szerző:
hvg.hu

Nem foglaltak állást marihuána-ügyben, csupán véleményeket ütköztettek, de így is jött a Magyar Idők és lecsapott az ököl.

"Szerződést bontott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a DUE Médiahálózattal, amiért az legfrissebb kiadványában – a kormány drogellenes stratégiája ellenére – a marihuána legalizálásáról írt. A minisztérium közölte: nem enged semmilyen liberalizáló törekvésnek. Nemrégiben jelent meg a DUE (korábbi nevén a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete) Tallózó legfrissebb száma, amelyben a fiatalokat érintő témák mellett a marihuána legalizálása is helyet kapott" – idézi a Magyar Időket a Mérce.

A kormánypárti napilap szerint a diákoknak szóló kiadvány mintegy ötszáz iskolába jut el ingyenesen, több százezer olvasója lehetett, a megjelenését pedig másfél millió forint pályázati forrással támogatta az Emmi a kábítószer-megelőzési pályázat részeként. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szerint azonban a diáklapot kiadó egyesület a pénzt nem az ígéretei és a cél szerint használta fel, ezért a támogatási szerződés felbontásáról és az abban rögzített összeg visszafizettetéséről már intézkedtek is.

Ha csak a kormánypárti napilapot olvassuk, nem bontottuk ki az igazság minden részletét, a Mérce pedig bele is nézett a diáklapba. "A kannabisz, azaz a fű legalizálásának kérdése már régóta terítéken van, főleg mióta Amerikában is megindult a nagy legalizációs hullám. Mi is megvizsgáltuk a témát: Sárosi Péter drogpolitikai szakértő szerint a legalizálásból mindannyian profitálhatnánk, míg dr. Zacher Gábor toxikológus egyáltalán nem támogatja az ötletet" – olvasható a cikk bevezetésében, tehát már az elején leszögezik, két véleményt ütköztetnek a témában.

De megszólal Sárosi Péter, a Kendermag Egyesület egykori tagja és a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programjának korábbi vezetője is, ő azt mondta, "egy olyan drogpolitikát szeretnénk elérni Magyarországon, ami tiszteletben tartja az emberi jogokat és tudományos tényeken alapszik. Az emberek nem az alapján döntik el, hogy ki akarnak-e próbálni egy szert, vagy sem, hogy illegális-e, szóval a büntetésnek semmi értelme."

Azt mondta, szerinte a legalizálást az iskolában kell elkezdeni, ahol "nem a rendőröknek kellene drogprevenciós előadásokat tartani, hanem pszichológusokkal kéne feldolgozni a témát interaktív foglalkozások keretében", ugyanis "a mentális egészség kialakításával sokkal ellenállóbbá lehetne tenni a gyerekeket a függőségekkel szemben". Ebből kerekedett ki, hogy a diáklap a droglegalizációt népszerűsíti, és totálisan szembemegy a kormány drogellenes stratégiájával, ezért szűnt meg a támogatás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ki lesz az új Morricone?

Ki lesz az új Morricone?

Türkmenisztánban Lázárnak könnyű dolga lenne

Türkmenisztánban Lázárnak könnyű dolga lenne

Borostája miatt indult újabb fegyelmi Czeglédy Csaba ellen

Borostája miatt indult újabb fegyelmi Czeglédy Csaba ellen

Engedély nélkül épült a Sagrada Familia

Engedély nélkül épült a Sagrada Familia

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Három beszédírót tart Kásler Miklós, de azt nem tudhattuk meg, mennyiért

Három beszédírót tart Kásler Miklós, de azt nem tudhattuk meg, mennyiért