szerző:
Szlavkovics Rita
Tetszett a cikk?

Nem sztrájkolnak tovább a szegedi Cserepes sori piac díjemelések ellen tiltakozó árusai, mivel bevétel híján még a jelenleginél is kilátástalanabb helyzetbe lavíroznák magukat és családjaikat. A balhé állandósult: hol biztonsági őrökkel találják szembe magukat a petíciójukat Botka Lászlónak átadni kívánó kereskedők, hol a csütörtökön kipakoló, ám magasabb díjat nem megfizetőket igazoltatja a rendőrség.

„Kedden és csütörtökön a nyugdíjasok ingyen árulhatnak, nem?” – a piac kapuja mellett alkalmanként zöldséget áruló idős férfi nem érti, hogy miért kellett neki fizetnie az „ingyenes” napon, az meg végképp érthetetlen számára, hogy a díjbeszedőt miért kísérte négy rendőr, akik közül az egyik még igazoltatta is őt. Így indult a csütörtök reggel a szegedi Cserepes sori piacon. Az árusoktól a napi helyjegyeket beszedő piaci alkalmazottat végig rendőrök kísérték, és igazoltatták a kirakodókat.

Piaci állóháború

A „háború” már hetek óta tart a piacot fenntartó önkormányzat cégének vezetője és a piaci kereskedők között. Azzal kezdődött, hogy az igazgató közölte, április elsejével megemelik a bérleti díjakat és a helypénzt. Az évtizedek óta működő városszéli piacon igen színes a paletta: cérnától kezdve a tisztítószereken keresztül a ruhaneműn, bizsun át minden kapható. Nem csupán a készlet vegyes, de az árusok maguk is: vannak közöttük rokkantnyugdíjasok, nyugdíjukat kiegészítő alkalmi árusok, időnként árusító őstermelők, egyéni vállalkozók. Nagyjából az közös bennük, hogy portékáikat jóval a belvárosi üzletekben kapható termékek árai alatt adják, így azok kelendők a város minimálbérből, illetve még annál is kevesebből élő lakói között.

©

Egy ruhaneműt áruló férfi az 1800 forintért vásárolt nadrágokat 1950 forintért adja, és ahogy számolja, nagyjából 15 forintot keres minden darabon, miután a bérleti díjat, járulékokat megfizeti.

A piacon „pavilonok” sorakoznak, ezekért kell a havi bérleti díjat megfizetni. Helypénz fizetésére pedig azt kötelezik – az elfoglalt terület nagyságától függően –, aki a pavilonok elé asztalokra, vagy az úgynevezett dobozokra is kipakolja áruit. Ráadásul, ahogy Rácz Attila, a Cserepes sori Piac Kft. ügyvezetője mutatja az előző igazgató idején érvényes a piac rendjéről szóló dokumentumot, elődje lényegében külön-külön, egyedileg állapodott meg az árusokkal. Ebben akar rendet vágni az új igazgató, s úgy tűnik, minden áron, tűzzel-vassal, ha kell, rendőrökkel érvényesíti szándékát.

Aláírásgyűjtés, petíció, sztrájk, meg egy kis balhé

Ötezer aláírást gyűjtöttek össze árusok. Nem csak a majdnem kétszáz kereskedő, hanem a vevők is szép számmal aláírták az íveket. A petíciót, amelyben Botka László szocialista polgármestert arra kérik, hogy legyen tekintettel anyagi helyzetükre, szerdán szerették volna átadni a polgármesternek. Botka, bár éppen havi aktuális fogadónapja volt, nem fogadta őket, de nem volt ott a városházán egyik alpolgármestere sem, így a sajtófőnök vette át az íveket. A kereskedők egy órán át várakoztak, hátha szóba áll velük Botka, de hiábavalóan reménykedtek ebben. Még a polgármester által több ízben mindenki előtt nyitottnak deklarált városháza ajtaján sem léphettek be, mert a biztonsági őrök nem engedték belépni őket, de még képviselőjük, Szabó Bálint sem tehette be a lábát.

Az őszödi beszéd kiszivárogtatóinak bíróság elé citálásáról is elhíresült Szabó azért behatolt az egyik iroda ajtajáig, ahol az egyik önkormányzattal szerződött biztonsági ember rácsapott a kezére, emiatt Szabó feljelentést tett. Rendőrök is megjelentek, de ahogy azt informálisan közölték, csak „moderátor” szerepben voltak jelen. Végül a kereskedők az éppen a városban kampányoló szocialista országgyűlési képviselőt, Gőgös Zoltánt találták meg panaszaikkal, aki szegedi parlamenti képviselőtársával együtt megígérte, hogy megvizsgálják az ügyüket. A kereskedőket képviselő Szabó Bálint már ekkor bejelentette, hogy csütörtökön kinyitnak a sztrájkoló árusok, mert többen még a lakbérüket sem tudják kifizetni, hiszen a sztrájk miatt bevételük sincs.

Csütörtök reggel pedig a díjbeszedők már rendőri kísérettel szedték a pénzt, utóbbiak sorra igazoltatták a kereskedőket. A piacigazgató azt mondta, azért kérte a rendőri segítséget, mert a polgári peres eljárás elindításához szükséges tudniuk, ki nem volt hajlandó befizetni a nyitáskor az április elsejétől érvényes díjakat. Értetlenkedésünkre, hogy egy polgárjogi vitába miért van szükség a rendőrökre, Rácz Attila azt válaszolta, hogy csak azok igazoltatására kérték fel őket, akikkel az önkormányzati cég nem áll szerződéses viszonyban, így adataikat sem tudja, holott alkalmi árusként és a megemelt, jelenleg hatályos helypénzt nem megfizetve szabálysértést követnek el. A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy a rendőrök azokat is igazoltatták, akik szemmel láthatóan a pavilonokban, tehát feltételezhetően szerződéssel dolgoznak a piacon.

©

Elbaltázott kommunikáció?

Mindkét fél zsarolással vádolja a másikat. A városvezetés, illetve a piac igazgatója szerint a díjemelések egyáltalán nem jelentősek, ráadásul, mivel egy átlagot próbáltak kiszámolni, szerintük van olyan is, aki kevesebbet fog fizetni a korábbinál. A fenntartó politikai balhénak, zsarolásnak tekinti a piacosok petícióját, az árusok és a vevők 5000 aláírását összegyűjtő íveket, és azt, hogy képviseletükkel a minden lében kanál Szabó Bálintot bízták meg (az őszödi beszéd kiszivárogtatóit perbe citáló, a SZEVIÉP százmilliós tartozásai miatt vállalkozókat utcára vivő egykori DK-szóvivőről van szó).

A kereskedők egy jelentős része viszont, úgy tűnik, valóban bajban van. Zsadányi János például évek óta árul lomokat saját dobozán (ezek azok a fémbútorok, amelyek többsége a piac tulajdonában van, ebben tárolhatnak is az árusok, majd nyitáskor erre pakolják a holmijukat), most az ő napi helypénzét és bérleti díját is megemelték, ami azt jelenti, hogy a lomok eladásából szerzett 15 ezer forint bevétel mellett nagyjából ugyanennyit ki kell fizetnie a piacnak, így neki semmije nem marad.

Egy fiatal vállalkozó nő már meg is fogalmazta a felmondását, pedig ő még csak decemberben kötött szerződést a kft.-vel. Akkor havi 21 ezer forintos bérleti díjban állapodtak meg, mostantól ennek dupláját kellene fizetnie, így járulékok megfizetése után semmije nem maradna, mondja kifakadva, majd hozzáteszi: „Inkább elmegyek közmunkásnak”.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
24 ezer beteget is hazaküldhettek a kórházak Kásler utasítására

24 ezer beteget is hazaküldhettek a kórházak Kásler utasítására

Csődöt jelentett a koronavírus miatt Dél-Amerika legnagyobb légitársasága

Csődöt jelentett a koronavírus miatt Dél-Amerika legnagyobb légitársasága

Nem szabad – ezt a két szót tudja magyarul a tranzitzónából kikerült fiú

Nem szabad – ezt a két szót tudja magyarul a tranzitzónából kikerült fiú