szerző:
Gergely Zsófia
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Játszótérnek látszik, de hivatalosan nem minősül annak a Budavári Önkormányzat sportközpontjában a legkisebb gyerekeknek kialakított játszórész – ezt a meghökkentő választ kapta egy család, miután az édesanya itt sérült meg. Az asszony ugyanis a kétéves gyereke után futott, nehogy a kislány leessen egy meredek részen. Az önkormányzat viszont a házirendre és a lábsérülést ellátó Szent János Kórházra hivatkozva hárít.

Fájdalmas és a nyár közepén legrosszkor jött, de mindennapos lábsérülést szenvedett egy édesanya július végén a Budavári Önkormányzat Czakó utcai Sport- és Szabadidőközpontjában. Azonban a körülmények miatt, amik a részleges szalagszakadáshoz vezettek, illetve a fenntartó önkormányzat embereinek hozzáállása miatt szürreális történet kerekedett a látszólag átlagos esetből. Legfőbb tanulságként például kiderül, hogy a gyerekeknek szánt, játszótérnek látszó hinta-csúszda-mászóka hivatalosan nem is játszótér – legalábbis, ha felvetődik a felelősség kérdése.

A család kérte, hogy nevüket a téma átpolitizáltsága miatt ne írjuk ki, de részletesen elmesélték, mi történt. 2,5 éves kislányukkal játszottak július 21-én a Czakó utcai központban a sportpályák mellett, a létesítmény egyik szélén kialakított kis játszótéren – ők legalábbis annak tartották ezt a részt. Hiszen annak nézett ki – a hintával, csúszdás mászókával, bújócskázáshoz fa építménnyel, pingpongasztallal és padokkal –, és nem meglepő módon erre is használták más környékbeli szülőkkel együtt.

Csakhogy a kisgyerek váratlanul nekiiramodott a játszótér széle felé, ami a budai hegyoldalban található sportközpont terepviszonyai miatt gyakorlatilag egy rézsű. A lejtő alján ráadásul már rögtön ott a vaskerítés, aminek kőből készült az alsó része. „Ugrottam persze utána, hogy elkapjam, mielőtt leesik. Így nem magamra figyeltem, de emlékszem, közben még meg is lepődtem, mennyire hirtelen meredek ez a rész” – mondta az anya.

Senki nem segített

Ahogy ösztönösen cselekedve a gyerek után lendült, a nőnek kifordult a bokája. „Végül mindketten legurultunk, én a kerítésnek csapódtam, de a gyereket úgy tudtam tartani, hogy nem lett baja, csak nagyon megijedt” – mondta. A család keserűen mesélte, bár többen is voltak körülöttük – köztük talán a központ dolgozói is –, ám semmilyen segítséget nem kaptak. Az ijedtségtől ordító kislánnyal az apja rögtön elindult közeli otthonukba, a lábára ránehezedni sem tudó asszony pedig egyedül sántikált haza. Már innen hívták a mentőket, akik a Szent János Kórházba szállították. Mint utóbb kiderült, részleges szalagszakadást szenvedett, illetve letört a sarokcsontjából egy rész, két hétig fel sem kellhetett. Utána mankóval tudott járni több hétig, de a lábrögzítőt szeptember végéig viselnie kell.

Műanyag szalagokkal határolták a nem-játszóteret
©

Már a szerencsétlen baleset másnapján felvették a kapcsolatot a sportközpont igazgatójával. Egyfelől azért, mert jelezni szerették volna, hogy a velük történtek alapján a játszótér kialakítása nem megfelelő, veszélyes lehet. Pontosan ezért felvetették a felelősség kérdését is, főleg, mert egy önkormányzati tulajdonban lévő sportcentrumról van szó. „Ha nem a játszótéri részen, hanem a pályán, futás közben fordul ki a bokám, akkor nincs kérdés, az az én hibám. De nem voltam felelőtlen” – magyarázta az édesanya.

Szalag, majd teniszháló

Evidensnek tűnt, hogy a közpénzből fenntartott sportlétesítménynek van biztosítása, illetve járhat nekik kártérítés a költségeikre, de állítják, mindez nem a pénzről szólt. Ezért felvetették megkeresésükben azt is: a nekik járó összeget felajánlják arra, hogy megfelelő védő-elhatároló tereptárgyat építsen a sportközpont a játszótér szélére. Oda ugyanis a baleset után először a rendőrségi helyszíneléseknél használthoz hasonló, műanyag szalagot feszítettek ki, ami a figyelmet ugyan felhívja a meredekre, de semmi védelmet nem jelent. Erre valószínűleg rájöttek a működtetők is, mert második nekifutásra egy leselejtezett teniszhálót applikáltak a fák közé, a kerítés irányába – még augusztus közepén is ezt találtuk ott, amikor a helyszínen jártunk.

„Csak korrekt, emberi bánásmódot vártunk volna” – jegyezte meg az édesapa. E helyett elmondásuk szerint a következők történtek meg/derültek ki:

  • „megkezdődött az egymásra mutogatás” és a telefonálgatás, először a pálya igazgatójával egyeztettek, majd kiderült, hogy a Budavári Önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete (GAMESZ) az illetékes;
  • a sportközpontban először nem tudták megmondani, van-e biztosításuk, csak többkörös telefonálgatás után derült ki, hogy igen;
  • közben viszont arra hivatkoztak, hogy a történtek nem tartoznak a felelősségi körükbe, és az épületen belül, a mosdóban ki van írva, hogy miért (nem) vállalnak felelősséget;
  • kérték, hogy a felpolcolt lábbal fekvő asszony menjen be a sportközpontba, hogy felvegyék a jegyzőkönyvet, amit nehezen, de megoldottak. Amikor beértek, az őt kísérő párját szabályosan kilökdöste az egyik alkalmazott, hogy nem lehet jelen;
  • végül fel sem vették a jegyzőkönyvet, mert arra jutottak, hogy inkább vegyék fel a GAMESZ jogi osztályával;
  • megtették, itt viszont azt mondták, részletezzék a káreseményt, amit továbbítanak a biztosítónak.

Itt játszanak a gyerekek, de hivatalosan nem játszótér

A családnál viszont az verte ki a biztosítékot, hogy kiderült: az általuk – és szerintük valószínűleg minden oda járó kerületi lakos által – a létesítmény játszóterének tartott rész hivatalosan nem játszótér. Arra hivatkoztak, hogy „csak jófejségből csinálták a hintás-mászókás részt”, hogy a sportoló családtagokra váró kicsiknek legyen hol játszaniuk – magyarázta az édesapa.

Ha játszótérnek minősül, akkor az uniós szabványoknak megfelelően a telepítésére és fenntartására egy sor szabály vonatkozna, így pontos biztonságtechnikai követelményeket kellene figyelembe venniük.

„Azt is megkaptam, hogy ennyi erővel a szomszédos Tabánban is leeshetek, mert ez területi adottság. Igen, de ezért nem is oda viszem játszani a gyereket, megjegyzem, nem is tesznek a meredek rész mellé hintát” – mondta a megsérült asszony. „Az is felmerült, tudjuk-e tanúkkal bizonyítani, ami történt. Mégis mit kellene tanúsítani, hogy nem szándékosan ugrál neki a gyerekem anyja a kerítésnek?” – tette hozzá a férfi. Elismeri, hogy az önkormányzat különböző embereivel folytatott vita során ezért elhagyták a száját dühös és csúnyább kifejezések is, de egyszerűen nem érti, hogyan bánhattak így velük.

©

Csak kihelyezett játszóeszközök

Megkerestük a Budavári Önkormányzatot, amely nem válaszolt egyenesen arra a kérdésre, hivatalosan ez minek minősül. „A sportpályák mellett kihelyezett játékok a sportpályán tartózkodó szülők kisebb gyerekeinek biztosítanak játéklehetőségét, amíg a nagyobb gyerekek sportolnak. A játszóeszközök a hatályos szabályoknak megfelelnek” – írták. Vagyis gondosan elkerülték, hogy játszótérnek nevezzék a hintás-csúszdás részt.

Másrészt arra hivatkoztak, hogy a Szent János Kórházban felvett járóbeteg vizsgálati lap szerint az asszony bokája „az utcán futva” sérült meg, így a gyerek után futó édesanya „elesett és nem leesett a rézsűn”. Csakhogy a kórház ellátó orvosa a nőt oda végül este, a lakásából beszállító mentősöktől hallott első verziót vezette fel, akik ezek szerint félreértették a sérülés körülményeit/helyszínét a család szerint. Kérték ennek pontosítását és javítását, de ehhez vissza kellett volna menniük a kórházba egy újabb kontrollra, amit már nem vállaltak, mert még panaszt is tettek az asszony ellátása miatt.

A Budavári Önkormányzat szerint teljesen rendben van, hogy felmerült a szemtanúk kérdése, de csak mert „a biztosító felé történő kárbejelentéshez szükséges minél több bizonyíték, a balesetet és annak körülményeit igazoló és alátámasztó dokumentum csatolása”.

Szerintük „a sportpálya bejáratánál, a kapu mellett a kerítésen, jól látható és olvasható helyen, ki van függesztve a sportpálya házirendje”, ami részletesen szabályozza a sportpálya, egyebek között az ott elhelyezett játékok használatára vonatkozó szabályokat, felelősségi kérdéseket”. „A házirend egyértelműen kimondja, hogy a sportpálya területén elhelyezett eszközöket mindenki a saját felelősségére használhatja” – közölték. A család viszont állítja, hogy lefotózták a táblát, amire szerintük csak később került ki a házirend, de ez sem menti, hogy nekik a „mosdóban kiírt” figyelmeztetésre hivatkoztak.

A házirendet valóban megtalálhatjuk jelenleg a hirdetmények közt, egy másik kihelyezett tábla szerint pedig csak az itteni épületek „energetikai korszerűsítésére” 84 millió forintot költöttek uniós forrásból.

„Az eset után sor került egy alacsony kerítés elhelyezésére, a biztonság fokozása érdekében” – állította a fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás hivatala. Csakhogy a helyszínen nincsen kerítés, továbbra is mindössze a kiszuperált teniszháló választja el a kicsiket a „játszóeszközök” melletti meredek résztől.

Ez a kifeszített háló védi a gyerekeket
©

Pasziánszozott az orvos – a Szent János Kórház szerint ez „szerencsétlen esemény”

Ha a közpénzből gazdálkodó önkormányzattal folytatott harc nem lett volna elég, a nem-játszótéri sérülés miatt azt is megtapasztalhatták, miért (nem) jó a közegészségügy. Az asszonyt ellátó orvos ugyanis a számítógépen pasziánszozott a vizsgálat közben, így szerintük messze nem a tőle elvárható gondossággal kezelte az asszonyt és a diagnózisát is vitatták.

„Levelében nehezményezi, hogy a doktor úr néhány percig egyéb számítógépes kikapcsolódást választott relaxálásként röntgenleletre várva, mely valóban egy szerencsétlen esemény”

– válaszolta erre a Szent János Kórház orvosigazgató-helyettese, miután panaszt tettek. Hozzátette, az „egészségügyi személyzet létszámhiány miatt, főleg a nyári szabadságolások idején erősen túl van terhelve, egymást érik a 24 órás vagy 12 órás műszakok”. Az érintett orvos „a kérdéses időszakban egymás után 5 db 12 órás éjszakai műszakot látott el” – magyarázta a kórházi vezető válaszlevelében a pasziánszozást, vagy ahogy fogalmazott, „relaxálást”.

A család viszont ezek után már – szerintük érthetően – nem akart visszamenni a kezelési lap javítása miatt, amire a Budavári Önkormányzat most mutogat. Magánorvoshoz fordultak, többek közt az itt kifizetett 60 ezer forint költséget szerették volna a biztosítóval megtéríttetni.

A házirend nem menti a felelősség alól

„Az önkormányzat intézményeinek területén történt baleseteknél az önkormányzatnak mindenképpen általános felelőssége van, hacsak nem bizonyítható a szándékos veszélyokozás – itt pedig nyilván nem erről van szó” – kommentálta a történetet V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője. Szerinte ezért nem lehet arra hivatkozni, hogy kitették a házirendet, illetve hogy hivatalosan nem is minősül játszótérnek a játszó gyerekeknek kialakított rész.

Utóbbit már csak azért is elfogadhatatlannak tartja, mert „ha a legkisebb, 0-6 éves korosztály számára tesznek ki játszóeszközöket, akkor kötelességük figyelni a maximális biztonságra”. „Így nyilván egyszerűbb volt, nem kellett a tervezői nyilatkozattól kezdve egy sor előírásnak megfelelni. De attól még az oda járók úgy értelmezik, hogy az egy szabályosan kialakított létesítmény, és azt hiszik, biztonságos” – mondta V. Naszályi. „Nem szokatlan, hogy használat során derül ki, milyen további intézkedésekre van szükség. Ebben a történetben én lehetőséget látok arra, hogy a sportpálya területét a korábbinál biztonságosabbá tehessük” – tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Két év elteltével már nem is olyan rosszak az elektromos autók

Két év elteltével már nem is olyan rosszak az elektromos autók

Ha nyelveket tanul, ezt töltse le a számítógépére

Ha nyelveket tanul, ezt töltse le a számítógépére

Szijjártó: Hülyeség, hogy el akarjuk hagyni az Európai Uniót

Szijjártó: Hülyeség, hogy el akarjuk hagyni az Európai Uniót

Vörösiszapper: súlyosították az ítéletet másodfokon

Vörösiszapper: súlyosították az ítéletet másodfokon

Úgy pörög az autógyártás, hogy az egész magyar ipart húzza magával

Úgy pörög az autógyártás, hogy az egész magyar ipart húzza magával

Itt a vége: kiszáradt a Viktória-vízesés

Itt a vége: kiszáradt a Viktória-vízesés