szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az objektív média támogatása Magyarországon címmel jelent meg egy kiírás a minisztérium honlapján. Az összeg már tavaszi országgyűlési választások után érkezne a győztes pályázónak.

Január 19-ig adhatnak be pályázatokat az amerikai külügyhöz magyarországi, fővároson kívül műkődő médiumok, lapok, rádiók, weboldalak, derül ki a külügy honlapján közzétett felhívásból. A támogatást elnyerő pályázó 2018 májusától valósíthatja meg tervét 500-700 ezer dollár közötti összeggel – derül ki a 444.hu cikkéből. A pályázat célja, hogy olyan felületet támogasson, "amely javítja a hozzáférést a megbízható, elfogulatlan hírekhez".

A pályázat azért pikáns, mert David Kostelancik budapesti amerikai ügyvivő három hete, a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) székházában elmondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen, és a közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett.

Az egyértelmű üzenetet a magyar kormány elutasította, ezzel is tovább mélyítve a két ország közötti egyre szélesebb diplomáciai szakadékot.

A nyertes pályázó tervét 2018 májusától, tehát az országgyűlési választások után valósíthatná meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dercsényi Dávid Itthon

"Nyomásgyakorlás, megfélemlítés" – Amerika aggódik a magyar sajtószabadságért

Kristálytiszta az USA számára, mi folyik a magyar médiapiacon, és a kormányzati nyomulás egyáltalán nem teszi boldoggá a világ szuperhatalmát. De megkapta a magáét a monopóliumok kialakulásának megakadályozására létrehozott médiahatóság is. Az után, amit David Kostelancik amerikai ügyvivő a MÚOSZ által szervezett programon elmondott, Washington is könnyen megkaphatja a magyar kormánytól, hogy a Soros-terven dolgozik.