szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem titkolta a szaktárca, hogy új egyházügyi törvényen dolgoznak, de még csak az előkészítő fázisnál tartanak, így csak ezután kerülhet sor az egyeztetésre a kormányzati szervekkel, illetve az érintett egyházakkal. Az Igazságügyi Minisztériumot Erdő Péter kifakadására reagáltattuk.

Strasbourg 2014 szeptemberében ítélt meg kártérítést a törvény által hátrányos helyzetbe hozott kisegyházaknak, amely után a kormány kénytelen volt a törvény módosítását napirendre venni. A nemzetközi testületnek a fő problémája az volt, hogy a törvény értelmében a bíróság helyett a Parlament adja meg egy vallási közösségnek az egyházi besorolást, és ez sérti az egyház és állam elválasztásának elvét. A bíróság megítélése szerint a magyar kormány túl erős eszközöket használt fel arra a célra, hogy kiszűrje az egyházi támogatással visszaélő „bizniszegyházakat”.

Ismeretes, hogy a törvény érdekében a kormány minden féket leépített: amikor az Alkotmánybíróság visszadobta, a fideszes kétharamad beépítette az alaptörvénybe, hogy az Ab milyen rendelkezésekkel nem foglalkozhat. Aztán Áder János köztársasági elnök is visszaküldte megfontolásra az alaptörvényi módosítást, amelyet végül módosítva emelt be a kormány az Alaptörvénybe.

IM: Mi jeleztük

Erdő Péter múlt héten olyan tervekről beszélt, amik eddig ismeretlenek voltak a közvélemény számára, és neki sem tetszik, hogy az érintett egyházakkal nem zajlik egyeztetés. Erdő ezen túl arról is beszélt, hogy a kormány nem tartja be a rá vonatkozó nemzetközi megállapodást a katolikus egyház finanszírozása tekintetében. Ez azt jelenti, hogy nem a Vatikán és a magyar állam közötti 2002-es megállapodás szerint fizeti az egyszázalékos szja-felajánlással érkező összeget, s bár erről 2013-ban már született megállapodás, az állam továbbra is a szűkített számítási modell szerint fizet.

Probléma továbbá az is, hogy az állam egyes egyházaknak szeretne delegálni bizonyos szociális intézményeket és feladatokat, megsértve a világnézeti semlegesség elvét, hisz egy egyházi intézmény a saját elvei szerint köteles működni, ezzel pedig a rábízott gondozottak kényszerűen kerülnének vallásos világnézet hatása alá.

Az Igazságügyi  Minisztérium érdeklődésünkre a következőket válaszolta, amelyből az tetszik ki, hogy a kormány teljesen nyíltan kezdett bele a törvénymódosításba: „Trócsányi László miniszter több alkalommal nyilvánosan is jelezte, hogy új egyházügyi szabályozási koncepción dolgozik az igazságügyi tárca. Az Igazságügyi Minisztérium munkája során minden esetben vizsgálja a jól bevált nemzetközi megoldásokat, ennek megfelelően az egyházügyi koncepció kidolgozása során is tanulmányozza más államok gyakorlatát, köztük a franciát, spanyolt, olaszt, lengyelt és a németet is.”

©

Az IM-től tudakoltuk azt is, hogy miért nem egyeztettek eddig az egyházakkal a rájuk vonatkozó új törvényről. A tárca ezzel kapcsolatban közölte, hogy jelenleg még csak az előkészítés szakmai része folyik. Ezt követően kerülhet sor a kormányzati szervekkel, valamint az egyházak képviselővel a koncepció megvitatására.

A kártérítésről tárgyalnak

„Ügyfeleim teljes diszkriminációmentes megítélést, egyházi státuszuk visszaállítását követelik” mondja Karsai Dániel ügyvéd, aki hat kisegyházat képviselt a strasbourgi perben, és eddig nem hallott semmilyen formálódó koncepcióról. Igaz, az egyeztetés eddig sem volt erőssége egyházügyi téren a kormányzatnak, az elmeszelt törvény is egy hét alatt ment át a Parlamenten. Szerinte viszont nem lehet más megoldás, mint egy teljesen új törvény (amely miatt még az Alaptörvényt is módosítani kell), ez következik a strasbourgi bíróság ítéletéből. A hat kisegyház jelenleg tárgyal az EMMI-vel a megítélt kártérítés mértékéről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotók: Bütykölni kezdte a szerelő a vadászgépet, rommá lőtt vele egy F–16-ost

Fotók: Bütykölni kezdte a szerelő a vadászgépet, rommá lőtt vele egy F–16-ost

Köszöni, még marad az indián nyár

Köszöni, még marad az indián nyár

Szaúd-Arábia elismerheti, hogy vallatásba halt bele az eltűnt újságíró

Szaúd-Arábia elismerheti, hogy vallatásba halt bele az eltűnt újságíró

A nővérhiány lesz a Brexit egyik legnagyobb buktája

A nővérhiány lesz a Brexit egyik legnagyobb buktája

Korrupciókutató Központ: egyre több a gyanús közbeszerzés

Korrupciókutató Központ: egyre több a gyanús közbeszerzés

Másfél méteres piton rázott fel egy reggeli értekezletet Kínában

Másfél méteres piton rázott fel egy reggeli értekezletet Kínában