szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába oktató valaki, a piaci árat számítják fel.

István a BME-n tanszéki mérnök, nyáron is bejár az egyetemre, de másfél órára lakik, ezért nyárra szeretett volna kollégiumi férőhelyet kapni – írja a 24.hu. A hallgatók havi 40 ezer forintot fizetnek a 12 négyzetméteres szobáért, ezt ő is kifizette volna. Kérvényezett egy férőhelyet az egyik kollégiumban, de elutasították. A Kollégiumok Igazgatósága azt írta, egyetemi dolgozó vagy oktató semmilyen formában nem igényelhet havi díjas kollégiumi férőhelyet, még nyáron sem.

István nem érti, azt mondja, "ott áll a BME nyolc darab kollégiuma nagyrészt üresen egész nyáron", de az egyetem nem hajlandó megkönnyíteni a munkába járást.

"Pedig ha ezt megtennék, akkor mindenki jól járna: én azért, mert nem kellene napi három órát utazgatnom, a kollégium azért, mert befizetem azt a szobadíjat, amitől üresen álló szoba esetén elesnek, illetve az egyetem is jól jár, mert nem kell fizetnie (az adófizetők pénzén) a munkába járásomhoz szükséges kiegészítő bérlet árát, amely természetesen nem olcsó"

– mondta István. Napidíjas rendszerben lakhatott volna a kollégiumban, de ez havonta több mint 200 ezer forintba kerül, amit nem tud kifizetni.

A Kollégiumok Igazgatóságának vezetője, Rémai Zsolt azt írta, a kollégiumok nyári időszakban is elsősorban a hallgatók elhelyezési igényét biztosítják, a maradék helyeket lehet lefoglalni 7-9 ezer forintért éjszakánként. Nagyobb foglalás esetén alkalmazhatnak egyedi árat. A lap megkereste a BME vezetését, de őket sem zavarja, hogy az oktatók nem kapnak kedvezményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!

Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!

Nyissa meg a YouTube-ot a mobilján, öt új funkciót is talál benne

Nyissa meg a YouTube-ot a mobilján, öt új funkciót is talál benne