Tetszett a cikk?

Elég nagy az összevisszaság a szerdai, egész napos közoktatási sztrájk előtt: a hvg.hu-hoz eljutott levelek alapján a szülők ellentmondásos tájékoztatást kapnak arról, kell-e igazolni a holnapi hiányzást, vagy sem, de van, hogy a szülői munkaközösség közöl téves információt. Az óvodák többsége nem áll le, a bölcsődékről és iskolákról viszont még nincsenek információk.

A szülőktől kapott levelek alapján teljesen eltérően kezelik az iskolák a szerdai sztrájkot: van, ahol az igazgató egyszerűen tanítási szünetet rendelt el – melynek hátránya, hogy az elmaradt napot májusban pótolják -, máshol a tanárok június közepére tervezett szakmai napját hozták előre, így a gyerekeknek nem kell bemenniük, csak ha a szülők a felügyeletet nem tudják másképp megoldani. Több iskolában kifejezetten kérték, ha lehet, a gyerek ne menjen be szerdán.

Nem egységesen járnak el az iskolák a hiányzás kezelésében sem. Van, ahol az iskola szülőtől kéri ugyan az igazolást, ám azt ígéri, ezt nem vonják le abból a három napból, amit szülő igazolhat - érdekességképpen ugyanott igazolás kértek akkorra, mikor a szülő - szintén a pedagógusok törekvéseit támogatandó - nem küldte iskolába a gyerekét február 29-én.

Több szülőnek is azt mondták, a hiányzást nem kell igazolni – van, aki igazgatótól, más az iskola sztrájkbizottságától tudja ezt. A sztrájkbizottság azzal érvelt, „a tanuló hiányzását a sztrájk ideje alatt hivatalosan igazoltnak kell elfogadni, így külön igazolni nem kell.”

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője
©

Máshol viszont pont ennek ellenkezőjét közölte egy keddi levélben egy vidéki tankerület vezetője: „Tekintettel arra, hogy a sztrájk napja is tanítási nap, az arról való hiányzást 20/2012. (VIII. 31.) a nevelési-oktatási intézmények működéséről és köznevelési intézmények névhasználatáról  szóló EMMI rendelet 51. § (2)  értelmében igazolni kell.” Az iskola ezután azt közölte a szülőkkel, ha aláírnak egy olyan nyomtatványt, hogy a pedagógussztrájk támogatása miatt hiányzott a gyerek az iskolából, annak az intézmény „egyéb hiányzásként” igazolja a napját. Aki ezt nem akarja, kiveheti a gyerekét a három napja terhére, szerezhet valahonnan orvosi igazolást, vagy mégis beküldheti. Akkor viszont vinnie kell ennivalót, mert az ebédet már lemondták. A hiányzás kérdését a kormány és a sztrájkbizottság még elégséges szolgáltatásról szóló megállapodása nem részletezi.

Érdekes érvelések is vannak

Bár a kormány és a pedagógusok sztrájkbizottsága végül abban állapodott meg, minden iskolában kell felügyeletet és étkezést biztosítani, van olyan általános iskola, ahol az igazgató azt közölte a szülőkkel, huszadikára nincs étkezés rendelve, 18-áig jelezzék, ha kérnek gyerekfelügyeletet. Nem részletezte, hogy az ebéddel mi a terv. Kaptunk olyan levelet is, amelyben a szülői munkaközösség nem volt teljesen képben: azt írták ugyanis, az adott iskolában nem lesz felügyelet, két másik suli közül lehet választani - holott a sztrájkmegállapodás feketén-fehéren kimondja, minden iskolában kell felügyletet biztosítani.

Matek lesz, fizika nem

Több iskolában egyáltalán nem sztrájkolnak – van, ahol erről úgy tájékoztatták a szülőt, hogy ez a nap egy teljesen átlagos 20-a lesz -, de akad olyan is, ahol nem a teljes tantestület áll le. Ott lehetnek érdekes szituációk: a tervek szerint bizonyos órákat megtartanak, míg mások elmaradnak. Tudunk az utolsó pillanatig hezitáló tanárról is. A tiltakozási hullámot kirobbantó Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban például csak a végzősöknek tartanak órákat, de nem a normál órarend szerint.

A szerdai sztrájkot szervező egyik szakszervezet elnöke, Galló Istvánné korábban a hvg.hu-nak azt mondta, a tanárok 30 százaléka már meg tudja bénítani az iskolát: a sztrájkolók helyett ugyanis a többieknek kell felügyelni a gyerekekre, így órát ők sem tudnak tartani. Lesz, ahol az iskolavezetés vigyáz a gyerekekre, hogy a tanárok nyugodtan sztrájkolhassanak. Azt, hogy nagyjából hány iskolában sztrájkolnak, egyelőre nem tudni, a Pedagógusok Szakszervezete kedd estére vagy szerdára ígért számokat. Azt, hogy mit tehet egy sztrájkoló tanár, ebben a cikkünkben részleteztük.

Kisiskolásoknál nagy a dilemma

Beszéltünk olyan általános iskolai tanárral, aki azt mondta, ők ugyan támogatják a követeléseket és a sztrájkkal is egyetértenek, de 4-5 tanár munkabeszüntetésének nem látták értelmét, miután így a nem sztrájkolóknak kellene egy csomó gyerekre vigyázniuk, a teljes leállás pedig szerinte nem etikus.

"Ezt nem lehet megtenni egy kisiskolással. A kormány a még elégséges szolgáltatásokkal szerintem pont erre játszott, hogy a tanárok lelkiismereti okokból nem hagyják magukra a kisdiákokat."

Éppen a felügyelet miatt nem is érzi igazi sztrájknak a megmozdulást. A feltételekbe amúgy a sztrájkot szervező szakszervezetek nem szívesen mentek bele, Galló Istvánné "gorombának" nevezte a kormány hozzáállását.

A gyerekek és a meglebegtetett retorziók miatt nincs sztrájk

Ugyancsak a gyerekek érdekeire hivatkozva a legtöbb óvodában nem lesz sztrájk – mondta a Pedagógusok Szakszervezete Óvodai tagozatának elnöke, Verba Attiláné. Alapvetően az ovikban a még elégséges szolgáltatás az, hogy a gyerekeket fogadják, adnak nekik enni és inni, csak a foglalkozást nem tartják meg. Ettől egyéni megállapodásokkal el lehet térni – mint ahogy több helyen megtették, és máshova irányítják a gyerekeket -, de így Verba Attiláné szerint nem sok értelme van sztrájkolni.

Azt mondja, több helyen is megfenyegették az óvónőket és dadusokat, hogy ne sztrájkoljanak, mert következményei lesznek. Ilyen jelzést kaptunk egy szülőtől is, egy fővárosi óvodával kapcsolatban. Verbáné azt mondja, sokszor nem is a polgármester, hanem a megfelelni akaró intézményvezető szól a kollégáknak.

©

Fenyegetésekről Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszerveztének elnöke is beszámolt korábban, de ugyanerről beszélt a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Viktória is. Volt, ahol szimplán "félretájékoztatták" a dolgozókat, azt állítva, hogy nem jogszerűen vesznek részt a sztrájkban. A fenyegetések számáról Szűcs Viktória nem tudott részleteket mondani, mint ahogy azt sem árulta el, hány bölcsődében nem fogadják a gyerekeket. Azt elárulta, a csatlakozó intézmények jellemzően egész napra leállnak.

Sztrájk helyett imádkoznak

A pécsi egyházkerületben a püspök azt kérte a hozzájuk tartozó iskolák tanáraitól, hogy semmilyen munkabeszüntetésben vagy sztrájkban ne vegyenek részt, „ellenkező esetben él eljárási jogával.”

A Délmagyar végigkérdezte a Csongrád megyei iskolákat, hogy állnak a sztrájkhoz. A csongrádi Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola és a Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában működő makói SZIGNUM sem csatlakozik. Utóbbi a lap megkeresésére azt írta:

„Ezen a napon iskolánk kápolnájában egy iskolai szünetben közös imádságra gyűlnek össze pedagógusaink, hogy állami vezetőink bölcs döntéseiért és a vitás kérdésekben békés, a felnövekvő ifjúság életében eredményt hozó megegyezésért imádkozzanak."

A Rákóczi út biztosabban áll le, mint az élet

A mostani sztrájk nem csak az oktatási intézményeket érinti, a megmozduláshoz több szakszervezet is csatlakozott. Így a szociális ágazatban is várható munkabeszüntetés - ha nem is egész napra, de két órára több helyen leállnak a családsegítőkben, gyermekjóléti szolgálatoknál, az idősgondozás területén vagy a hajléktalanellátásban.

Galló Istvánné korábban bejelentette, azt szeretné, ha szerdán déli 12-kor öt percre leállna az élet az országban. A kérés még nem biztos, hogy teljesül, a közlekedés a belváros bizonyos szakaszain viszont már biztos, hogy leáll: a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozata ugyanis forgalomlassító demonstrációt szervez, ami annyit tesz, hogy egy konvoj reggel 8-as indulással, 5-10 kilométer/órás sebességgel megy végig az Aréna szállótól a Kerepesi úton át a Ferenciek teréig.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Nukleáris együttműködési megállapodást köt Magyarorszgág és Fehéroroszország

Nukleáris együttműködési megállapodást köt Magyarorszgág és Fehéroroszország

Ilyen, amikor a turizmusnak kampó: 97 százalékos visszaesés áprilisban

Ilyen, amikor a turizmusnak kampó: 97 százalékos visszaesés áprilisban

WHO: Viseljünk maszkot a nyilvános helyeken is

WHO: Viseljünk maszkot a nyilvános helyeken is