Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Részben homályos finanszírozású, a közélet befolyásolására létrejött, elitista szellemiségű szervezet - olyan alapítványra bukkantunk, amelynek kapcsolatrendszere a legmagasabb körökig ér el. Rajtuk lehet igazán demonstrálni, hogy miért is indokolt a civiltörvény. Ismerjék meg a Friends of Hungary Alapítványt.

Hetek óta folyik a vita az önálló képviselői indítványként benyújtott civiltörvény-tervezetről. A kormány folyamatosan darálja, legyenek átláthatóak a civilek, lehessen látni, ki áll mögöttük, ezért indokolt, hogy a legalább évi 7,2 millió forint külföldi adományt besöprő szervezetek – kivéve ha sport- és vallási, illetve nemzetiségi szervezetek – kötelesek legyenek kiírni magukra és kiadványaikra, hogy külföldi támogatásból élnek. A civilek védekeznek, szerintük a törvény nem segítené az amúgy is teljesnek mondható átláthatóságot, amit a közhasznúsági jelentési kötelezettségük megvalósít.

Mi azonban most találtunk egy olyan szervezetet, amely iskolapéldája lehet a kormány átláthatóságot követelő törekvéseinek. Gyanús, a legmagasabb körökhöz kapcsolódik, a gazdálkodása nem átlátható, a tevékenysége kifejezetten elitista, zárt, klubszerű. Ez a Friends of Hungary szervezet. (Nem összekeverendő azzal a hasonló nevű szervezettel, amit Fellegi Tamással, egykori fejlesztési miniszterrel hozott létre az állam 4 milliárd forintból.)

Az obskurus társaságot 2011-ben hozták létre köztiszteletnek örvendő magyar értelmiségiek, tudósok azzal a céllal, hogy az alapítvány "értékelkötelezetten, de pártatlanul informálja Magyarország Barátainak közösségét és a nyilvánosságot" a világban elért magyar eredményekről és zajló eseményekről, valamint dokumentálja a magyar sikereket. "Az Alapítvány célja az is, hogy a világ szemében Magyarország és a magyarok az eredményeikhez méltó elismerésben részesüljenek" – hogy ezt milyen eszközökkel próbálja az alapítvány elérni, mélyen hallgat. A szervezet megpróbálja összefogni a világ magyarságát is, hasonlóan a Magyarok Világszövetségéhez. Tagjai sikeres, kiemelkedő magyarok, illetve Magyarországgal szimpatizáló külföldiek lehetnek.

A kuratórium elnöke Vizi E. Szilveszter, Trump elkötelezett híve, akiről kisbolygót is elneveztek. Orbán Viktor annak idején emberminiszterré tette volna, de ahogy a Horn-kormány tagja sem lett, Orbánnak is nemet mondott. A kuratórium tagja Megyesy Jenő, Fodor István és Martonyi János.

Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) és a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke előadást tart Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolat Donald J. Trump elnökké választása után címme
©

Az alapítvány kiadja a Hungary Today angol nyelvű hírportált, ennek mostani vezető híre a Friends of Hungary világtalálkozóról szól. Erre évente egyszer kerül sor, idén immár a negyedik alkalommal május 5. és 7. között – ezeken maga Orbán Viktor is tiszteletét teszi – itt kérte arra a tagságot: „Az is nagy segítség, ha szólnak, ha disznóságot terveznek Magyarország ellen”. Az idei találkozón először Áder János fogadja a résztvevőket a Sándor-palotában, találkoznak a kormány tagjaival is. "Alapítványunk folyamatosan növekvő létszámú közösségének segítségével a Magyarországról és a magyarokról a világban kialakult képet kívánja teljesebbé, korrektebbé tenni" – áll az MTI által kiadott közleményben, ez kísértetiesen hasonlít az Alapjogkért Központ életre hívásának indokára, amelyet a Polgári Magyarországért Fidesz-alapítvány pénzel, és amely vehemensen védi a kormány politikáját. A Friends of Hungary létrejöttének egyik deklarált célja kutatások lefolytatása és támogatása "Magyarország jobb külföldi megítélését illetően", jelentsen ez bármit is. A világtalálkozót nem találtuk az MTI sajtónyilvános eseményeit összegyűjtő agendájában, az alapítványt megkérdeztük, vannak-e legalább részben sajtónyilvános részei – a választ még várjuk. Az biztos, hogy sem a Magyar Nemzet, sem a Magyar Idők munkatársát nem engedték be a világtalálkozóra, az ott történteket csak a saját médiumaikon keresztül szeretnék közvetíteni a világnak.

A szervezet maga végzi a magyar származású és Magyarországgal rokonszenvező személyek feltérképezését és a kapcsolatfelvételt. Működteti saját Facebook-oldalát, a Friends of Hungary magazint. Az iTunesban létezik egy Friends of Hungary app is (Google Playben nem akadtunk nyomára), amely segíti a tagok közti kapcsolattartást, hozzáférést csakis a közösség tagjai kapnak.

©

Az alapítvány, amely oktatási tevékenységet végez saját bevallása szerint, és nem közhasznú, a honlapjára feltöltött rövidke egyszerűsített beszámolóból nem derül ki, hogy honnan kap pénzt a szervezet – a nyolcoldalas dokumentummal éles kontrasztban van a Magyar Helsinki Bizottság tárgyévi 64 oldalas dokumentuma, ahol pontosan követhető, melyik projektre ki adott pénzt. Az Átlátszó alapítvánnyal foglalkozó cikkében az olvasható, hogy az OTP–MOL–Richter Gedeon cégtriász 10-10-10 millió forinttal támogatja őket, és a fóti Rexel Magyarország Kft. is adott félmillió forintot. Ennek tulajdonosa egy amerikai cég, a támogatása tehát külföldről érkező támogatásnak számít (a civil törvény ilyen irányú értelmezései nem egyértelműek).

A bírósági kereső által kiadott 2016-os, legutóbbi közhasznúsági jelentés a honlapra feltöltöttnél bőbeszédűbb – vajon miért szégyellte azt kitenni az alapítvány a honlapra. A szöveges beszámolóból kiderül, hogy sem az EU-ból, sem az egy százalékokból nem kapott az alapítvány 2015-ben, és normatív támogatást sem. Magánszemélyektől, cégektől viszont összejött 55 millió forint pénzadomány, java része az OTP–MOL–Richter Gedeontól (20-10-20 milliós megoszlásban), egyéb vállalkozások (hogy pontosan kik, nem tudni) 1,07 millió forintot adományoztak. Az alapítvány a tisztségviselőknek nem fizet tiszteletdíjat.

Kifejezetten exkluzív, válogatott tagságú, a legmagasabb körökig elérő, politizáló, a közéletet befolyásolni vágyó, senki által meg nem választott szervezet tehát a Friends of Hungary részben homályos pénzügyi háttérrel. Csak idő kérdése, és Németh Szilárd rájuk küldi a titkosszolgálatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Louis Vuitton mögött álló csoport tulajdonosa vette meg az ikonikus német papucsok gyártóját

A Louis Vuitton mögött álló csoport tulajdonosa vette meg az ikonikus német papucsok gyártóját

Ekkora most a törlesztője egy másfél milliós személyi és egy 10 milliós lakáshitelnek

Ekkora most a törlesztője egy másfél milliós személyi és egy 10 milliós lakáshitelnek

Színészek, írók, festők, olimpikonok, zenészek kérik: oltassuk be magunkat

Színészek, írók, festők, olimpikonok, zenészek kérik: oltassuk be magunkat