Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Van az a pénz, amiért meg tudunk rendezni egy világszínvonalú eseményt – a vizes vb utózöngéi mutatják, hogy tudjuk megvalósítani a terveket. Most épp a városligeti szinkronúszó létesítményt kell hamarabb lebontani, mint előzőleg gondolták – természetesen drágábban. A késlekedések, határidő-módosítások egyik nagy nyertese a Penta Industry Kft., amely annak ellenére nyeri sorra a megbízásokat, hogy láthatóan nem tud megbirkózni a munkákkal.

Fürjes Balázstól Bienerth Gusztávon át Lázár Jánosig kánonban zengték a kormányzati és szakmai potentátok, hogy milyen fantasztikus vizes vb-t tudtunk rendezni, és igen, képesek vagyunk lebonyolítani egy ilyen világeseményt – utalva ezzel arra, hogy akár olimpiát is tudnánk rendezni, ha az álomgyilkosok nem mészárolnák le a lehetőségeinket.

Holott a részletekben lakó ördögnek most is volt hova beköltöznie. A Népszava írja, hogy 78 millió forinttal többe kerül, hogy hamarabb befejezzék a Városligeti tóban felépített szinkronúszó medencét és lelátókat. A hvg.hu is megpendítette, hogy a ligetvédők szerint félő, a mederben maradnak a medence beton alapjai a Batthyány téri óriás-toronyugró létesítményhez hasonlóan. A homályt fokozza, hogy sem a területet a vb-re kölcsönadó Városliget Zrt., sem a beruházó Bp2017 Kft. nem siet oszlatni a homályt akörül, még hány helyen maradnak betontorzók Budapesten, hogy a vizes vb örök dicsőségét hirdessék – a mai napig nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Szeptember 30. helyett tehát szeptember 15-re le kell bontani a medence–lelátó kettőst, mivel a Nemzeti Vágtának kell a hely a Hősök terén, egy Népszavának nyilatkozó biztonsági őr szerint ez nem fog sikerülni, az istállókat biztos máshol kell felállítani.

Íme most így néz ki a bontás helyszíne, a ligetvédők fotózták le a medencék-lelátók építési területét:

©
©

A "többe kerül, pedig később készül el" felállás máshonnan is ismerős lehet. Igen, a Ménesi úti Bibó-kollégium is így járt: a vizes vb-re kellett volna, hogy elkészüljön és szálláshely legyen, de – mint legutóbbi ottjártunkkor láttuk – csak novemberre ígérik az épület befejezését. Mindezekért pedig nem kell kötbért fizetni az építő cégnek, hanem újabb munkákat végezhet el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, ahogy erről a 444 beszámolt.

©

Hogy jön ez ide? Mindkét munkát a Penty Industry Kft. végzi. A vállalkozás szuperül teljesít: árbevétele az Átlátszó adatai szerint a 2014-es 2,5 milliárd, 2015-ben pedig már 4,6 milliárd forint volt, a cég építi a kisvárdai stadiont és a mezőkövesdi sportszállót is. A határ a csillagos ég.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!