szerző:
hvg.hu

Újra nekifutott a kormány a lex Csicskaként elhíresült, Áder János államfő által visszaküldött plakáttörvény megszavazásának, de a legújabb verzió alapvető része immár nem igényelt kétharmados többséget, ugyanis egy huszárvágással városkép-szabályozással intézne el pártfinanszírozási kérdéseket. Orbán Viktor állítólag az utolsó pillanatban bólintott rá az új javaslatra, ráadásul így nem kellett hazarohannia a brüsszeli csúcsról, mert erre legfeljebb kétharmados voksolás esetén lett volna szükség. Mindeközben egy olyan MSZP-s módosító ügyében is vihar keveredett, amelyet a szocialisták szerint a fideszes Gulyás Gergely csempészett be a Törvényalkotási Bizottság napirendjére.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Ezek tehát az új plakátolási szabályok

A kormánytöbbség által elfogadott törvény előírja a kötelező listaáras plakáthely-beszerzést a közvetlenül vagy közvetetten költségvetési támogatásban részesülő szervezeteknek. Azok, amelyeket nevesít a költségvetés, a büdzséből támogatásban részesülnek, valamint azon szervezetek is, amelyek költségvetésből támogatott jogi személyektől kapnak forrást, utóbbiakra azonban csak akkor vonatkozna, ha teljes bevételük legalább fele származik a költségvetésből támogatott szervezettől.

A listaártól csupán az uniós nyílt eljárás szerint lefolytatott beszerzéssel, illetve a közbeszerzési törvény szerinti központi beszerző szerv által lefolytatott beszerzési eljárás során lehet eltérni.

A plakátkihelyezésről szóló szerződéseket a feleknek haladéktalanul el kell küldeniük az érintett hatóságnak, amely azt honlapján közzéteszi. Ha a szerződésátadás nem teljesül, akkor a hatóság két napon belül eltávolítja a plakátokat. 

A jogellenesen elhelyezett plakátokért 150 ezer forintos bírság szabható ki.

A módosítások a járműveken elhelyezett hirdetésekre is vonatkoznak, a korábban megkötött szerződések szerint pedig július 15-ig helyezhetők ki plakátok.

Ezért ment át a plakáttörvény

Az előző szavazáson elbuktak a plakáttörvény kétharmados többséget igénylő – a javaslat szempontjából legfontosabb – részei, ezért a Fidesz a településkép védelméről szóló törvény módosításába pakolta bele a plakátokra vonatkozó módosításokat, így viszont már csak többség kellett annak megszavazásához. Az a kétharmados javaslat, amelyről mégis volt - eredménytelen - szavazás, az az MSZP-s dokumentum volt, amelyet az MSZP szerint nem is az ő módosítója, csak Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság elnöke minősített azzá.

Jön a zárószavazás!

Megszavazták a plakáttörvényt: 123 igen, 68 nem mellett.

Először a módosításokról szavaznak, ehhez minősített többség kell.

A kétharmados többséget igénylő módosítókat nem fogadtak el.

Vége a vitának

Kósa Lajos azért még mond néhány szót. Ha kiskapu van, akkor egy milliárdos felvásárolhat egy parlamenti pártot, mondta Simicskára és a Jobbikra utalva.

"Szép volt, Lajos"

– többen ezt kiabálták Kósa felszólalása után.

Ravaszkodott az MSZP?

Vejkey Imre (KDNP) szerint az MSZP csapdát állított Gulyásnak, aki törvényesen járt el.

Staudt Gábor (Jobbik): a javaslat törvényesítené a hűtlen kezelést, mert arra kényszerítené a pártokat, hogy drágábban vegyenek plakáthelyeket. Szó sem lenne egyenlőségről, egy Klicsko–Répássy-bokszmeccshez hasonlította a helyzetet.

Tuzson Bence szerint a javaslat nem korlátozná azt, hogy pártok elmondhassák véleményüket.

Gulyás visszavág az MSZP-nek

Gulyás Gergely is felszólalt az MSZP-sek aggályaira reagálva, állította, hogy minden ügyrendi szabályt betartottak a módosítás befogadása során. Szerinte az MSZP vissza tudta volna vonni a szóban forgó javaslatot.

"Az MSZP intellektuális válsága nem tartozik a törvényalkotási bizottságra."

Gulyás azzal nem tud mit kezdeni, hogy az MSZP pénteken már nem ért egyet saját hétfői javaslatával. Azt javasolta, hogy ne az eljárásjogi vitákkal foglalkozzanak, hanem a javaslat tartalmával.

Kósa Lajos és Gulyás Gergely
©

Hiba volt komolyan venni az MSZP-t

Répássy szerint Gulyás Gergely hamarosan nyilatkozni fog az MSZP javaslatának beadási módjáról. Azt senki sem cáfolta, hogy ez az MSZP javaslata. Úgy látszik, az volt a legnagyobb hiba, hogy komolyan vették a szocik javaslatát, mondta. Ürügynek nevezte ezt, hogy az MSZP ne foglaljon állást a plakáttörvény kérdésében.

Tisztítani fogja a közéletet, ha megszavazzák a javaslatot.

A Jobbik elmondta, mi a vita tétje

Volner János (Jobbik) szerint Kósa "lebuktatta" a Fideszt, miszerint a törvényjavaslat igenis a pártfinanszírozásról szól, "saját Alaptörvényüket tiporják lábbal".

"Nem a Fidesz és a Jobbik közti huzavona a vita tétje, hanem az ország sorsa."

Azt a médiapiaci szegmenset akarja szabályozni a Fidesz, ahol még egyenlőség volt.

Volner szerint "Habony magassarkú cipőben, női táskával járkál a parlament körül".

Bedöglöttek a liftek a Parlamentben

Ezért aztán mindenki bolyongva-kóvályogva keresi a lépcsőházat, aki ki akar jutni cigarettázni – jelentette tudósítónk.

©
1 2 3

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Windows 7 van a számítógépén? Ne csodálkozzon, ha felugrik rajta ez az üzenet

Windows 7 van a számítógépén? Ne csodálkozzon, ha felugrik rajta ez az üzenet

2,5 millió forintért árulnak Dunakeszin egy Almát

2,5 millió forintért árulnak Dunakeszin egy Almát

Lopott droggal kereskedett négy férfi, lecsapott rájuk a rendőrség - videó

Lopott droggal kereskedett négy férfi, lecsapott rájuk a rendőrség - videó

Száz éve írta le Max Weber, milyen az ideális erős vezető, de Orbán nem olyan

Száz éve írta le Max Weber, milyen az ideális erős vezető, de Orbán nem olyan

Újra utcán a belgrádiak

Újra utcán a belgrádiak

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon