szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kémelhárítás is egy szakma - érvelt korábban Tasnádi László államtitkár, és azt állította, nem jelentett senkiről.

Áder János köztársasági elnök a Belügyminiszter előterjesztésére "kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül, nemzeti ünnepünk, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 60., valamint a köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából" rendőr altábornaggyá léptette elő Tasnádi László rendőr vezérőrnagyot, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárát.

Tasnádi László állambiztonsági múltájól a HVG számolt be 2014. júniusában. Tasnádi Volán-ügyintézőként kezdte karrierjét és innen jutott a Belügyminisztérium (BM) rendészeti államtitkári bársonyszékébe. A nyugalmazott rendőr dandártábornok 1978-ban szerelt fel a BRFK-hoz, ahol hivatalos életrajza szerint alosztályvezetőként dolgozott.

A CV-ből kifelejtett pár fontos karaktert: az új államtitkár – az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának adatlapja alapján – a BM III-as, állambiztonsági főcsoportfőnökségébe tagozódó BRFK III/II-2 alosztályán tevékenykedett századosként. A C alosztály feladata elsősorban a belső reakció, a kulturális, ifjúsági és egyházi vonalon ellenséges tevékenységet folytató személyek, diplomaták operatív megfigyelése, és a kiemelt népgazdasági objektumok védelme volt. A Heti Válasz korábbi cikke szerint Nagy Imre kivégzett miniszterelnök 1989-es újratemetésén „kapcsolatban állt több ügynökkel”.

A rendszerváltás után a Nemzetbiztonsági Hivatal alosztályvezetője, majd az Információs Hivatal osztályvezető-helyettese lett, 1998–2000-ben a fegyveres „belső elhárítást”, az akkori Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatát erősítette főosztályvezetőként, majd két éven keresztül az adórendőrségen volt igazgató. A Fidesz ellenzéki éveit a korábbi-jelenlegi miniszter, Pintér Sándor akkori érdekeltségének, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nek a vezetésével töltötte (s igazgatósági tag volt a CBSZ-tulajdonú Pajzs 07 Zrt.-ben), a 2010-es kormányváltással került vissza a BM-be.

Nem mondott le

Nincs miért lemondania, ezért nem is teszi meg - közölte két éve Tasnádi László, aki azt állította, nem jelentett senkiről.

"60 éves vagyok, családom van, fiatalkoromban sportoltam, a hírekben megjelentek szerint a BRFK-ra kerülve kémelhárítással, majd terrorelhárítással foglalkoztam. Ez után hírszerzési tevékenységet végeztem, de senkiről nem jelentettem. Becsülettel végeztem a munkámat" – fogalmazott két évvel ezelőtt.

Arra a kérdésre, hogy nem volt-e kínos kémelhárítóként dolgozni, Tasnádi azt felelte, hogy "az is egy szakma". Mint mondta, amikor kinevezeték, állambiztonsági múltja mindenki számára ismert volt.

Tasnádi a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatánál – amely a hivatásosok belső elhárítáasa – az APEH-dolgozók felügyeletét ellátó részleget vezette, majd amikor 2000-ben az APEH-hez került bűnügyi igazgatóként, adócsalásokkal foglalkozott – folytatta. Részt vett egyebek mellett a vecsési számlagyár felderítésében. Az APEH-nél 2002 decemberéig dolgozott. Hozzátette: nem érti, mi az újdonság abban, hogy ő hol dolgozott, mert korábban ez a sajtóban már megjelent.

Heti Válaszban megfogalmazott állítással kapcsolatban azt mondta: Nagy Imre újratemetésével kapcsolatban nem volt feladata.

Tasnádi hivatásos szolgálati jogviszonya november 30-i hatállyal megszűnik, ez azonban államtitkári kinevezését nem érinti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!