szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Közép Európai Egyetem értelmezése szerint az intézmény működését ellehetetlenítő törvényjavaslatot nyújtott be kedd este a kormány. Az egyetem válságtanácskozást tart, az oktatásért felelős államtitkár 11-kor szólal meg. Végignéztük, hogy a különböző rangsorokon hogyan szerepel a CEU.

A CEU rektora szerint az egyetem létét veszélyezteti az a törvényjavaslat, amely előírja, az Európai Gazdasági Térségen (EU + Svájc, Norvégia, Izland, Liechtenstein) kívüli külföldi felsőoktatási intézmény Magyarország területén csak akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha „működésének elvi támogatásáról” nemzetközi szerződés szól. Bár a tervezetben a CEU-t nem nevesítik, de nyilvánvaló, hogy főleg rá vonatkozik.

2013-ban az állami Nemzeti Innovációs Hivatal stratégiai együttműködési megállapodást kötött az egyetem üzleti iskolájával, az aláíráson a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára is részt vett. A hírt a jogutód Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján találtuk 2015-ös keltezéssel - cikkünk korábbi verziójában ezért szerepelt a 2015-ös dátum -, de kiderült, az év október 15-én a Hivatal felbontotta a szerződést, miután a szervzet közfeladata megváltozott.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter amúgy két hete innovációs díjat adott át az egyetem munkatársainak.

 

Soros alapította, de attól még listavezető

Egy március elején nyilvánosságra hozott listán tarolt a Közép Európai Egyetem. Az egyik legismertebb rangsorkészítő, a Quacquarelli Symonds tematikus felsőoktatási rangsora szerint a CEU hét képzési területen is bekerült a világ legjobb felsőoktatási intézmények közé.

Az Eduline beszámolója szerint a CEU politikatudomány és nemzetközi tanulmányok programja a 42. helyet érte el", a szociológia képzés megtartotta a tavalyi 51-100. helyét - csakúgy, mint a filozófia program, a társadalompolitika és az adminisztrációs képzés is. A Közép-európai Egyetem történelem szakját a Quacquarelli Symonds szakemberei a 101-150., a közgazdaságtan és ökonometria programot a tematikus rangsorban a 151-200. helyre sorolták, de bekerült a legjobbak közé a jogi képzés is.

Itt egy másik lista is az egyetemi ragsorokról:

Times Higher Education

 • 301-350.  Közép-európai Egyetem (CEU)
 • 501-600. Semmelweis Egyetem
 • 601-800. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem
 • 800+ Debreceni Egyetem

A THE-nek van egy sajátos listája is a fejlődő országok egyetemeiről, ide be két egyetemünk a legjobb százba, a többiek a legjobb 250-en belül vannak:

 • 16. Közép-európai Egyetem
 • 65. Semmelweis Egyetem
 • 122. Pécsi Tudományegyetem
 • 123. Eötvös Loránd Tudományegyetem
 • 129. Szegedi Tudományegyetem
 • 154. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
 • 201-250. Debreceni Egyetem
 • Állj mellénk!

  Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

  Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

  Állj mellénk!

  Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

  Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
  Áruházi lopás miatt szégyenkezhet a kormány "jövő katonáit" képező iskolája

  Áruházi lopás miatt szégyenkezhet a kormány "jövő katonáit" képező iskolája

  Beperli a The New York Timest Trump kampánycsapata

  Beperli a The New York Timest Trump kampánycsapata

  Tiltakozott a NAT-ellen? Az Emmi szerint rákerült a "Gyurcsány-listára"

  Tiltakozott a NAT-ellen? Az Emmi szerint rákerült a "Gyurcsány-listára"