szerző:
hvg.hu

A magánkézben lévő kiadók azért mennek perre, mert szerintük az Oktatási Hivatal csak azért nem engedélyezi a tankönyveiket, mert nem állami kiadókról van szó.

Pert indít az Oktatási Hivatal ellen öt magánkézben lévő tankönyvkiadó, miután több tankönyvük esetében elutasították hosszabbítási kérelmüket - számolt be az ATV.

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint mindent szabályosan csináltak, a kormány viszont szakmai felülvizsgálat nélkül utasítja el a magánkiadók tankönyveit. Úgy vélik, az engedélyt nem a tankönyvek minősége miatt tagadták meg tőlük, hanem azért, mert nem állami kiadókról van szó.

Romankovics András, a TANOSZ alelnöke azt mondta, ez szerintük diszkrimináció, mert bár 2013 óta nem változott semmi, sem a kerettanterv, sem a NAT, sem az engedélyezési eljárás, most az állami tankönyveket mégis engedélyezik, a magánkiadók könyveit viszont nem.

Rétvári Bence Emmi-államtitkár írásbeli kérdésekre azt válaszolta, hogy a pedagógusok továbbra is szabadon választhatnak tankönyvet, de ez jelenleg azt jelenti, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) kísérleti tankönyvei mellett a szintén állami kézben lévő Apáczai és Nemzedékek Tudása Kiadók könyvei közül lehet még választani.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke szerint nem szakmai, hanem politikai döntés egyes könyvek kiiktatása, az állami kísérleti tankönyveket pedig 2017-re 30-35 százalékkal kevesebb pedagógus rendelte, ezzel pedig a tanárok már szavaztak róluk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!