Iszapömlés: sorban jönnek a felháborodott reakciók az első fokú ítéletre

Iszapömlés: sorban jönnek a felháborodott reakciók az első fokú ítéletre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nemcsak az ellenzéki pártok és a Greenpeace, hanem a Fidesz is felháborodott a 2010-es iszapömlés ügyében csütörtökön hozott első fokú ítéleten, amelyben mind a tizenöt vádlottat felmentették a vádpontok elől. Szinte mindegyik reakcióban közös az, hogy az itthoni szabályozást okolják, és annak felülvizsgálatát követelik. És mindenki bízik abban, hogy másodfokon vagy a felsőbb jogorvoslati fórumon szigorúbb ítélet születhet.

A Veszprémi Törvényszék első fokon felmentette csütörtökön a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól. A törvényszék szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt. A részletekről itt olvashatnak.

LMP: szükség van a kötelező környezeti felelősségbiztosítási törvényre

Az LMP jogszabályváltozást és felelősségre vonást sürget a vörösiszapperben született felmentő ítélettel kapcsolatban. Az ellenzéki párt szerint az ügy ismét nyilvánvalóvá teszi, hogy a magyarországi jogrendszer nem alkalmas a környezeti katasztrófák megelőzésére és kezelésére, ezért változtatni kell azon – reagáltak a csütörtöki, első fokú ítélet után.

Sallai R. Benedek a Fenntartható fejlődés bizottság LMP-s elnöke közleményében úgy fogalmazott: a felmentő ítélet is azt bizonyítja, hogy Magyarországon sem a "szennyező fizet" elv, sem a megelőzés elve, sem az elővigyázatosság elve nem érvényesül, de még csak az illetékes hatóságnál sem felel senki azért, mert mindent rendben talált a katasztrófát megelőző ellenőrzéseknél.

Emlékeztetett, hogy az LMP többször beterjesztette már a kötelező környezeti felelősségbiztosítási törvényt, amellyel szerinte változtatni lehetne a mostani a helyzeten. A javaslatot azonban a Fidesz mindig elutasította – tette hozzá.

Jobbik: az igazságszolgáltatás csapta arcul az igazságot

Felháborítónak, megdöbbentőnek és elképesztőnek nevezte a vörösiszapperben született felmentő ítéletet a katasztrófa körülményeinek vizsgálatára létrehozott egykori parlamenti bizottság jobbikos elnöke.

Kepli Lajos az ítélethirdetés után egy molinóval felállva hangosan tiltakozott az ülésteremben. A transzparensen egy fotó volt az iszapömlésről, és azt írták rá: "Ennyit ér tíz ember élete?". A politikust a bíró figyelmeztetése után kivezették a tárgyalóteremből.

©

A politikus a helyszínen újságíróknak azt mondta: a bizottság már évekkel ezelőtt bebizonyította jelentésében, hogy "a Mal Zrt. vezetőit egyértelmű felelősség terheli azért, hogy ekkora mennyiségű lúg volt a tározóban", amelynek kiömlése tíz ember halálát és a milliárdos anyagi károkat okozta. Nincs a világon ország, ahol ilyen katasztrófának ne lenne felelőse – fogalmazott.

Kepli Lajos reméli, hogy az ügyészség fellebbez, és másodfokon "megfelelően szigorú ítéletet, letöltendő börtönbüntetést" hoznak. "Csak ez az elfogadható, a felmentő ítélet semmiképpen sem" – tette hozzá. Ma azt láttuk, hogy "az igazságszolgáltatás csapta arcul az igazságot ", ami egy jogállamban egész egyszerűen elképesztő – fogalmazott.

Greenpeace: rendszerszintű problémák vannak, emberi mulasztás történt

A Greenpeace szomorúan veszi tudomásul, hogy továbbra sincsenek felelősei a 2010-es iszapömlésnek. A környezetvédő szervezet szerint egyértelmű, hogy emberi mulasztások vezettek a katasztrófához: mind a tározót üzemeltető MAL Zrt., mind a vállalat tevékenységét engedélyező és ellenőrző hatóságok nyilvánvalóan hibáztak többször is, vagy nem engedélyeztek és ellenőriztek megfelelően – olvasható a zöld szervezet közleményében.

Az egész eset rendszerszintű problémákra világít rá. Új, a valós környezeti felelősséget garantáló jogszabályokra és független, erős hatóságokra van szükség – javasolták.

A közleményben emlékeztettek: a gátszakadás helyén évek óta mozgott már a gát, a X-es tároló kazetta statikáját mégsem ellenőrizte senki. A katasztrófa után az Európai Bizottság állásfoglalása megállapította, hogy a kolontári vörösiszapot veszélyes hulladéknak kellett volna minősíteni, azaz a magyar hatóságok hibás engedélyekkel hagyták működni a MAL-t.

A katasztrófavédelmi tervvel is baj volt: abban maximum 400 000 köbméternyi zagy kiömlésével számoltak, a 2010-es katasztrófában azonban ennek körülbelül két és félszerese ömlött ki – tették hozzá.

A PM is az itthoni szabályozást okolja

A Párbeszéd Magyarországért szerint a magyar hatósági és szabályozási gyakorlat sem a környezeti balesetek megelőzésére, sem a felelősségi viszonyok tisztázására nem alkalmas. Jávor Benedek, a párt európai parlamenti képviselője úgy véli: a valódi felelősök megtalálásához hiányzik a szándék, a valódi megoldás azonban a nagy környezeti kockázatú ipari tevékenységek átfogó európai szabályozása lenne.

Annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy kik és mit rontottak el, biztosan nincs szükség hat évre. Már a baleset utáni hónapokban elkészült első független jelentés felsorolta, hol hibáztak az erősen lúgos vörösiszapot tévesen besoroló és a gátszakadás előtt műszakilag mindent rendben találó hatóságok, illetve a helytelen technológiákat alkalmazó és a környezeti kármentesítést elmulasztó tulajdonosok – emelte ki. Mindebből a bíróság előtt semmi sem állt meg: a hatósági felelősséget nem is vizsgálták, az érintett vállalat illetékeseit pedig felmentették – tette hozzá.

A PM bízik abban, hogy a felsőbb jogi fórumok közelebb jutnak majd a valódi felelősökhöz. Egyben tovább dolgoznak azért, hogy az Európai Parlamentben minden tagállamra érvényes, a nagy kockázatú ipari üzemeket biztosítékadásra és felelősségbiztosítás megkötésére kötelező szabályozás szülessen – közölte az EP-képviselő.

Fidesz-KDNP: nemcsak jog-, igazságszolgáltatás is kell

"Elfogadhatatlannak tartjuk azt a döntést, hogy az ilyen típusú ügyeknek nincs felelőse" – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Németh Szilárd. a Fidesz alelnöke. A kormánypártok természetesen tiszteletben tartják a független bíróságot, de azt akarják, hogy a magyar bíróságokon ne csak jog-, hanem igazságszolgáltatás is legyen – tette hozzá.

Németh Szilárd arra kérte az illetékes hatóságot, hogy nyújtson be fellebbezést a tíz halálos áldozatot követelő katasztrófa ügyében. A parlamenti képviselő szerint igenis meghatározható a felelősi kör.