Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Egyre több jel utal arra, Magyarország a létező szocializmus idejébe csöppen vissza. Most például egy szolnoki emlékű terve. Mit terve a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. már arról az örömteli hírről számol be, hogy január 15-én megkezdi "az Auchan körforgalomba tervezett „Mi24 Helikopteres Emlékmű” -höz kapcsolódó zöldfelület rendezési munkálatokat".

Bizony, nem más, mint a Magyar Honvédség egyik legendás harci helikoptere áll majd a körforgalom közepén. Egyelőre a földmunkák zajlanak, "a későbbiekben a körforgalom zöldterületén kialakításra kerülő talapzaton egy hatástalanított Mi24 helikopter lesz elhelyezve, jellegzetes előre és oldalra dőlő, harci pozícióban".

A létező szocializmus militáns ideológiai gyakorlatának volt része a fegyver mint műalkotás – ezt a haladó hagyományt viszi tovább most a szolnoki projekt. 2006 tanulságait mindenesetre beépítették a tervekbe – a budapesti Deák téren október 23-án beinduló T-34-es tank után a Mi-24-est hatástalanították, azaz kicsi az esélye, hogy vérmes honfitársaink valamelyik kedvet kap a harci pozícióban álló helikopterbe pattanni, és megsorozni némi géppuskatűzzel az Auchan parkolójában akciós ásványvizet pakoló vásárlókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!