szerző:
P.E.
Tetszett a cikk?

Nagy öngólt rúgott a kormánypárti sajtó, amikor nekiment az Országos Bírói Tanács leendő új elnökének, Szabó Sándornak a Cozma-gyilkosság ügyében elítélt Sztojka Iván feltételes szabadon bocsátása miatt. A kedvezményes szabadulás lehetőségét ugyanis a második Orbán-kormány idején írt és elfogadott büntető törvénykönyv rendelkezik, az nem valamiféle „kommunista” maradvány.

„Ennek a bírónak köszönhetjük, hogy a Cozma-gyilkos Sztojka szabadlábra került!

– ezzel a címmel esett neki a közelmútban újfent a pestisracok.hu az Országos Bírói Tanács (OBT) leendő új elnökének, Szabó Sándornak, aki a Szombathelyi Törvényszék bv (büntető-végrehajtási) csoportját is vezeti. Szabónak és a bíróságnak is azt róják fel, hogy hagyták kisétálni a börtönből azt a férfit, aki bűnsegédje volt a veszprémi kézilabdázó gyilkosának. A 13 évre ítélt Sztojka 9,5 évet ült le a büntetéséből, és a bíróság döntése értelmében azért nem kell kitöltenie a 2022-ig szóló büntetését, mert a börtönben nem volt rá panasz, rendezett a családi háttere, biztosított a lakhatása, így jó esélye van visszailleszkedni a társadalomba. Mindezek alapján egyébként a bv ügyész indítványozta a férfi feltételes szabadságra bocsátását, s ez alapján született a döntés arról, hogy július 19-ével szabadulhat, egyúttal elrendelték pártfogó felügyeletét is.

Minderre a 2013. július 1-jével hatályba lépett új büntető törvénykönyv (Btk.) ad lehetőséget, amit a második Orbán-kormány előterjesztése alapján fogadott el az Országgyűlés. Ezt akkoriban fel is hánytorgatta a Jobbik: eszerint „a Btk. módosítása miatt brutális bűncselekményeket elkövetők is lényegesen korábban szabadulhatnak a börtönből, mint amennyi a kiszabott büntetésük". Az akkori Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium nem győzte cáfolni az ellenzéki vádakat. Arra hivatkoztak, hogy az „új Btk. szerint a feltételes szabadságra bocsátás időpontja nem a végrehajtási fokozathoz, hanem az elkövető előéletéhez igazodik, és a szabadságvesztés büntetésből 2/3 rész, visszaeső esetén 3/4 rész kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra az elítélt”. S szerinte

ez nem enyhítést, hanem valójában szigorítást jelent a korábbi szabályokhoz képest.

Ezen törvény alkalmazását kérik most számon a bírákon, akik nem utasítók és csak és kizárólag a saját lelkiismeretüknek és a törvényeknek vannak alárendelve. A feltételes szabadítás azóta is rutineljárás a bíróságokon, a büntetés-végrehajtási törvény pontosan előírja, hogy ki és mikor szabadítható feltételesen. Az időzítés sem éppen optimális: a bíróságokon ugyanis hagyományosan július közepe és augusztusa 20-a között tartanak ítélkezési szüntetet. A bírák túlnyomó többsége, s egyébként Szabó is – ilyenkor megy szabadságra.

A hangulatkeltő cikk szerzője mintegy mellékesen megjegyzi azt is, hogy Szabó Sándor amúgy nem is lehetne az OBT tagja, hiszen 1990 és 1994 között egyszer már tagja volt. Miközben annak a testületnek nem sok köze van az amúgy szintén az Orbán-kormány által ugyancsak öt éve életre hívott OBT-hez. Míg előbbi egy pusztán formális, véleményező testület volt, az újkori névrokona viszont valódi jogosítványokkal rendelkezik. Éppen az az egyre nagyobb baj vele, hogy a januárban újraválasztott testület már nem úgy fütyül, ahogy azt mondják neki, hanem él a jogosítványaival és elkezdte ellenőrizni a bírói szervezetrendszer fejének az OBH elnökének tevékenységét.  Az OBT tagjai azóta lettek „ellenzékivé” a hivatalos megfogalmazás szerint, hogy egyre több kritikával illették az OBH-elnök, azaz Handó Tünde tevékenységét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Keményebben kellene fellépni Moszkva ellen a lengyel elnök szerint

Keményebben kellene fellépni Moszkva ellen a lengyel elnök szerint