szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyáltalán nem tart a Fidesz attól, hogy Soros György hamarosan induló "valóságkampánya" ront majd a vele szembeni kormánypropaganda hatásfokán, sőt, szinte jól is jön: segíthet forrón tartani a témát. A kormánypárti stratégák szerint az emberek egyébként is túl ostobák, hogy megértsék a milliárdos üzeneteit, vagy megítéljék, igazat állít-e egyáltalán lassan két éve tartó lejárató kampányában a kormány.

Nem aggasztja a kormányt, illetve a Fideszt Soros György beígért ellenkampánya – derült ki a kormányzati kommunikáció alakításában részt vevő, illetve arra rálátó politikusokkal és háttéremberekkel folytatott beszélgetéseinkből.

A magyar származású amerikai üzletember múlt héten először egy saját honlapján közzétett írásban cáfolta pontról pontra a kormány állítólagos „Soros-tervről” szóló állításait, két nappal később pedig az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítványok budapesti szóvivőjén keresztül jelentette be, hogy ellenkampányt indít, amelyben tájékoztatja a magyar lakosságot, hogy „mi is az igazság”, vagyis mit gondol azokról a kérdésekről, amelyeket a kormány neki tulajdonított.

A hvg.hu által megkérdezett kormánypárti politikusok hétfőn ugyanakkor egységesen azt mondták: egyáltalán nem baj, hogy Soros visszavágni készül,

legalább „forró marad a téma”, a védekezés újra spirituszt visz a hosszú ideje napirenden lévő, ezért idővel logikusan ellaposodó ügybe.  

A milliárdos cáfolatait, az azokban megfogalmazott állítások (valóság)tartalmát a kormánypárti érvelés szerint „csak egy nagyon szűk, értelmiségi réteg tudja értelmezni, a választók széles tömege (a kormány jól felépített, lassan két éve tartó Soros elleni uszításának köszönhetően – a szerk.) csak annyit ért majd az egészből, hogy Magyarország ellensége visszatámadt.

Kövér László lakossági fórumon 2017 októberében
©

Ám e tény szerintük nem elgondolkodtatja, hanem feldühíti a továbbra is végletesen migránsellenes lakosság túlnyomó részét, „ébren tartva egyúttal a tüzet”, vagyis forrón tartva a témát, amelyet kis elbizonytalanodás után nyárra végül is választási kampánya fő motívumául választott a Fidesz.

A számok magukért beszélnek

A közhangulat bevándorlóellenességét forrásaink szerint a kormánynak belső használatra készülő századvéges közvélemény-kutatások is hónapról hónapra visszaigazolják. (A sok tízmilliárdnyi közpénzt felemésztő gyűlöletpropaganda hatékonyságát mellesleg nemcsak ezek, hanem azok a migránsokkal szemben szélsőséges indulatokat gerjesztő események is alátámasztják, amelyekről a hvg.hu is beszámolt ebben, ebben vagy akár ebben a cikkben.)

Arról, hogy a kormányzati kommunikáció finoman szólva nem a kritikusan gondolkodó értelmiségieket veszi célba, illetve, hogy tapasztalataik szerint csak a nagyon egyszerű, végletesen lebutított üzenetek jutnak el a választókhoz, ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

A végletesen lebutított üzenet ma úgy hangzik, hogy Soros György = migránsáradat, míg a Fidesz/kormány/Orbán Viktor = kerítés = biztonság.

Ezen forrásaink szerint pedig semmilyen ellenkampány nem tud már változtatni, pláne, ha az az emberek többsége számára még érthetetlen is. Ebből a szempontból szerintük „majdnem mindegy”, hogy Soros pontról pontra cáfolja-e a nemzeti konzultáció kérdéseiben neki tulajdonított állításokat, sőt az is, hogy az állítások igazak-e vagy sem, „az átlag választó értelmi színvonala ugyanis nem ez” – érveltek.

Arra a kérdésre, hogy számítanak-e rá, hogy Soros György esetleg bepereli a kormányt jó hírneve megsértése, illetve a konzultációs kérdésekben neki tulajdonított, manipulatívan megfogalmazott és csúsztatásokkal teli állítások miatt, a megkérdezettek nevetve tárták szét a karjukat:

csak tessék.

A kérdések állításuk szerint ugyanis hosszas jogi előkészítés után nyilvánvalóan úgy lettek megfogalmazva, hogy ne lehessen perelni miattuk. Ez valószínűleg így is van: a mostani konzultáció legfőbb eszköze, hogy megfogalmaz, illetve sugall egy Sorosra nézve negatív állítást, például, hogy „Soros György brüsszeli vezetőkkel együtt el akarja érni, hogy az EU tagállamai, így Magyarország is, bontsák le a határvédelmi kerítéseket, és nyissák meg a határokat a bevándorlók előtt”. Majd utánailleszt rögtön egy abban a formában valós, megjelenési hellyel és időponttal „hitelesített” Soros-idézetet: „a mi tervünknek a menekültek védelme a célja, és a nemzeti határok jelentik az akadályt”, elhallgatja azonban, hogy azt milyen kontextusból emelte ki, vagy, hogy az üzletember időközben másképp vélekedik a kérdésről.

Szakmai kérdés a propaganda

Arra a kérdésre, hogy a (gyűlölet)kampányt miért nem pusztán a bevándorlás ellen, miért egy a választók többsége által nem is ismert amerikai milliárdossal szemben folytatta a Fidesz, visszatérően „marketingszakmai” választ adtak forrásaink.

A mozgósítás érvelésük szerint ugyanis sokkal hatékonyabb egy konkrét „ellenséggel”, mint egy absztrakt fogalommal szemben. Nem baj, ha nem tudják ki az, az a lényeg, hogy (a sulykolt propagandának köszönhetően) tudják, hogy az illető „veszélyes” és „meg kell védeni tőle az országot, és a Fidesz meg is teszi”.

Nemzeti konzultációs plakát Soros Györggyel Budapesten
©

A kampány hatékonyságához a szakemberek állítása szerint mindenezen túl az is kell, hogy egyfókuszú legyen: egyetlen fogalom vagy személy legyen a középpontjában. Mivel a bevándorlás önmagában elég szerteágazó téma, a munkahelyek védelmétől az ország vallási összetételén át a terrorizmusig számos aspektusa felvethető, kell valami vagy valaki, ami/aki összefogja, „megszemélyesíti” ezeket, jelen esetben a migránsimport ötletgazdájának és fő mozgatójának beállított Soros György. (A 2014-es kampányban – emlékezetes – nem valaki, hanem „valami” volt a fókuszban: a rezsicsökkentés, ami mögé szintén számos lépést, intézkedést húzott be a kormány.)

A nyomozók is olvasták Sorost

Mondani sem kell, hogy a Sorosra uszító konzultáció és egyéb marketingeszközök a hatékony kampány másik két, evidenciaszámba menő kritériumának is megfelelnek, nevezetesen, hogy a választó igennel feleljen a kérdésre, jó-e ez nekem (mármint a Soros-terv megakadályozása), és egyértelmű legyen a válasz, hogy ki az, aki ezt garantálja (a Fidesz).

A Soros-tervre alapozott állítások igazságtartalmával a jelek szerint nemcsak a „szűk értelmiségi elit” lehet tisztában: a Nemzeti Nyomozó Iroda ugyanis elutasította a jobbikos Mirkóczki Ádám Soros György elleni feljelentését. Az ellenzéki képviselő nem titkoltan azzal a szándékkal jelentette fel egy hónapja a magyar származású üzletembert, hogy így leplezze le a kormányzati propagandát. „Ha van Soros-terv, és Soros György valóban veszélyt jelent Magyarországra, akkor induljon nyomozás. Ha nem, akkor a kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek is papírja lesz arról, hogy amit tesznek, az egy hatalmas agymosás, egy hatalmas hazugság" – érvelt a politikus.

Az NNI ugyanakkor a Magyar Nemzet birtokába került dokumentumok szerint elutasította a feljelentést, és határozatában pontról pontra cáfolta, hogy Soros György veszélyt jelentene az országra. A legviccesebb, hogy a nyomozó iroda ugyanúgy Soros György megjelent írásaira támaszkodott ennek bizonyításakor, mint ahogy a kormány is ezek alapján kiáltotta ki az ország legfőbb ellenségének a milliárdost.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!