szerző:
Tetszett a cikk?

Az újságírókkal akarják megfizettetni a közérdekű adatigénylésre anyagokat összegyűjtő dolgozók akár 4400 forintos órabérét, meg a fénymásolást is.

Egy A4-es oldal másolása fekete-fehérben 13 forint, színesben 130, de csak 10 oldalon felül – egyebek közt ez áll abban a pénteken megjelent kormányrendeletben, amely a közérdekű adat iránti igény teljesítéséért megállapítható költségtérítést szabja meg. Erre az országgyűlés tavaly hatalmazta fel a kormányt, amikor módosította az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényt.

A kormány akkor arra hivatkozott, hogy a sajtó és számos civil szervezet „visszaélésszerűen” követel a törvény szerint egyébként jogosan kikérhető adatokat és dokumentumokat, olyan sokat, hogy ez gyakran „a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”. Ezért a munkaerő-ráfordítást is fel lehet számolni az adatigénylőnek. Ezt sokan a tényfeltáró újságírás és a hatalom civil ellenőrzése elleni lépésnek értelmezték, és kihirdetése után máris több konfliktus támadt különböző állami intézmények pénzkövetelései miatt.

A pontos szabály azonban csak most jelent meg. Eszerint ha nem papírra kell másolni, akkor a DVD vagy a pendrive árát kell megfizetnie az igénylőnek. Ennél nagyobb teher lehet viszont a hatóság munkájáért kért pénz. Ugyanis ha összesen négy óránál többet kellett a kéréssel foglalkozniuk a hivatalnokoknak – úgy látszik, ezt tekinti a kormány aránytalan igénybevételnek –, akkor összeadják az efölötti, „az igényelt adat felkutatásához, összesítéséhez és rendszerezéséhez, az igényelt adat adathordozójáról másolat készítéséhez és a másolaton a meg nem ismerhető adatok felismerhetetlenné tételéhez szükséges” időt (ha többen dolgoztak rajta, akkor személyenként), és ezt beszorozzák az illetők egy órára eső jövedelmével, legfeljebb óránként 4400 forinttal.

Vagyis úgy fogják fel, hogy az igénylőnek kell fizetnie a hivatali dolgozót arra az időre, ameddig ő a kérés teljesítésével foglalkozik, noha közintézmények olyan iratairól van szó, amelyeket a közvéleménynek joga van megismerni. Az így kijövő összeg 5000 forint fölötti részét kell megfizetni október 15-étől. Hogy ez ténylegesen mennyire teljesíthető tételeket jelent majd a szerkesztőségek, civil szervezetek, állampolgárok számára, az a gyakorlatban derülhet csak ki, azt pedig nehéz lesz ellenőrizni, hogy valójában hány ember hány órai munkája volt szükséges egy anyag kiadásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét