Fordulat a kopaszbalhéban: feljelentést tesz az NVB és az NVI

Fordulat a kopaszbalhéban: feljelentést tesz az NVB és az NVI

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Az NVB elfogadta a választási bizottság MSZP-s tagjának javaslatát, és feljelentést tett az NVI-székháznál február 23-án történtek miatt. Ez után az NVI azt közölte, hogy a testület elnöke szintén feljelentést tett a kopaszbalhé miatt ismeretlen tettes ellen az ORFK-n.

Feljelentést tesz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nemzeti Választási Iroda székházánál február 23-án történtek miatt – erről egyhangúlag döntött csütörtöki ülésén a testület, az MSZP delegáltja, Litresits András javaslatára.

A vitában Patyi András, az NVB elnöke azt mondta: a feljelentés lehet, hogy szimbolikus, de egyértelmű jelzés arra, hogy a bizottság ezt a magatartást nemcsak a választási eljárás alapelvei, a népszavazási törvény, de a büntetőjog szabályai szerint is elfogadhatatlannak tartja.

Ezt követően a Nemeti Választási Iroda (NVI) azt közölte, az iroda elnöke, Pálffy Ilona kedden szintén feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a székháznál történtek miatt az Országos Rendőr-főkapitányságon. 

Emlékeztettek arra: a Kúria március 3-án megjelent döntésében rögzítette, hogy akadályozták Nyakó Istvánt, az MSZP politikusát a népszavazási kezdeményezése benyújtásában. Az NVI elnöke ezt követően döntött a feljelentés megtételéről.

A hvg.hu éppen csütörtöki cikkében tárta fel, hogy az NVB több tagját manipulálhatták, mielőtt arról döntöttek, hogy megnézik-e a február 23-án, a Nemzeti Választási Irodánál készült külső, térfigyelő kamerás felvételeket. Ezek a felvételek egyértelműen bizonyították, hogy a kopasz fiatalemberek még Nyakó István előtt érkeztek, és "lepacsiztak" a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdését végül célba juttató, de aznap később érkező Erdősi Lászlónéval.

A manipulációgyanús ülés jegyzőkönyvéből ugyan már csak rövidített változat érhető el, de a nekünk nyilatkozó NVB-közeli források szerint olyan érvekkel tántorították el őket a bizonyító erejű felvétel megtekintésétől, hogy "ők nem közterület-felügyelők", és a felvétel amúgy is hét óra hosszú. "Abba az irányba ment az egész, hogy ne mozizzon a testület feleslegesen, meg nem nyomozó hatóság" – fogalmazott egyik forrásunk.

Az Együtt a cikk hatására közleményben szólította fel lemondásra Patyi Andrást. Mint írták, a cikk alapján már teljesen egyértelmű, hogy a Nemzeti Választási Iroda épületénél választási csalás történt a vasárnapi zárva tartást érintő népszavazás kezdeményezésekor.

©

Február 23-án egy kigyúrt férfiakból álló társaság akadályozta meg a Nemzeti Választási Irodánál, hogy Nyakó István MSZP-s képviselő leadja a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdését. Mint utóbb kiderült, a fenyegető külsejű fickók Erdősi Lászlóné, a herceghalmi volt fideszes polgármester feleségének hasonló témájú kérdését segítették célba az irodánál. A Nemzeti Választási Bizottság azóta rábólintott a kérdésre, amely így szól: "egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?"

Az NVB ugyan utólag kimondta, hogy a kopasz társaság törvénytelenséget követett el, de ettől még helybenhagyták Erdősiné kérdését, mert azt nem látták a felvételek alapján bizonyítottnak, hogy a herceghalmi asszony és a kigyúrt férfiak összejátszottak volna. A Kúria március 3-i végzésében azt is kimondta, hogy a népszavazási kérdést beadni akaró Nyakót az NVI épületében tartózkodó ismeretlen személyek akadályozták saját népszavazási kezdeményezése benyújtásában.

Hozzászólások