szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kiszabott bírságok mindössze alig 3 százalékát sikerült behajtani a hajléktalanoktól, ráadásul a hatóságok 29 esetben egy hatályba nem léptetett rendelkezés alapján büntették meg a guberálókat - írja az Index.

Többe került az államnak a hajléktalanok, koldusok és guberálók szabálysértési ügyeinek az intézése, mint amennyi bírságot sikerült beszedni tőlük az elmúlt három évben - írja az Index. A lap azt írja, 17 072 ilyen szabálysértési ügy volt 2012 és 2014 között, összesen pedig nem egészen 10 millió forintot tudtak befizettetni a megbírságoltakkal.

Összesen hét különféle címszó alatt folytattak szabálysértési eljárásokat a koldusok, a hajléktalanok és a guberálók ellen Magyarországon az elmúlt három évben: 2012-től 2014 decemberéig összesen 17 072 normasértési ügyüket bírálták el jogerősen koldulás, közterület "lakhatási célra" történő használata, "életvitelszerű közterületi tartózkodás", vagy guberálás miatt.

Ezekért összesen 31 esetben szabtak ki elzárást és 18 esetben közérdekű munkát, az esetek 80 százalékában azonban pénzbírságot, vagy helyszíni bírságot fizettettek az érintettekkel, ám ez utóbbiakat alig sikerült behajtani: a befizettetett 9 815 000 forint az összes bírságnak ugyanis mindössze csupn  2,9 százaléka.

Az Index számításai szerint így az összes ügyben intézkedő hivatalnokok munkaórái már jóval nagyobb összeget tesznek ki, mint a végül behajtott bírságok.

A belügy statisztikáiból azonban az nem derül ki, mi történt azokkal a hajléktalanokkal, guberálókkal és koldusokkal, akik nem tudták befizetni a pénzt: beadhattak méltányossági kérelmet, kicsúszhattak az 1 éves elévülési határidőből, vagy közérdekű munkával, vagy elzárással töltötték le a büntetésüket.

A lap rámutat arra is, hogy bár a belügyi szabálysértési statisztikában 2012 és 2014 között 29 esetben az szerepel, hogy az illetők köztisztasági szabálysértést követtek el azzal, hogy hulladékot vettek el gyűjtőeszközökből, és ezért kaptak büntetést, az új szabálysértési törvényből az erre vonatkozó részt valójában még a hatályba lépése előtt kivették az Alkotmánybíróság egy döntése miatt. Ez azt jelenti, hogy 29 esetben egy nem létező, vagyis hatályba nem léptetett rendelkezés alapján büntettek meg embereket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Kötelező FFP2-es maszk és otthoni munkavégzés – Így lassítanák a koronavírust Szlovákiában

Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban