szerző:
MTI / hvg.hu

Szelíd, halk szavú kormányt ígért a miniszterelnök-jelölt.

A választók jövőre eldönthetik, az "ellenségképek, társadalmi konfliktusok élezése" helyett Magyarországnak legyen-e "szelíd, halk szavú kormánya", amely azért "robotol", hogy megjavítsa az életüket – mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd, az MSZP és a Liberálisok közös miniszterelnök-jelöltje pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.  

A Párbeszéd társelnöke – a másik két párt elnökével közösen tartott rendezvényen – hangsúlyozta, a politikának a békés hétköznapokról, a kormányzásnak pedig olyan "apró okos lépésekről" kell szólnia, amelyek visszaviszik Magyarországot Európa felé.

"Nem tudom azt ígérni, hogy ha én leszek a miniszterelnök, akkor minden nap karácsony lesz" – fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve, olyan világot építenének, amelyben a politikának nem az a dolga, hogy "állandóan harcoljon, és mindenkiben ellenséget lásson". Kiemelte, feladatuknak tartják, hogy a politika 2018 után a jó oktatásról és egészségügyről, valamint a magasabb bérekről és nyugdíjakról szóljon.

"Az a dolgunk, hogy békét hozzunk, elsőként az ellenzéki táboron belül, majd aztán békét hozzunk Magyarországra" – jelentette ki Karácsony Gergely, aki büszkének mondta magát, amiért pártja mellett az MSZP és a Liberálisok is támogatják kormányfőjelöltségét.

Szólt arról is, hogy az utolsó percig kitartanak amellett, hogy más ellenzéki erők is csatlakoznak hozzájuk. "Az ajtót az utolsó percig nyitva hagyjuk más pártoknak, közösségeknek is" – mondta.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke ismételten arról beszélt, hogy az ellenzéki pártok külön biztosan elbuknak, együtt azonban sikerre juthatnak a jövő évi választáson. Úgy fogalmazott, a magyarok tavasszal "nemcsak saját zsarnokaikat küldhetik el", hanem azt is megüzenhetik Európának, hogy "nem egy összeférhetetlen, gyűlölködő nép, hanem a magyar egy igenis békeszerető nemzet, amely együtt szeretne működni Európával". A szocialista politikus szerint ma több mint 3 millió ember "el akarja küldeni a Fideszt", ehhez pedig "formálódik az a közös erő, ami ezt be tudja teljesíteni".

Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenzéki pártokat sújtó büntetéseiből is látszik, az ellenzéknek most kell leváltania a kormányt, "mert nem biztos, hogy 2022-ben, vagy bármikor lesz még esélye erre". Kijelentette, biztos abban, hogy az ellenzék képes lesz megállapodni az összefogásról, a tárgyalások jelenlegi állásáról ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni. Hozzátette: a miniszterelnök-jelöltségtől akkor sem lép vissza, ha mégsem valósul meg a teljes ellenzéki összefogás.

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke kérdésre aláhúzta, pártja fellebbez a számvevőszék büntetésével szemben, sőt kész európai fórumokon is jogorvoslatot kérni. "Siránkozni nem fogunk, mindent meg fogunk oldani ezután is, ha kell nehezebben, jobban összeszorított nadrágszíjjal" – mondta, végtelenül felháborítónak nevezve az ÁSZ-nak az "ellenzék ellehetetlenítését" szolgáló eljárását.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke kérdésre válaszolva azt mondta, Karácsony Gergely az első helyen szerepel majd a szocialisták választási listáján. Ugyancsak kérdésre a demokratikus erők elleni példátlan támadásnak nevezte az ÁSZ büntetéseit, ami mögött szerinte a "Fidesz belső háborúi" állhatnak. A szocialista politikus ezúttal is jelezte, egy nyílt politikai közösséget kívánnak felmutatni a kormányváltás érdekében, amihez várják a további partnereket.

Az Együtt pénteken közleményt adott ki, amelyben arról írtak, hogy az MSZP nem válaszolt az Együtt koordinációról szóló háromoldalú tárgyalási kezdeményezésére. Mint írták, az Orbán-rezsim leváltható 2018-ban, ehhez azonban elengedhetetlen az egyéni választókerületi együttműködés a demokratikus ellenzéki pártok közöt, ezért szerintük aki elutasítja a kormányváltáshoz szükséges koordinációs tárgyalást, az újabb 4 évre Fidesz-rezsimet akar. 

Hozzátették, az Együtt a kormányváltás érdekében kész a Fidesz és Jobbik jelöltjeivel szemben győzni képes ellenzéki jelöltek javára visszalépni egyes választókerületekben, tartozzanak bár más párthoz is, amennyiben ezt a többi ellenzéki párt is kölcsönösen megteszi. Hiszen az Együttnek is országszerte vannak győzelemre képes egyéni jelöltjei, a legfrissebb közvélemény-kutatások alapján pedig be fog jutni a parlamentbe is a párt.

Azt is közölték, az Együtt készen állt arra, hogy még karácsony előtt, akár az ünnepek alatt megállapodjon az egyéni választókerületi koordinációban, ezért Juhász Péter a héten háromoldalú találkozót kezdeményezett az MSZP-vel és a Demokratikus Koalícióval is, levélben értesítette Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc pártelnököket. A Demokratikus Koalíció a háromoldalú tárgyalásra való nyitottságát fejezte ki válaszában, ugyanakkor a szabadságolások miatt január elejét javasolták időpontnak. Ezzel ellentétben az MSZP nem válaszolt Juhász Péter megkeresésére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez az ételhordó mágnessel oldja meg, hogy ne folyjon ki belőle semmi

Ez az ételhordó mágnessel oldja meg, hogy ne folyjon ki belőle semmi

Luxemburgban is a zöldek törtek előre

Luxemburgban is a zöldek törtek előre

A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház

A kórház bejárata melletti óriástáblán keres műtőssegédet, szakápolót és kazánfűtőt a Péterfy kórház

Rászorulóknak adta fizetését a szlovák államfő

Rászorulóknak adta fizetését a szlovák államfő

Luxemburgban a kereszténydemokraták nyerhetnek, akik kiraknák a Fideszt az Európai Néppártból

Luxemburgban a kereszténydemokraták nyerhetnek, akik kiraknák a Fideszt az Európai Néppártból

„Még soha senki nem kért segítséget tőlem azzal, hogy: Doktornő, olyan jól vagyok!”

„Még soha senki nem kért segítséget tőlem azzal, hogy: Doktornő, olyan jól vagyok!”