szerző:
Gergely Zsófia

„Lényegesen magasabb technológiai színvonalat” fog nyújtani az a cég, amelyik a jövőben a CT és más életfontosságú diagnosztikai eljárásokat végzi a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban – állítja Balog Zoltán minisztériuma. Hogy ezt honnan veszik, az nem derült ki, ugyanis az új szolgáltatónak komoly egészségügyi tapasztalata nincs, eddig textilárukkal foglalkozott, így egyenruhát és derékszíjat gyártott a TEK-nek. Az Országgyűlés honlapjára kikerült hivatalos válaszból éppen csak az nem derül ki, ki a felelős és mi a magyarázat a történtekre.

A hvg.hu írta meg nemrég, hogy a pesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban a kórházudvaron parkoló mobil CT-ben kell ellátni a daganatos és más súlyos betegeket, már ha fel tudják őket vinni a csúszós rámpán a kamion ajtajához. Cikkünk megjelenése után az ácsolt rámpa fölé ácsolt, átmeneti tető került, de az ideiglenes megoldás hónapokon át marad, amíg csak a CT, MR és egyéb diagnosztikai vizsgálatokat átvevő, új szolgáltató nem alakítja ki végleges központját. Csakhogy elődjének szerződése több mint 10 év után járt le, vagyis pontosan tudták, mikortól kell megoldani a betegek ellátását. Ennek ellenére addig csúsztak a pályáztatással, hogy muszáj volt az átmeneti, kamionos megoldáshoz folyamodni.

Ennek miértjét firtatta a parlamentben írásbeli kérdés formájában Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. Pár napja a parlament honlapjára kikerült Rétvári Bence válasza, aki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter megbízásából reagált a hivatalos felvetésre. A válaszból azonban pont az nem derül ki, ami a főkérdés volt: „hogyan lehetséges, hogy nem zárult le időben a kórházban a CT-szolgáltatásra vonatkozó tender?”.

Az érdemi válasz helyett Balogék inkább nekimentek Szabónak azzal, hogy „hiteltelen a betegellátásért való aggodalma”, mivel annak a pártszövetségnek a listáján jutott be a parlamentbe, amelynek jelöltjei kormányzásuk alatt több mint 600 milliárdot vontak ki az egészségügyből és kórházakat zártak be. Ráadásul azokkal lépett választási szövetségre, akik a vizitdíjjal fizetőssé tették az egészségügyet – utaltak az MSZP és a PM választási együttműködésére.

Hogy a politikai vagdalkozáson túl némi szakmai része is legyen az egyetlen A4-es oldalon letudott minisztériumi válasznak, hozzáteszik: a tendereket szakmai szempontból az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), jogi és közbeszerzési szempontból pedig a Miniszterelnökség ellenőrzi. És „a folyamatok minden tekintetben” rendben voltak – állítja Rétvári.

A megcsúszott tenderen végül a Kraft HD Zrt. lett a befutó, amelynek tevékenységi körei közt szerepel ugyan az „egyéb humán-egészségügyi ellátás”, de fő tevékenysége konfekcionált textiláruk gyártása, „ruházat kivételével”. Komolyabb, diagnosztikai tapasztalatot nem is kértek a pályázóktól, a Kraft HD pedig egy teljesen más területen szerzett referenciájáról ismert: a TEK-nek szállított textilárukat, a zubbonyoktól a derékszíjon át a taktikai bakancsig.

Ezért pikáns, hogy az új terepen a cég még nem is bizonyított, a minisztérium válaszában mégis arra hivatkozik, hogy „lényegesen magasabb technológiai színvonalat képviselő ajánlathoz” jutott a kórház az új szolgáltatóval. Ráadásul 20 százalékkal alacsonyabb összegért nyújtja a CT és egyéb vizsgálatokat a korábbi szolgáltatóhoz képest – érvelnek. Hiszen „a verseny nyitott volt mindenki számára, aki el akart indulni”.

Itt már elkészült az ácsolt tető a csúszásveszélyes rámpa fölé
©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Baseballütőkkel vertek félholtra egy embert Miskolcon

Baseballütőkkel vertek félholtra egy embert Miskolcon

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Ha azt hitte, hogy a külföldön megütött lottónyeremény után nem kell itthon adóznia, van egy rossz hírünk

Vegye fontolóra a következményeket - üzeni a nukleáris megállapodást felmondó Trumpnak a német külügyminiszter

Vegye fontolóra a következményeket - üzeni a nukleáris megállapodást felmondó Trumpnak a német külügyminiszter

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott