 100-ba