Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Évekig tartó tárgyalássorozat vezetett el odáig, hogy a közelmúltban Magyarországra szállították a Seuso-kincs újabb hét darabját. Ez azt jelenti, hogy hazakerült az eddig fellelt műtárgyak mindegyike. A kincsek megszerzésének a kormányfő olyan jelentőséget tulajdonított, hogy három éve az első, most pedig a második adag megszerzését is személyesen jelentette be.

"A családi ezüstnek Magyarországon a helye" – kommentálta Orbán Viktor a hírt, amelyet saját maga jelentett be a szerdai kormányülés szünetében. A miniszterelnök ugyanis Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója társaságában bejelentette, hogy a magyar állam visszaszerezte a Seuso-kincs néven ismert műtárgyak minden eddig ismert darabját.

Orbán Viktor 2014-ben szintén rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a kincsek első adagjának hazahozatalát. Akkor kiderült, a felbecsülhetetlen értékű darabokért – 7 ezüsttárgy és egy rézüst – 15 millió eurót, átszámítva nagyjából 4,5 milliárd forintot fizetett a magyar állam. A kincsek tulajdonjogáról az állam soha nem mondott le. Az akkori tárgyakat a Wilson család alapítványától szerezte vissza Magyarország, még 2013-ban.

A most hazakerült újabb hét – szakértők szerint a korábbinál is szebb és értékesebb – műtárgy pedig a Lord Northampton családi alapítványtól került vissza hazánkba.

©

A szerződési konstrukció mindkét esetben ugyanaz: miután az állam nem mondott le a tulajdonjogról, így a tárgyat átadó kompenzációs díjat kapott, és kifizették a tárgyak birtokának megszerzését, őrzését, biztosítását, és a rajtuk végzett tudományos kutatások összegét is – mondta a hvg.hu kérdésére a szerződést kollégáival tető alá hozó Varga Ildikó, a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda nemzetközi partnere.

Az árról nem nyilatkozott, azt sem árulta el, hogy az több vagy kevesebb-e, mint amennyit a kincsek korábban megkapott részéért fizettek.

©

A múltkori adag:

©

Remélik, mindenki nyert

Kérdésünkre, hogy a tranzakcióval a lord vagy az állam járt-e jól, Varga azt mondta, bízik abban, hogy ez egy win-win szituáció, de a részletekről nem beszélt. Annyit elárult a hvg.hu kérdésére, hogy a kincsek őrzése és biztosítása nem kevés pénzbe kerül. A Wilson és a Northampton alapítvánnyal is egyaránt ők tárgyaltak, a tárgyalásokon és a brit exportengedélyek kiadásakor senki sem vitatta a magyar állam tulajdonjogát. Ez új fejlemény, ugyanis korábban Lord Northamptonnal a magyar állam és több más ország is perben állt, azonban 1993-ban a New York-i bíróság kimondta: az országok tulajdonjogi igényei bizonyítatlanok, a kincsek Lord Northamptonnál maradhatnak. A helyzet az első hét kincs Magyarországra kerülésével megváltozott, utána ugyanis a nála lévő kincsek a piacon eladhatatlanná váltak.

©

Azt, hogy a lord a kincseket annak idején jóhiszeműen vette, és tovább akarta értékesíteni, Varga Ildikó is csak a sajtóból tudja, mint ahogy arra sincs rálátása, hogy az ügyvédi iroda tavaly tavaszi bekapcsolódása előtt hogyan zajlottak a tárgyalások, amelyeket még Baán László vezetett. Akkor szálltak be, mikor az üzleti megállapodást már megkötötték a felek. A jogi procedúrában voltak technikai csavarok, de végül minden rendeződött. A háttér miatt inkább az előző, a Wilson alapítvánnyal folytatott tárgyalás volt zökkenőmentesebb.

Bár időnként felmerül, hogy világszerte lehetnek még darabjai a Seuso-kincsek néven híressé vált leletegyüttesnek, Varga Ildikónak nincs tudomása arról, hogy újabb tételekről is folynának tárgyalások. A második körös tárgyalások ügyvédi munkadíja mintegy 60 millió forintot tesz ki.

©

Évekig tartó tárgyalássorozat

A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda még 2012-ben kapta a megbízást arra, hogy a műkincsegyüttes átadását letárgyalja a külföldi birtokosokkal. (A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodában a jelenlegi igazságügyi miniszter, Trócsányi László ügyvédi tevékenységét 2007 óta szüneteltető partner.) Az egyes tárgyalások évekig tartottak. Nagy volt a titkolózás, az csak idén januárban, a Magyar Nemzet közérdekű adatigénylése után derült ki, hogy ezt az irodát bízták meg a tárgyalással. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azzal érvelt, azért kell 30 évre titkosítani a részleteket, mert a részletek nyilvánosságra kerülése veszélyeztetné a hiányzó darabok visszaszerzéséről folyó – azóta tehát már lezárult – tárgyalásokat.

Majdnem Sorosnak lehettünk hálásak

2007-ben egyébként a zágrábi Globus című hetilap arról írt, információi szerint Soros György megveszi Lord Northamptontól a Seuso-kincseket, és egy budapesti múzeumnak adja. Az információt a kulturális tárca annak idején sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. A lap akkor azt írta, Lord Northampton 17 millió dollárt fizetett a kincsekért, annál kevesebbért nem adja.

©

A Seuso-kincs a római hadsereg egyik egykori helytartójáé, bizonyos Seusóé lehetett, akinek a Balatonnál (akkori nevén Lacus Pelso) lehetett villája. A tizennégy tagból álló ezüstkészlet a Krisztus utáni 4. századból származik. Feltehetően magyar kincsvadászok találták meg a 70-es években Polgárdi környékén, majd eladták, kicsempészték az országból. A magyar régészek akkor figyeltek fel rájuk, amikor New Yorkban valaki a kilencvenes évek elején aukción megpróbálta értékesíteni a műkincseket, amelyek egyik darabján jól olvasható a Pelso felirat, amely – mint már említettük – a Balaton római kori elnevezése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tóth Sándor Kult

Seuso-ügy: titokban kutatnak az újabb kincsek után?

A késő római kori ezüstkészlet még földben sejtett darabjainak felkutatására komplex régészeti vizsgálat indul. Ám a munkálatokról még a kezdeményező régészt sem értesítették.

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Küszöbön az idő, amikor a bankkártyánk okosabban fog vásárolni nálunk

Újabb autóipari cégnek ad 3,9 milliárd forintot a kormány

Újabb autóipari cégnek ad 3,9 milliárd forintot a kormány

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt

A kórházak fuldokolnak az adósságban, a fenntartó 500 fős díszvacsorát ad

A kórházak fuldokolnak az adósságban, a fenntartó 500 fős díszvacsorát ad

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb