szerző:
MLF
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megtiltaná Lázár János, hogy a két nagy kereskedelmi tévétársaság pénzt kérhessen a kábelszolgáltatóktól az RTL Klubért és a TV2-ért – legalább is átmenetileg. Pedig mindkét cég ezzel szerette volna ellensúlyozni a reklámpiac zsugorodását, illetve a reklámadó miatt kieső bevételeiket így pótolta volna. A tiltás átmeneti, mert a kormány arra készül, hogy ő határozza meg a díjszedés szabályait.

A jövőben a kormány szabja meg, hogy a nagy nézettségű tévék milyen díjakat kérhetnek a műsorszórásért – derül ki a parlamentnek benyújtott törvénytervezetből.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken nyújtotta be azt a törvénymódosító csomagot, amely a költségvetési tervezésre, illetve a közüzemi szolgáltatásokra vonatkozik. Ebben többek között az áll, hogy a legnézettebb tévék nem kérhetnek programdíjat a kábelszolgáltató cégektől addig, amíg a kormány ki nem dolgozza a programdíj fizetésének részletes szabályait.

"A kormány célja, hogy megóvja a lakosságot a kereskedelmi tévék előfizetői díjának emelkedésétől. A módosítás azt jelenti, hogy a tévécsatornák a médiaszolgáltatásáért programdíjat, műsordíjat nem kérhetnek, ezáltal januártól sem az előfizetési díjak, sem a lakosság terhei nem fognak emelkedni" - mondta az MTI-nek a törvénytervezet benyújtása után Kurucz Éva kormányszóvivő.

A rezsiharc új szakasza

A Magyar Hírlap és a Napi Gazdaság számolt be a héten arról, hogy a kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy a kábelszolgáltató cégek továbbra se fizessenek a két nagy tévéért, azaz továbbra is ingyen szórhassák az adást. Az RTL még 2010-ben vetette fel, hogy nemcsak a kábelcsatornáiért (például a Coolért), hanem az országos lefedettséggel rendelkező RTL Klubért is számlázna a kábelszolgáltató cégeknek – a kezdeményezéshez akkor a TV2 is csatlakozott. Végül az új médiatörvénybe bekerült egy átmeneti tiltás: a digitális átállásig – amíg a két tévé egyszerű antennával is fogható volt – a társaságok nem kérhetnek pénzt, ám utána a törvényt megszavazó Fidesz a tévékre és a szolgáltatókra bízta, hogy miben állapodnak meg. Szalai Annamária, a médiahatóság akkori elnöke is többször hangsúlyozta, ez a tiltás csak átmeneti jellegű. A hatóság akkor úgy érvelt, mivel a két csatorna a nézők számára ingyen is elérhető, a társaságok ne kérjenek pénzt értük.

A rezsiharc a TV2-t sem kíméli
©

A digitális átállás hónapjaiban – az időközben magyar tulajdonba került – TV2 elevenítette fel az ügyet. Simon Zsolt a hvg.hu-nak adott tavalyi interjújában jelentette be, hogy a terjesztési díj bevezetésével akarja növelni a TV2 bevételeit. Bár az országgyűlési választások után beterjesztett reklámadó alól a TV2 idén még mentességet kapott, jövőre már ő is fizethet, az RTL viszont – a cég számításai szerint – már idén 4,6 milliárdot fizet be.

A pénteken beterjesztett javaslat indoklása szerint kedvezőtlenül hatna az előfizetői díjakra, ha a TV2-ért és az RTL Klubért is pénzt kérnének a jövőben, emelkednének a díjak, amit a kormány el akar kerülni.  A javaslat alapja, hogy a 2010-es médiatörvény megkülönbözteti „a jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatókat” (jbe) – jelenleg a TV2- és az RTL-csoport tartozik ide –, melyeknek többletkötelezettségeik vannak, rájuk részben más szabályok vonatkoznak, mint a kisebb nézettségű csatornákra. A tervezet szerint a jbe-k legnézettebb csatornáinak díjszabását egy külön kormányrendeletben fogják meghatározni, azaz államilag fogják szabályozni az árképzést – hasonlóan a rezsiköltségekhez.

Eddig mindkét tévé nagy reményeket fűzött az új díjhoz. Simon Zsolt, a TV2 vezére márciusban a Forbesnak azt mondta, a tévé teljesen átdolgozná a saját díjszabását, és ebből 6-8 milliárdos pluszbevételre számít, illetve abban reménykedik, hogy ez segíthet helyrebillenteni a cég mérlegét. Több konferencián is kifejtették a tévétársaságok vezetői, hogy havi 300 forintos összeget szeretnének kérni előfizetőnként havonta a kábelcégektől, melyek – ahogy 2010-ben, úgy most is – tiltakoztak az ötlet ellen, és arra hivatkoztak, hogy a díjat bele kell építeni a fogyasztók számlájába, ami szerintük áremelkedéshez vezet.

A két tévé azért is szeretné fizetőssé tenni a kábelszolgáltatók felé a két nagy csatornáját, mert a reklámtorta 2008 óta folyamatosan zsugorodik, ugyanakkor évről évre egyre több kisebb magyar nyelvű kábelcsatorna indul, melyek főleg a kábelszolgáltatóktól szedett díjból élnek. A hazai tévátársaságok három csoportba oszthatók bevételeiket tekintve: az RTL Klub és a TV2 kizárólag a reklámokból él, a kisebb csatornáik – úgy, mint a Cool vagy a Super TV2, illetve más kisebb tévétársaságok, mint a Viasat – reklámokból és programdíjból szerzik a bevételeiket. Illetve vannak kódolt csatornák (pl. az HBO), melyek egyáltalán nem sugároznak reklámot, csak abból a különdíjból élnek, amit a kábelszolgáltatónak az előizetők fizetnek azért, hogy a csomagba betegyék ezeket a csatornákat is.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Rejtélyes erő buktatta meg a fideszes polgármestert

Rejtélyes erő buktatta meg a fideszes polgármestert

A kultúrpolitika kegyeltjei alakíthatják a főszerepeket a Színművészeti drámájában

A kultúrpolitika kegyeltjei alakíthatják a főszerepeket a Színművészeti drámájában

211 km/h-val előzte meg a rendőröket egy audis Szabolcsban

211 km/h-val előzte meg a rendőröket egy audis Szabolcsban