szerző:
hvg.hu

Fogalma sincs a szocialistáknak arról, hogyan szerepeltek volna a választáson, ha nem Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelölt, megtippelni is csak vicceskedve merik.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

682 ezer szavazatot kapott listán az MSZP–Párbeszéd szövetsége a választáson, amelybe még a liberálisokat is bevették, az össz baloldal 2014-hez képest nagyjából 320 ezres mínuszban van. Arra voltunk kíváncsiak, vajon a szocialisták meg tudják-e tippelni, mennyit jelentett a szövetség számukra. A tavaly év végén zuhanórepülésben lévő MSZP-t kissé kisegítette ugyan Karácsony Gergely színre lépése, azonban nagy áttörést ő sem hozott.

A szocialisták választmányi ülésére érkező MSZP-elnök, Molnár Gyula nevetve betippelte a 250 ezret – ami csúfos MSZP-s bázist jelentene –, Karácsony nem is tippelte meg a választ.

A Párbeszéd mindenesetre jól járt: első, majd otthagyott szövetségesük, az Együtt még az egy százalékot sem érte el a választáson, az MSZP-vel folytatott együttműködésnek hála viszont Karácsonyéknak önálló frakciója is lett a parlamentben. Igaz, ehhez az kellett, hogy választmányi felhatalmazással Burány Sándor – aki egyéniben nyerte mandátumát – átüljön a Párbeszéd-frakcióba, hogy meglegyen a minimum létszám.

A választási eredményeket a tisztújító kongresszusig értékelik, mindesetre Karácsony szerint a számok azt mutatják, több együttműködésre, több szövetségre van szükség. Szerinte az is baj volt, hogy "nem jött létre együttműködés a demokratikus oldalon, az ország bizonyos pontjain a változást akarók a Jobbikot látták esélyes kihívónak, és sokan átszavaznak". A baloldal csak Budapesten, illetve a nagyvárosokban volt esélyes, Karácsony szerint "jobban meg kell érteni a vidék társadalmát", ahol a Fidesz tarolt. Az MSZP és a Párbeszéd frakciója a Parlamentben szövetségként működik majd, a két párt szoros viszonya megmarad. Ez az MSZP-nek is hozhat hasznot, méghozzá a fiatalabb szavazókat: Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezetője azt mondta, az MSZP táborának 44 százaléka 65 év feletti, a Karácsonyék pártjáva való együttműködés hozzájuk is terelhet fiatalabbakat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!