szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több külföldi tudós is visszaadta az akadémiai tagságát az Orbán-kormány elleni tiltakozásul. Lovász László MTA-elnök ezzel kapcsolatban több interjúban is hangsúlyozta, hogy a testület távol tartja magától a politikát. Eközben a hatalom folyamatosan politikai szándékainak megfelelően használja az Akadémiát.

Így történt ez a Bayer Zsolttal kapcsolatos viták során is. Mint azt a hvg.hu minisztériumi forrásokból megtudta, Stark Tamás történész, aki augusztusban azért mondott le a GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnöki posztjáról, mert helyettese a kurátorok tudta nélkül terjesztette fel a gyalázkodó publicistát a lovagkeresztre, szeptember végén már nem kapott meghívást a Gulág-emlékév szervezésével foglalkozó emlékbizottságba. Holott utóbbinak semmi köze a magánalapítványhoz. Az emlékévvel foglalkozó bizottság élén Balog Zoltán miniszter áll, s ebben a testületben Stark nem saját jogán, hanem az MTA delegáltjajaként vett részt. Bayert elítélő nyilatkozata után viszont – ellentétben a korábbi gyakorlattal – a minisztérium már ki sem küldte a meghívót az MTA képviselőjének a szeptember 30-ai ülésre.

©

Az Orbán-kormány korábban is az aktuálpolitikiai érdekeinek rendelte alá az MTA-hoz, illetve annak tagjaihoz fűződő viszonyát.  2011-ben törvényben rögzítették, hogy a tudós testületnek kell kimondania, melyik vallási közösség felel meg az egyházi kritériumoknak. E téren az MTA végül is nem végezte el a piszkos munkát: megtagadta a feladatot.

Ellentétben a közterületi elnevezések minősítésével. A parlament ugyanis az akadémiára testálta a feladatot, hogy – az önkormányzatok kérésére – állapítsa meg, melyik utca elnevezés ellenkezik azzal a 2011-es törvényi előírással, amely tiltja az önkényuralmi politikai rendszerekhez kapcsolódó utcanevek használatát. Az MTA utóbb több állásfoglalást is kiadott "nem javasolt", "használható" és "használható, de aggályos" kategóriába sorolva a kérdéses utcaneveket. Gorkij esetében még azt a hibát is elkövették, hogy egymásnak ellentmondó minősítést adtak ki.

Korábban több külföldi tiszteletbeli vagy külső akadémiai tag lemondott az MTA-hoz tartozásról, Pénteken pedig mintegy 30 tudós levelet intézett az akadémia elnökéhez, amelyben felszólították: kezdeményezzen vitát a Magyarországon zajló antidemokratikus folyamatokról.

Sajtószabadság, idegengyűlölet, oktatás - aggódó tudósok fordultak az MTA elnökéhez

A Magyar Tudományos Akadémiától, annak elnökétől várnak mielőbbi lépéseket a Magyarországon végbemenő antidemokratikus lépések miatt vészharangot kongató tudósok, MTA-tagok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint

Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint

Nekiálltak kitakarítani egy szerbiai tavat, még koporsót is találtak

Nekiálltak kitakarítani egy szerbiai tavat, még koporsót is találtak

Kitilthatják az olasz zászlót és himnuszt az olimpiáról

Kitilthatják az olasz zászlót és himnuszt az olimpiáról