szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába telt már el egy hónap a választás óta, és hiába járt le kedd délután az eltávolításukra szabott határidő, még mindig tele van a főváros választási plakátokkal. A Jobbiknak láthatóan tényleg nuncs pénze - még a plakátjai leszedetésére sem - a legnagyobb ellenzéki párt hagyta kint a legtöbb hirdetést.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A határidő keddi lejárta, május 8-a, 16 óra után is szép számmal találni Budapesten kint felejtett választási plakátokat.

Kollégáink elsősorban Soroksárról, a Ferencvárosból és Zuglóból jelentettek ilyeneket - kivétel nélkül ellenzékieket, a DK, az Együtt és a Jobbik hirdetéseit. Darabra egébként az utóbbiból volt a legtöbb: oszlophirdetés, óriásplakát és A4méretű ragaszból is messze a Jobbik a rekorder.

©

A választásról szóló törvény értelmében a voksoláson induló pártok és jelölőszervezetek a választás napjától számított egy hónapon belül kötelesek eltávolítani közterületen található választási hirdetéseiket. (A törvény szerint a plakátot annak kell eltávolítania, aki azt elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték.) 

©

A határidő lejárta nem jár automatikusan bírsággal, de az önkormányzatok eltávolíthatják a plakátokat, annak költségeit pedig kiszámlázhatják a pártnak, amely kintfelejtette őket.

A villanyoszlopokra ragasztgatott kis plakátok kintmaradása egyébként még magyarázható lenne azzal, hogy az azokat kihelyező aktivisták a választás elmúltával már kevésbé lelkesek, de az rejtély, hogy az óriásplakátok szerződéseit miért nem eleve úgy kötötték meg a pártok a nagy plakátcégekkel, hogy a törvényi határidő lejárta után már ne legyenek kint a hessenek e kint a közterületeken.

©

A négy évvel ezelőtti választások után első körben figyelmeztetéseket osztottak: a törvénysértő hirdetések eltüntetésére sarkallták az érintett pártokat az önkormányzatok, feltehetően nem lesz másként idén sem.

Ha ön is lát még kinthagyott pártplakátokat, fotózza le és küldje be nekünk az [email protected] emailcímre!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!