szerző:
hvg.hu

Lesújtó képet fest Magyarországról a nemzetközi demokráciafigyelő szervezet legújabb jelentése. A magyar demokrácia helyzete gyakorlatilag zuhanórepülésben van, és minden környező országnál rosszabb a helyzet.

A régióban a leginkább a magyar demokrácia romlott – derül ki a washingtoni székhelyű demokráciafigyelő szervezet, a Freedom House legújabb jelentéséből.

A szervezet több országra kiterjedő elemzésében azt írja, a Közép-európai régióban Magyarország kapta a legrosszabb osztályzatot, bár Lengyelországban is történelmi mélypontra zuhant a demokrácia helyzete. "Ezekben az országokban a populista vezetők megtámadták az alkotmánybíróságokat, aláásták a fékeket és ellensúlyokat, a közmédiát pedig propagandaeszközökké változtatták" – írják.

Az elemzésben kitérnek arra is, hogy a populizmus Közép-Európában azután kezdett terjedni, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz 2010-ben megnyerte a magyar választásokat, majd nekiállt átírni az alkotmányt, hogy ezzel biztosítsa a pártja uralmát, miközben figyelmen kívül hagyta az EU dorgálásait. A populizmus ezután megerősödött a Balkánon is, majd Lengyelországban is a Jog és Igazságosság (PiS) pártja került hatalomra, amely Orbán példáját próbálja másolni.

©

A Freedom House kiemeli, hogy az EU-nak is újra kellene gondolnia saját szerepét, mert sem Magyarország, sem Lengyelország, sem a csatlakozni kívánó Szerbia esetében nem volt semmilyen következménye, ha politikusok vagy pártok megpróbálták aláásni a független intézményeket. "Felelősségre vonhatóság nélkül a populisták továbbra is korrodálni fogják az uniót belülről, és a nacionalista narratívát erőltetik, amely a békét fenyegeti Európában" – írja a jelentés, amely szerint ezért meg kellene reformálni az EU-t.

Orbánról azt írják, 2010 óta évről évre egyre inkább megerősítette a hatalmát, miközben feltüzelte a gyűlöletet az öncélú migrációellenes kampánnyal, a kormány pedig átírta az alkotmányt, a választási rendszert, átvette a hatalmat a bíróságokon, elhallgattatta a legtöbb kormánykritikus sajtóorgánumot, valamint felépített egy hatékony gépezetet a korrupcióhoz. "A 2018-as választásokhoz közeledve a Fidesz most a civil szervezetekre irányította a figyelmét, akiket azzal fenyeget, hogy 'kisöpri' a külföldi finanszírozásúakat" – teszik hozzá.

A Freedom House demokráciamérő skáláján az egyes a legjobb, a hetes pedig a legrosszabb osztályzat, Magyarország tavalyhoz képest 0,25 ponttal rosszabb értéket kapott, 3,29-ről 3,54-re rontották az osztályzatát. 2010-ben ez az érték még 2,39 volt.

A Freedom House több szempontból is külön értékelte a magyar demokrácia helyzetét, és majdnem minden esetben romlást tapasztaltak:

  • a nemzeti demokratikus kormányzás 4 pontról 4,25 pontra süllyedt a folyamatos központosítás, illetve az illiberális retorika miatt, és mert a kormánypártok teljes egészében uralják a politikai rendszert és a gazdaságot is
  • a választási folyamat 2,75 helyett 3 pontot kapott a menekültkvótáról szóló népszavazás manipulációja (az érvénytelen népszavazás ellenére is beterjesztették a vonatkozó alkotmánymódosítást), valamint a vasárnapi zárvatartásról szóló népszavazási kezdeményezés botránya miatt, mikor kopaszok (a jelentés szerint biztonsági őrök) állták útját az ellenzéki politikusoknak a kezdeményezés benyújtásakor
  • a civil társadalom értékelésén szintén rontottak 2,5-ről 2,75-re, mert egyre inkább ellenséges a civil szervezetek és képviselőik számára a légkör Magyarországon, állítólag meg is figyelik őket, és erőszak is irányul ellenük
  • a független média szempontjából is rontottak az osztályzaton 3,75-ről 4,25-re, ez az erős politikai beavatkozásnak köszönhető a magyar médiapiacon, számos médiavállalatot államilag ellenőrzött banki támogatásokból szereztek meg (például a TV2 felvásárlását az Eximbank finanszírozta), illetve vitatott körülmények között bezárták a Népszabadságot, Magyarország első számú kormánykritikus napilapját
  • a korrupciót érintő osztályzatot is rontották 4-ről 4,5-re a nagyszabású és büntetlenül hagyott korrupció miatt, amelyben nem csak kormányközeli oligarchák érintettek, de magas rangú politikusok és tisztségviselők is
  • a helyi demokratikus kormányzás és a bírósági keretek és függetlenség osztályzatát viszont nem rontották, ezek tavaly is 3-3 pontot kaptak, és idén is
©

A Freedom House nem jósol túl szép kilátásokat 2017-re sem: mint írják, a 2018-as választásokra készülő Fidesz valószínűleg erősíteni fog az ellenséges retorikáján, miközben Magyarország külpolitikai elszigeteltsége is csökkenhet azáltal, hogy egyre több helyen populisták kerülnek hatalomra Európában.

"A kormány médiadominanciájának és a közpénzekkel való visszaélésből eredő gazdasági előnyeinek köszönhetően a Fidesz–KDNP a továbbiakban is, sőt akár hosszú távon is folytathatja a kormányzást lényegében kihívó nélkül. Ugyanakkor amiatt, hogy a rendszer a népesség nagy részét figyelmen kívül hagyva fejlődött ki, a túlélése pedig a politikai napirend folyamatos dominanciájától függ, a gyorsan kialakuló, kihívást jelentő események fenyegethetik a stabilitását" – írják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Németh Szilárd verset írt Bangónéhoz

Németh Szilárd verset írt Bangónéhoz

Keresik Paul McCartney 50 éve eltűnt gitárját

Keresik Paul McCartney 50 éve eltűnt gitárját

Erdogan beleegyezett a tűzszünetbe Észak-Szíriában

Erdogan beleegyezett a tűzszünetbe Észak-Szíriában

Az új pécsi polgármester már el is kezdte az önkormányzati cégek átvilágítását

Az új pécsi polgármester már el is kezdte az önkormányzati cégek átvilágítását

Az új ukrán elnök nemcsak sokat beszél, de cselekszik is

Az új ukrán elnök nemcsak sokat beszél, de cselekszik is

Elfogadták az EU-tagországok vezetői a Brexitről szóló új megállapodást

Elfogadták az EU-tagországok vezetői a Brexitről szóló új megállapodást