szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pardavi Márta társelnök szerint a civilekre vonatkozó törvénytervezet diszkriminatív, az ellenük felhozott egyik vád másokra jobban illik.

Azt nem tudni, hogy a kiszivárgott tervezet a végleges verzió-e, azonban az látszik, hogy előrehaladott a jogalkotás, a civilekkel pedig semmilyen előzetes egyeztetés nem volt – mondja Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. Azt mondja, a külföldi támogatás fogalma nagyon homályosan van megfogalmazva, uniós támogatásokra is vonatkozhat a szabály, mert az is érkezhet úgy, hogy nem érinti a költségvetést, de a Visegrádi alap pénzei is a törvény hatálya alá tartozhatnak, azt ugyanis a négy visegrádi ország külügyminisztereinek büdzséjéből adják össze.

A 444.hu szerezte meg a szöveget, amely szerint

  • Ha egy egyesület vagy alapítvány évente legalább 7,2 millió forintnak megfelelő támogatást kap külföldről, akkor 15 napon belül köteles ezt bejelenteni a bíróságon, és a tranzakciót részleteznie is kell. A bejelentéssel az adott szervezet külföldről támogatott szervezetté válik.
  • Az új besorolás megjelenik az állam által működtetett Civil Információs Portálon.
  • A szervezetnek is közzé kell tennie a minősítést a honlapján, és ettől fogva fel kell azt tüntetni az általa kiadott mindenféle sajtótermékben, kiadványban, szórólapon.
  • Ha egy szervezet ezt elmulasztja, bírságot kaphat, majd az ügyészség akár törölheti is a nyilvántartásból. Ez a megszüntetéssel egyenértékű.
  • A listáról csak az utolsó külföldi utalást követő öt év végeztével lehet lekerülni.
A szöveget átolvastuk a hvg.hu jogi szakértőjével, és nem találtuk benne egyértelmű gyilkos szándékot. A jogszabály jelen formájában kellemetlen és dehonesztáló, de nem lehetetleníti el alapból a szervezeteket. Az ugyanakkor árulkodó, mi nem esik hatálya alá: a kormány, az egyházak és a sportegyesületek. További részletek itt.

Pardavi Márta szerint diszkriminatív a törvénytervezet, hogy csak a civilekre fókuszál, hiszen ha az egyik érvként felhozott politikai álláspont befolyásolását nézzük, abban szerinte a sajtó és a politikai elemzőcégek játszanak fő szerepet, nem pedig a Magyarországon működő alapítványok és egyesületek.

„Nem igazolható objektív okokkal, hogy miért csak a civilekre vonatkozik a szabály.”

Azzal pedig megbélyegzi a szervezeteket, hogy működésüket nemzetbiztonsági veszéllyel hozza összefüggésbe. A „billog” ellenére a Helsinki Bizottság tovább működne itthon. Pardavi azt mondja, „az utóbbi két évben hozzá kellett szoknunk, hogy az emberi jogokat, a demokráciát védő tevékenységüket becsmérlik”, ezért ez érdemi változást nem hoz a munkájukban.

Az Amnesty International szerint pusztító hatása lehet a civilek elleni törvénynek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így nézhet majd ki a Samsung Galaxy S21 csúcstelefon olcsóbb változata

Így nézhet majd ki a Samsung Galaxy S21 csúcstelefon olcsóbb változata

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Hiába a világjárvány, a fociklubok értéke folyamatosan nő

Hiába a világjárvány, a fociklubok értéke folyamatosan nő