szerző:
T. R.

Győztek az LMP-ben az együttműködést ellenző politikusok, aki a pártban áprilisban még döntéshozó volt, és próbált akár csak egy millimétert is tenni az ellenzéki vetély- és sorstársak felé, azt megbüntették. Többen azzal védik a mostani leszámolást, hogy az tiszta lapot teremt a párt számára, de az jól látszik, hogy ezek a sebek nem fognak egyhamar begyógyulni.

Az egymást követő harmadik Fidesz-kétharmad bűnbakkeresésre késztette az ellenzéket és pártjai holdudvarát (a valódi szembenézést kényelmi okokból egyelőre kihagyták). Aki keresett, az talált: méghozzá az LMP-t. Természetesen az ökopárt kivételével, amelynek nem futotta minimális önkritikára sem. A mostani tisztogatási folyamatból kimaradó, de azt „leszámolásként” leíró párttag azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a tisztulási folyamattal a bűnbak szerepből akar kitörni a párt.

Néhány nappal ezelőtt Ungár Péter – akit szintén megbüntetett az etikai bizottság, három évre tiltották el a párttisztségektől – úgy fogalmazott egy komlói lapnak adott interjúban, hogy:

Mi nem csak beszélünk a belső demokráciáról, hanem valóban csináljuk is.

Csinálták. Pontosabban: kicsinálták az áprilisban, jelöltjeik közül elsőként visszalépő Kassai Dánielt, holott ezzel közvetve mandátumhoz juttatta Kunhalmi Ágnest (egy körzetben, amelyet az Fidesz négy éve még meg tudott nyerni). Kassai a visszalépéssel esélyt adott a Fidesz kétharmadának megakadályozásához, szemben több más, ellenzéki győzelem útjába álló párttársával, mégis ő lett céltábla.

Kassai Dániel
©

Először öt évre eltiltották attól, hogy a párt színeiben bármilyen választáson elinduljon, ami ellen ő felmentésért, az etikai bizottság pedig súlyosbításért fellebbezett, végül kizárták a pártból. Kassai bíróságon támadhatja meg a döntést, már ha akarja – információink szerint ez még nem eldöntött. Ha a politikus perel, az nem az LMP-ben maradása miatt lesz, hanem azért, hogy kimondják, lelkiismereti okokból visszalépés miatt senkit nem zárhatnak ki, vagyis ami vele történt, az jogellenes.

Kassait tehát eltávolították, közben Hadházy Ákos megelőzte, hogy a párt társelnökeként hasonló sorsra jusson, és kilépett az LMP-ből. Szerda éjjelre pedig kiderült, hogy Szél Bernadettre is rettentő szigorral csaptak le saját politikai közösségének tagjai. A posztják a választási bukta után is megerősített pártelnököt három évre eltiltották a párttisztségektől. Nem kell ettől még lemondania az elnöki posztról, azaz eltiltása ellenére viselhet már megszerzett párttisztséget. A büntetés nem visszamenőleges hatályú, de ha másfél év múlva egy esetleges újrázáson gondolkodna, ezt nem tehetné meg. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy lapunk több LMP-s politikustól azt hallotta, ez Szélnek eszébe sincs.

Sallai Róbert Benedek
©

A Hadházy Ákost tavasszal fizikálisan és verbálisan bántalmazó Sallai Róbert Benedeket azonban visszavették a pártba, és Barta Jánosnak is megbocsátottak, akinek Zuglóban a Fidesz is gyűjtött aláírásokat. (Az ő párttagságát először felfüggesztették, most enyhítettek, két évig nem indulhat az LMP színeiben választáson.)

Ha ez így hektikusnak és az őrület határát súrolónak tűnik, az teljesen érthető.

Rögzítsük még egyszer, mi történt:

  • Kizárnak egy politikust, aki közvetve elvett egy mandátumot a Fidesztől.
  • Megbüntetnek egy társelnököt, aki a kampány során pártvezetőként tette a dolgát, tárgyalt a többi ellenzéki párttal, és képviselte azt, amit helyesnek vélt.
  • Megbüntetik a kampányfőnököt és a kampányfőnök-helyettest is, mert tárgyaltak a választókerületi visszalépésekről, azaz nem zárkóztak el eleve minden koordinációtól.
  • Enyhítik annak az összefogás-ellenes SRB büntetését, aki nekiment egykori párttársának.
  • És enyhítik annak a politikusnak is a büntetését, akinek a Fidesz gyűjtött aláírásokat azért, hogy sűrűbbé tegye az ellenzéki térfelet, és ezzel a saját dolgát könnyítse meg.

Mindez a KDNP-től érthető lenne. Az LMP viszint egy magát jogvédőnek és szociálisan érzékenynek mondó ellenzéki ökopárt, amely ősbűnnek tartja a paksi bővítést, a civilek jogfosztását, az egyoldalúan a kétszülős családokra koncentráló kormányzati világképet, a korrupciót, a jogállami keretek leépítését, és a szociális juttatások igazságtalanságát.

Hogyan cselekedhetett a kampány előtt és a választások után egyaránt hirdetett elvei ellen az LMP? Az egyik magyarázatot Dömsödi Gábor pásztói polgármester adta, aki az áprilisi választásokon az LMP által támogatott jelölt volt, és most az Azonnalinak adott interjúban fejtette ki véleményét. Különösen azok a részletek érdekes, amikor az LMP jelenéről, jövőjéről, Szélről és Ungárról beszél. (Ungár az Azonnali résztulajdonosa.) „Valószínűleg az történt, hogy a középszer felülkerekedett az értékeken, és a megélhetés került az előtérbe.” Később azt mondta, Szél álomvilágban élt a kampány során és mindig ahhoz igazodott, akivel épp tárgyalt, Ungár Péter viszont egy érdekes figura.

„Szerintem Ungár Péter most már egy-két hete tudja, mit akar. (…) Szerintem fideszes politikus akar lenni.”

A kérdésre, hogy sikerülni fog-e neki, azt mondta, ha „szétbomlasztja az LMP-t, akkor igen. Kár érte, mert értelmes fiú. De az is lehet, hogy felépíti az LMP-t, és lesz egy ellenzéki párt, ami legyőzi a Fideszt. Nem lehet tudni nála.

©

Ő egy nagyon ügyes fiú. Ha egy ilyen pasas tele lesz hivatástudattal, és felismeri, hogy neki történelmi tetteket kell végrehajtania, akkor akár meg is csinálhatja. Egyébként hogy hová tart az LMP, az rajta múlik.”

LMP-s beszélgetőpartnereink még két embert emeltek ki, akik a mostani fegyelmezési hullám farvizén erősödhetnek. Az egyikük a már említett SRB, aki hivatalos tisztséget nem vállalhat egy darabig, de ha újra rászánja magát a pártpolitizálásra, ráerőltetheti különutas elképzeléseit a többiekre.

„Addig, ameddig egy ütőképes ellenzéki politikai erő nem jelenik meg a közéleti palettán, továbbra sem látok jobb esélyt az LMP megerősítésénél, ezért úgy érzem, hogy az LMP-t kellene erősíteni azoknak, akik érdemi változást akarnak”

– írta csütörtök reggel Sallai. Azonban egyelőre nem döntött a hogyan továbbról, inkább kaszálni indult.

A visszalépő és ezzel a többi párt felé is nyitó, hivatalosan senki javára nem visszalépő Kassai ellen az alapeljárást egyébként pont Sallai és Barta indították, érdekes megnézni azt, hogy Sallai mit írt a miskolci időközi margójára, ahol a teljes ellenzék beállt Erdei „Rokker Zsoltti” Sándor mögé, majd a Fidesz nyert. „Az összefogás egy hibás politikai termék, és amíg ezt nem értik meg az ellenzéki érzelmű szavazók, addig Orbán nyer. Ameddig a 2002-2010 közötti kormányzat szereplőivel akar bárki a vezető ellenzék lenni: Orbán nyer. Ameddig Gyurcsányék és az MSZP romhalmaza az ellenzék fő ereje, addig Orbán nyer. Ameddig az ellenzéki szavazók az LMP-t hibáztatják és nem a Fideszre és kormánypártokra szavazó szavazótársaikra koncentrálnak: Orbán nyer” – vélekedett.

SRB hozzátette, az ellenzék látványosan romhalmaz, az ellenzéki érzelmű szavazók mégis „azzal cseszik el az időt, hogy az ellenzéket ütik és bűnbakot keresnek egymás között. Ez elég ahhoz, hogy Orbán nyerjen, ma, holnap, 2022-ben, 2026-ban - és bármeddig. Ilyen ellenzéki pártok és ilyen ellenzéki szavazók mellett Orbán még a halála után is nyerni fog, ha kitömve mutogatják, és hosszabb ideig lesz vezető, mint Castro.”

Az eseményekből profitáló másik politikus az új társelnök, a pécsi Keresztes László Lóránt, aki még megválasztása előtt azt mondta a Népszavának, radikális pártot akar az LMP-ből, ő maga pedig nemzeti beállítottságú, sok kérdésben konzervatív nézeteket vall. Áprilisban pécsi körzetében nem lépett vissza az esélyes – és később győztes – Mellár Tamás javára, a Magyar Narancs egy korábbi írása szerint Keresztes szemében az elismert közgazdász baloldali támogatottsága vörös posztó volt, főleg úgy, hogy a független jelölt az MSZP–Párbeszéd plakátjain jelent meg, és Karácsony Gergely árnyékkormányában is helyet kapott. Egy ismerője úgy fogalmazott:

Keresztes „nem működik együtt senkivel, aki 50 méternél közelebbről látott szocialistát.”

Keresztes megválasztása után azt mondta, az ő feladata a vidéki hálózat felépítése lesz, miközben néhány hete a párt politikusaitól már azt lehetett hallani, ráfordultak a két közelgő választásra, az európai parlamentire, illetve az önkormányzatira. Akár parlamenti képviselővel, akár elnökségi taggal, akár az elnökség mellett dolgozókkal beszéltünk, abban mindenki egyetértett akkor, hogy lesz együttműködés, a felvázolt, de nem hivatalos elképzelés szerint a fővárosban a baloldallal, vidéken – ott is elsősorban a nagyvárosokban – a Jobbikkal, esetleg a Momentummal működnének együtt.

Amikor a szerda éjjeli fegyelmi határozatok után visszakérdeztünk ezzel az elképzeléssel kapcsolatban egy elnökségi tagnál, csak annyit mondott:

Most nem a nagy ívű elképzeléseknek van itt az idejük, először ezen legyünk túl.

Nagy kérdés, mit hoz a jövő, és ezt Szél Bernadett sem tudja egyelőre, ugyanis az Azonnali szerint visszavonult gondolkodni.

©

„A jövővel kapcsolatban fontos és felelős döntéseket kell meghoznom” – írta. Hozzátette, megfontolt döntést fog hozni, és amint megvan, a nyilvánossághoz fog fordulni. Tette mindezt az EP-választás előtt tíz hónappal, az önkormányzati választás előtt nem egész másfél évvel. A kizárt Kassai a hvg.hu-nak a döntés másnapján azt mondta, ő nem temetné az LMP-t, a párt kapja az állami támogatást, amiből lehet építkezni.

Annyi fog történni minden valószínűség szerint, hogy az LMP rámegy a Fideszből kiábrándult jobboldali szavazókra, a baloldal felé viszont teljesen lezár.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karambol az Árpád hídnál, egy rendőr megsérült

Karambol az Árpád hídnál, egy rendőr megsérült

Kézikönyv készült a romákkal foglalkozó papoknak, egyházi és civil szakembereknek

Kézikönyv készült a romákkal foglalkozó papoknak, egyházi és civil szakembereknek

Ezekkel a játékokkal indul a Google videójátékos szolgáltatása, a Stadia

Ezekkel a játékokkal indul a Google videójátékos szolgáltatása, a Stadia

Radikálisan átszabná saját hivatalait az Orbán-kormány

Radikálisan átszabná saját hivatalait az Orbán-kormány

Übercukiság: Állatkerti mentett vadmacskákat engednek vissza a szabadba Balatonfenyvesnél

Übercukiság: Állatkerti mentett vadmacskákat engednek vissza a szabadba Balatonfenyvesnél

Megvan, miért némult el az Omega az Aréna-koncerten

Megvan, miért némult el az Omega az Aréna-koncerten