szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Economist legfrissebb számában már két cikket is szentelt annak, hogy Orbán Viktor rendszerének civil szervezetekkel szembeni fellépését megismertesse az olvasóközönséggel. A legfőbb párhuzam természetesen Vlagyimir Putyin.

Miközben az emberek többsége azt gondolná, hogy a civil szervezetek munkáját üdvözölni és ösztönözni kell, vannak kormányok, amelyek nem így gondolják: ez elmúlt pár évben húsz országban is olyan törvényeket fogadtak el, amelyek korlátozzák a civil szervezeteket abban, hogy külföldi támogatásokat kapjanak – áll az Economist egyik e heti cikkének felvezetőjében. A brit hetilap ebben az Uncivil societies (amely barátságtalan társadalmaknak fordítható) című cikkben, és egy másikban, a Donors: keep out (vagyis Adományozók, el innen) című cikkében is úgy ír a civil szervezetek csuklóztatásáról, hogy abban Orbán Viktor kormányát együtt emlegeti Vlagyimir Putyin autokráciájával.

Oroszországban külföldi ügynökként kell regisztráltatniuk magukat azoknak a szervezeteknek, amelyek külföldi pénzeket is elfogadnak, míg Orbán Viktor az illiberális állam létrehozását célzó missziója közben tart revíziót a civil szervezeteknél – áll az első cikkben. Egyiptom is Magyarországgal együtt szerepel, ott a külföldi anyagi forrásokra számító szervezeteknek engedélyt kell kérniük erre a kormányzattól.

A cikk szerint nem meglepő, hogy a Putyinhoz hasonló vezetők a demokráciát ösztönző szervezeteket próbálják megfékezni, de ennél többről van szó, Orbán Viktor például olyan csoportokat vett célba, akik például a romákkal szembeni megkülönböztetésre hívják fel a figyelmet, vagy például segélykérő telefonvonalat üzemeltetnek a bántalmazott nők számára. A cikk önkényuraknak nevezi a civil szervezeteket üldöző vezetőket.

Rendőrautóba ültetik az Ökotárs Alapítvány vezetőjét, Móra Veronikát
©

A második cikk egyenesen Orbán szavaival indít, amelyben azt állítja a kormányfő, hogy a kormány nem a civil társadalom tagjaival áll szemben, hanem fizetett politikai aktivistákkal, akik külföldi érdekeket képviselnek idehaza. Ezt abban a tusdnádfürdői beszédében mondta Orbán, amelyben meghirdette a korábban is említett illiberális államról szóló elképzelését. A cikk felidézi, hogy a kormány nekitámadt idén a Norvég Civil Alap forrásaiból részesülő civil szervezeteknek, revízió alá helyezték őket és ennek hatására Norvégia felfüggesztette az egész Norvég Alap pénzeinek folyósítását. (Mint ismert, hétfőn Budapesten házkutatás címén több tucat rendőr szállt ki a norvég pénzeket kezelő Ökotárs Alapítványhoz, vezetőjüket, Móra Veronikát rendőrautóval vitték haza, hogy lefoglalják a laptopját.)

Ez a cikk Egyiptommal említi egy lapon Magyarországot, mint a civil szervezetek elleni háború két frontját, és azt írják, hogy míg a Magyarországhoz hasonló államok már meglévő eszközökkel zaklatják a civileket – például a kézivezérlésű nyomozásokkal –, addig már országok külön törvényt hoznak a korlátozásukra. Magyarországot a két cikkben többször is külön kiemelik, de felsorolják azt is, hogy milyen államok vezettek be civil szervezetek pénzszerzését korlátozó törvényeket: Azerbajdzsán, Mexikó, Pakisztán, Oroszország, Szudán és Venezuela.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!