szerző:
Balázs András

A debreceni egyetemi vezetés propagandatevékenységének elutasítása mérföldkőnek számít. Vélemény.

A CEU ellen zajló lejárató kampány politikai motivációit a hazai és nemzetközi akadémiai szféra tiltakozása mindenki számára nyilvánvalóvá tette. Mára a lakosság írni-olvasni készségszinten tudó részét a kormányzati kommunikáció hamis narratívája aligha téveszti meg.

Ennek dacára a Debreceni Egyetem kancellárja elsőként üdvözölte a CEU ellehetetlenítésére irányuló törvényjavaslatot, pénteken pedig a Kaposvári Egyetem rukkolt elő kurzuskonform kommünikével.

A két egyetem egy hét eltéréssel ugyanazt az érvkészletet használta. A páratlan ritmusérzékkel elővezetett nyilatkozatok arra utaltak, hogy a CEU jogi kettőssége a hazai intézményekkel szemben aránytalan versenyelőnyt biztosít. A megszólalók azonban nagyvonalúan siklottak át néhány fontos tény felett. Egyrészt a CEU minden szempontból megfelel a bejegyzésekor hatályos jogszabályoknak, másrészt a kettős diploma kibocsátásának lehetősége a hazai egyetemek számára is adott.

Bár a CEU-val való partneri viszonyt mindkét nyilatkozat hangsúlyozza, a megszólalások pártatlan vélemény helyett politikai állásfoglalásnak hatnak. A Debreceni Egyetemmel szemben – ahol a magyar felsőoktatási intézmények közül a legtöbb külföldi diák tanul – a Kaposvári Egyetemet aligha a CEU által kínált amerikai diplomák tartják vissza a nemzetközi felsőoktatási rangsor élmezőnyétől.

Különös világlátásról árulkodik, hogy miközben sokan a #IstandwithCEU vagy #CEUvalvagyok felirattal vállalnak szolidaritást a megtámadott intézménnyel, a Debreceni Egyetem kancellárjának nyilvános profilképén az #IstandwithUD, illetve a #aDEBRECENIEGYETEMMELvagyok megjegyzés szerénykedik.

Az egyetemi vezetők MTI-nek adott nyilatkozatai feladták a leckét a korlátozott többpártrendszer logikájában kevésbé otthonosan mozgó egyetemi polgárságnak. Egy hét dermedt csend után a Debreceni Egyetem oktatói és hallgatói nyílt levélben álltak ki a Közép-európai Egyetem mellett. Ugyan az egyetem kancellárja a kormányzat ingatag érvrendszerét igyekszik aládúcolni, a petíció aláírói az egyetemi autonómia, illetve a CEU tudományos életben betöltött szerepére hivatkoznak.

A nyílt levél kiemeli, hogy a CEU zavartalan működése a magyar tudomány egészének, így a Debreceni Egyetemnek is alapvető érdeke. A Közép-európai Egyetem támogatása az általa biztosított nemzetközi kapcsolatrendszeren túl az oktatás szabadságához, a kutatás függetlenségéhez való ragaszkodás.

Ne legyünk persze igazságtalanok. Miközben az egyetemi vezetők egy pályakezdő CÖF-szóvivő hevületével mantrázzák a kormányzati kommunikáció szövegpaneleit, valójában ők értették meg először a miniszterelnök üzenetét. A rendszer kritikátlan kiszolgálása immár nem csupán a forrásteremtés és személyes előrejutás záloga, hanem az intézményi létezés feltétele is.

Bár a Debreceni Egyetemen történt pengeváltás az illiberális csatazajban alig hallható, az egyetemi vezetés propagandatevékenységének elutasítása mérföldkőnek számít. A szabadság szimbólumává váló CEU-t a fővárosi értelmiség életforma-tüntetői mellett sokan saját egzisztenciájukat kockáztatva vették védelmükbe.

Az országos és nemzetközi tiltakozás ellenére a Közép-európai Egyetem sorsa egyelőre bizonytalannak látszik. Ebben az időszakban nem csupán a demokrácia maradéka, hanem a magyar felsőoktatás összetartása is vizsgázik.

(A szerző a Debreceni Egyetem PhD-hallgatója.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!