szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Michael Ignatieff nem támogatja egy esetleges tüntetés ötletét, mert felesleges kockázatnak gondolja, ugyanakkor kész fenntartani a párbeszédet a kormánnyal. Az egyemet sújtó törvényjavaslatot azonban továbbra sem tartja elfogadhatónak.

A hvg.hu értesülései szerint az egyetem hallgatói csütörtök délután kaptak egy e-mailt Michael Ignatiefftől, amiben azt írja a CEU rektora, hogy vasárnap Washingtonba utazik, hogy

"ügyünket az amerikai jogalkotók és a média elé tárjam".

Levelében megköszönte a "túláradó támogatást" és a számtalan ötletet arra vonatkozóan, hogyan tudnának minél több ember maguk mellé állítani. "Ahogyan láthattátok, hatalmas nemzetközi médiaérdeklődés kísérte ügyünket az elmúlt 24 órában" – fogalmazott a rektor.

©

Arról is beszámolt, hogy tegnap este az egyetem magyar ügyekért felelős rektorhelyettesével, Enyedi Zsolttal együtt találkozott Palkovics László közoktatási államtitkárral, ám továbbra sem szűnt meg aggodalma, hogy a kormány nem teljesen érti a javasolt törvénymódosítás horderejét. "Az sem vált érthetővé, miért érzi szükségét ennek a jogszabálynak a kormány, mikor maga ismeri el a CEU hozzájárulását a magyarországi akadémiai élethez" – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy készek fenntartani a párbeszédet a kormánnyal, de nem hajlandóak elfogadni, hogy a tárgyalások alapja a benyújtott törvénytervezet legyen.

A levél így folytatódik: "szükségünk van a segítségetekre, hogy megismertessük ügyünket, és megosszuk azt barátainkkal és kollégáinkkal az egész világon. Beindítottuk a #istandwithCEU cím alatt futó honlapot, amelyen mindenkit arra ösztönzünk, hogy küldjön a szolidaritását kifejező levelet a magyar kormánynak, ossza meg a szerdai fórum és sajtótájékoztató videófelvételeit, aktivizálja magát a közösségi médiában és alulról szerveződő kezdeményezésekben, olvassa és ossza meg a sajtóhíreket és háttérinformációkat."

Levelének végén arra kérte a CEU hallgatóit, munkatársait a rektor, hogy vegyék figyelembe,

egy nyilvános tüntetés az ügy jelen szakaszában csak felesleges kockázatot jelentene az egyetem számára.

Csütörtökön több olyan pletykát is lehetett hallani, hogy kora este tüntetés lesz a CEU mellett. Lehetséges helyszínként először a Kossuth teret, aztán a CEU épületét emlegették. Aztán a Facebookon már egy szombati demonstrációról lehetett olvasni, de ezt hamar törölték a közösségi oldalról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balesetet okozott egy férfi Egyházashetyénél, majd megpróbálta a feleségére kenni

Balesetet okozott egy férfi Egyházashetyénél, majd megpróbálta a feleségére kenni

Ceglédi: Egy halott csecsemőről

Ceglédi: Egy halott csecsemőről

Büszke kommunista a spanyol kormányfőhelyettes

Büszke kommunista a spanyol kormányfőhelyettes