szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem foglaltak állást marihuána-ügyben, csupán véleményeket ütköztettek, de így is jött a Magyar Idők és lecsapott az ököl.

"Szerződést bontott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a DUE Médiahálózattal, amiért az legfrissebb kiadványában – a kormány drogellenes stratégiája ellenére – a marihuána legalizálásáról írt. A minisztérium közölte: nem enged semmilyen liberalizáló törekvésnek. Nemrégiben jelent meg a DUE (korábbi nevén a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete) Tallózó legfrissebb száma, amelyben a fiatalokat érintő témák mellett a marihuána legalizálása is helyet kapott" – idézi a Magyar Időket a Mérce.

A kormánypárti napilap szerint a diákoknak szóló kiadvány mintegy ötszáz iskolába jut el ingyenesen, több százezer olvasója lehetett, a megjelenését pedig másfél millió forint pályázati forrással támogatta az Emmi a kábítószer-megelőzési pályázat részeként. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szerint azonban a diáklapot kiadó egyesület a pénzt nem az ígéretei és a cél szerint használta fel, ezért a támogatási szerződés felbontásáról és az abban rögzített összeg visszafizettetéséről már intézkedtek is.

Ha csak a kormánypárti napilapot olvassuk, nem bontottuk ki az igazság minden részletét, a Mérce pedig bele is nézett a diáklapba. "A kannabisz, azaz a fű legalizálásának kérdése már régóta terítéken van, főleg mióta Amerikában is megindult a nagy legalizációs hullám. Mi is megvizsgáltuk a témát: Sárosi Péter drogpolitikai szakértő szerint a legalizálásból mindannyian profitálhatnánk, míg dr. Zacher Gábor toxikológus egyáltalán nem támogatja az ötletet" – olvasható a cikk bevezetésében, tehát már az elején leszögezik, két véleményt ütköztetnek a témában.

De megszólal Sárosi Péter, a Kendermag Egyesület egykori tagja és a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programjának korábbi vezetője is, ő azt mondta, "egy olyan drogpolitikát szeretnénk elérni Magyarországon, ami tiszteletben tartja az emberi jogokat és tudományos tényeken alapszik. Az emberek nem az alapján döntik el, hogy ki akarnak-e próbálni egy szert, vagy sem, hogy illegális-e, szóval a büntetésnek semmi értelme."

Azt mondta, szerinte a legalizálást az iskolában kell elkezdeni, ahol "nem a rendőröknek kellene drogprevenciós előadásokat tartani, hanem pszichológusokkal kéne feldolgozni a témát interaktív foglalkozások keretében", ugyanis "a mentális egészség kialakításával sokkal ellenállóbbá lehetne tenni a gyerekeket a függőségekkel szemben". Ebből kerekedett ki, hogy a diáklap a droglegalizációt népszerűsíti, és totálisan szembemegy a kormány drogellenes stratégiájával, ezért szűnt meg a támogatás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának legjobb barátja?

A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának legjobb barátja?

Látványos karácsonyi díszbe öltözött egy pomázi tűzoltóautó

Látványos karácsonyi díszbe öltözött egy pomázi tűzoltóautó

A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba

A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba