Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Van az a pénz, amiért meg tudunk rendezni egy világszínvonalú eseményt – a vizes vb utózöngéi mutatják, hogy tudjuk megvalósítani a terveket. Most épp a városligeti szinkronúszó létesítményt kell hamarabb lebontani, mint előzőleg gondolták – természetesen drágábban. A késlekedések, határidő-módosítások egyik nagy nyertese a Penta Industry Kft., amely annak ellenére nyeri sorra a megbízásokat, hogy láthatóan nem tud megbirkózni a munkákkal.

Fürjes Balázstól Bienerth Gusztávon át Lázár Jánosig kánonban zengték a kormányzati és szakmai potentátok, hogy milyen fantasztikus vizes vb-t tudtunk rendezni, és igen, képesek vagyunk lebonyolítani egy ilyen világeseményt – utalva ezzel arra, hogy akár olimpiát is tudnánk rendezni, ha az álomgyilkosok nem mészárolnák le a lehetőségeinket.

Holott a részletekben lakó ördögnek most is volt hova beköltöznie. A Népszava írja, hogy 78 millió forinttal többe kerül, hogy hamarabb befejezzék a Városligeti tóban felépített szinkronúszó medencét és lelátókat. A hvg.hu is megpendítette, hogy a ligetvédők szerint félő, a mederben maradnak a medence beton alapjai a Batthyány téri óriás-toronyugró létesítményhez hasonlóan. A homályt fokozza, hogy sem a területet a vb-re kölcsönadó Városliget Zrt., sem a beruházó Bp2017 Kft. nem siet oszlatni a homályt akörül, még hány helyen maradnak betontorzók Budapesten, hogy a vizes vb örök dicsőségét hirdessék – a mai napig nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Szeptember 30. helyett tehát szeptember 15-re le kell bontani a medence–lelátó kettőst, mivel a Nemzeti Vágtának kell a hely a Hősök terén, egy Népszavának nyilatkozó biztonsági őr szerint ez nem fog sikerülni, az istállókat biztos máshol kell felállítani.

Íme most így néz ki a bontás helyszíne, a ligetvédők fotózták le a medencék-lelátók építési területét:

©
©

A "többe kerül, pedig később készül el" felállás máshonnan is ismerős lehet. Igen, a Ménesi úti Bibó-kollégium is így járt: a vizes vb-re kellett volna, hogy elkészüljön és szálláshely legyen, de – mint legutóbbi ottjártunkkor láttuk – csak novemberre ígérik az épület befejezését. Mindezekért pedig nem kell kötbért fizetni az építő cégnek, hanem újabb munkákat végezhet el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, ahogy erről a 444 beszámolt.

©

Hogy jön ez ide? Mindkét munkát a Penty Industry Kft. végzi. A vállalkozás szuperül teljesít: árbevétele az Átlátszó adatai szerint a 2014-es 2,5 milliárd, 2015-ben pedig már 4,6 milliárd forint volt, a cég építi a kisvárdai stadiont és a mezőkövesdi sportszállót is. A határ a csillagos ég.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Több mint 340 halálos ítéletet hajtanak végre Irakban

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt