szerző:
Domány András

A parlament elé került a Stop Soros-törvénycsomag. Az idegenrendészeti távoltartás különösen erősre sikerült. Ha valaki ellen alkalmazzák, az akár saját otthonából is ki lehet tiltva.

Egy határ menti település lakója haza se mehet, ha a belügyminiszter szerint „nemzetközi védelem biztosítása érdekében” segíti vagy anyagilag támogatja külföldiek belépését Magyarországra, „és ezzel Magyarország közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet veszélyezteti” – ez derül ki a kedd késő este benyújtott törvényjavaslatból.

„Az idegenrendészeti távoltartásról” szóló előterjesztést – „A migrációt támogató szervezetek működésének engedélyezéséről” és „A bevándorlási finanszírozási illetékről” szólóval együtt – Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője jegyzi, és zöme már korábban ismertté vált. A szöveg alapos elolvasása után azonban kiderül, hogy tévedtek azok, akik a rendszerváltozás előtti, rossz emlékű határsávengedély visszahozását látták benne. Többről van szó.

A kitiltás ugyanis vonatkozhat a határ mentén élőkre is, mert a kivételek között csak a határvonallal közvetlenül érintkező települések önkormányzati képviselői szerepelnek. Vagyis aki egy ilyen településen él, de nem választott képviselő, az haza sem mehet, ha „bevándorlássegítőnek” minősítik. Ha pedig olyan, a határtól kevesebb mint 8 kilométerre fekvő, de a határvonallal nem érintkező faluban lakik, akkor az sem menti meg, ha tagja a helyi képviselő-testületnek.

Tovább bonyolítja a dolgot, hogy ez érvényes lehet a ferihegyi vagy a debreceni, győri, pécsi, hévízi nemzetközi repülőtér, valamint a budapesti Duna-parton valamelyik nemzetközi hajóállomás 8 kilométeres körzetében lakókra is, mert a szövegben kétszer is hivatkozott 2016/399 európai parlamenti és tanácsi rendelet ezeket is beleérti a „külső határ” fogalmába. Vagyis esetleg a budapesti lakásába se mehet be, akire lesújt a törvény szigora, és el se repülhet külföldre, mert nem közelítheti meg a repülőteret.

A kitiltás a javaslat szerint nem alkalmazható a diplomatákra, a magyar Országgyűlés és az Európai Parlament képviselőire, az ombudsman azon munkatársaira, akik a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés megakadályozása érdekében törvény alapján látogathatnak a határra, továbbá a menekültügyi eljárásokban részt vevő jogi képviselőkre. Azt is kimondja a szöveg, hogy idegenrendészeti távoltartás a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején rendelhető el hat hónap időtartamra, de legfeljebb a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idejére – csakhogy a kormány ezt a válsághelyzetet folyamatosan fenntartja annak ellenére, hogy kevés új menekült érkezik a határra.

Abból, hogy három külön törvényjavaslatot nyújtottak be, az is egyértelmű, hogy a minősített többség csak „A migrációt támogató szervezetek működésének engedélyezéséről” szólónak az elfogadásához szükséges, mert abban módosítanák a nemzetbiztonsági törvényt. Vagyis a külföldi támogatási pénzek 25%-ának illeték címén történő elkobzását és a kitiltás lehetőségét akkor is törvénybe lehet iktatni, ha a jogvédő szervezetek „bevándorlásszervező” tevékenységét kétharmad híján nem sikerül engedélyhez kötni – és ez a kettő is éppen elég ahhoz, hogy a működésüket ellehetetlenítse.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!