szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Palkovics László jelenlegi innovációs miniszter vette védelmébe még tanszékvezetőként a Rezesova-ügybe később belebukott szakértőt, Rogán Antal pedig a gazdagoknak járó előnyök miatt háborgott, mikor házi őrizetbe került a szlovák milliomosnő – ilyen mozzanatai is voltak az évtized legemlékezetesebb közlekedési bűnügyének. Vagy emlékszik még a vodkára, amit Rezesova állítólag csak azért ivott meg, mert víznek nézte a felborult BMW-ben? Összeszedtünk az ügy tanulságos, máig ható fordulatait abból az alkalomból, hogy kedden reggel Eva Rezesova maga mögött hagyja a börtönt.

41 évesen, a börtönben magyarul megtanulva, "példamutató" magatartására tekintettel 9 év helyett 6 év letöltése után lép ki kedden Eva Rezesova a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai épületének kapuján. Ezt Orosz Zoltán, a BVOP szóvivője megerősítette kérdésünkre, a szabadulás valószínűleg élénk médiaérdeklődéssel zajló, pontos időpontja attól függ, mikorra végeznek az ilyenkor szokásos procedúrával. Az egyik bulvárlap már hétfőn előre megszellőztette a szlovák milliomosnő szabadulását, olyan részletekkel, mint a cellatársainak búcsúzóul készített ajándékok.

Az alkalomra összeszedtük a 2014 őszén záruló büntetőügy olyan fordulatait, amelyek máig hatóan tanulságosak, vagy utólag visszanézve több mint pikánsak, tekintve, mi minden (nem) történt, mialatt Rezesova mintarabként leülte a kirótt éveket.

Már csak azért is, mert kevés büntetőügy borzolta a kedélyeket olyan masszívan és több hullámban, mint Rezesováé, aki az 1990-es évek szlovák közlekedési miniszterének, Alexander Rezešnek a lányaként halálos közlekedési baleset okozása miatt kötött ki a Gyorskocsi utcai börtön varrodájában eredetileg 9 évre. A gazdag családból származó, részegen vezető, kétgyerekes nő története korunk drámai népmeséjévé vált, amibe a vagyoni különbségek mellett belejátszott a magyar-szlovák dualitás, és az is, hogy sokan úgy érezték, bárki ülhetett volna a BMW X5-vel letarolt autóban az M3-ason. 2012. augusztus 21-én hajnalban négyen – két idős házaspár – ültek a Rezesovával ütköző Fiat Puntóban, felnőtt fiuk családjához tartottak, hogy segítsenek nekik szüretelni. Hárman közülük azonnal életüket vesztették az ütközéstől kigyulladt autóban, a negyedik áldozat még ki tudott jutni az égő járműből, de pár nappal később a kórházban meghalt.

Csak "mert sok pénze van"? – Rogán Antal is felcsimpaszkodott a botrányra

Magyarországnak olyan országnak kell lennie, ahol senki sem részesülhet jobb elbánásban csak azért, mert sok pénze van

fakadt ki az igazságtalan anyagi különbségek miatt még a Fidesz frakcióvezetőjeként Rogán Antal, amikor engedélyezték az első fokon ittas vezetésért elítélt milliomosnő házi őrizetét.

Sőt, a hivatalos vizsgálatot kezdeményező fideszes politikus még ahhoz a 13. kerületi lakóparki házhoz is elment, ahol házi őrizetben Rezesova tartózkodott. Itt készítette a Facebookon közzétett videót, amiben szó szerint a "luxuskörülmények" miatt méltatlankodott.

A Budapest Környéki Törvényszék még aznap este másodfokú, jogerős döntésével megszüntette Rezesova házi őrizetét, illetve elrendelte ismételt előzetes letartóztatását, a nőt vissza is szállították a börtönbe. Ami utólag már csak azért is érdekes, mert a bírósági rendszert azóta Handó Tünde áldásos közreműködésével folyamatosan nyomás alatt tartják, a maradék taláros partizán ellen pedig hazaárulózásig elmenő háborút vívnak. Az pedig vicces, hogy a luxus miatt hörgő Rogán Antal az ezt követő években micsoda sorozatot produkált táguló Pasa parki ingatlanával, balatoni nyaralójával, vagy a szerinte ügyes üzletasszony feleségének köszönhető helikopteres utazással.

Eva Rezesova még az elsőfokú tárgyaláson
©

Amikor a bénázó rendőrök felsültek egy iPhone-nal

Felháborító, lejáratta az egész rendőrséget – még maguk a rendőrök is így vélekedtek az ügyben folytatott nyomozás egyes pontjairól. Ennek talán legnagyobb felhördülést és/vagy röhögést kiváltó mozzanata az volt, amikor a nyomozók arra hivatkoztak, hogy Rezesova iPhone-jából "speciális eszköz hiányában" képtelenek kivenni a SIM-kártyát – ezt ugyanis beleírták egy hivatalos jelentésbe, amit megszereztünk.

2012-ben még valóban kevesebb embernek volt iPhone-ja, mint manapság, de semmi nem magyarázza, hogy arra hivatkoztak, "nem áll a hatóság rendelkezésére" az iPhone-hoz tartozó "eszköz", amit a készülékbe benyomva kivehető a kártya. Ez ugyanis akár egy gombostűvel vagy gémkapoccsal helyettesíthető, ráadásul bármelyik típusú iPhone kulcsa használható lett volna, a rendőrök alázására még egy animáció is készült erről a neten. A rendőrök még azt is beleírták a jelentésbe, hogy "az érintőképernyő érzékenysége miatt" három számot véletlenül felhívtak, de "azonnal megszakították" a hívást.

Mindez azért igazán súlyos hiba, mert a hvg.hu kiderítette, hogy a nőt folyamatosan hívogatták és sms-ekkel bombázták, miközben az autópályán száguldott. Megszereztük ugyanis a híváslistáját, amin egy sor furcsaságot találtunk, a mobilból kinyert adatokkal ezek megválaszolhatóak lettek volna. A mobilt viszont már a nyomozás alatt simán visszaadták tulajdonosának. Szakértőink szerint ez nemcsak amatőr, de felettébb különös. "Ha van egy kis esze, azonnal beledobta a Dunába" – jegyezte meg egy bűnügyi területen dolgozó, informatikus forrásunk.

Az ORFK-t akkor persze hiába kérdeztük a minősíthetetlen hibákat firtatva, remélhetőleg azóta akad "speciális iPhone-eszköz", vagy legalább egy gombostű a Teve utcában.

"Szakvélemény van eladó?"

A Rezesova-ügy a szakértők botrányos csörtéjévé vált, ezek rendezése nélkül bárki pórul járhat, aki az igazságszolgáltatás területére sodródik – írtuk 4 évvel ezelőtt. Rezesova büntetőügyének egyik legemlékezetesebb fordulata volt, amikor a másodfokú bíróság egymás után kizárt az eljárásból két szakértőt: először a szlovák nő ügyvédje által felkért Melegh Gábort, majd a szintén Rezesova védője által behozott Kovács Miklóst. Kovácsot filmbe illően lebuktatták, úgy állt a bíróság előtt, mintha ő lenne a vádlott, mikor szembesítették azzal: mennyire életszerű, "független szakértőként" új szakvéleményt készíteni a nyár közepén úgy, hogy nem kért érte díjazást, a védelem viszont pontosan tudja, mikor/mit adott be.

Az ügyben az igazságügyi szakértőkkel kapcsolatban folyamatosan botrányos kérdések bukkantak fel, végül az akkori igazságügyi államtitkár, Patyi Gergely nyíltan harcot hirdetett a megbízhatatlan szakértők ellen. "Az igazságügyi tárca is érzi a társadalmi igényt", hogy valamit most már lépni kell az igazságügyi szakértői rendszer reformja érdekében, elsősorban a szakértők függetlenségét kell megerősíteni – tűzte ki a célt az államtitkár. Végül új, rájuk vonatkozó jogszabály lett, hatályba is lépett, de az igazságügyi szakértői rendszer valódi reformja gyakorlatilag elmaradt.

Teljesen kiégett a Fiat
©

Amikor még Palkovics László védte be a később kizárt szakértőt

Az ügy legismertebb közlekedési szakértője Melegh Gábor volt, aki addig valóságos szaktekintélynek számított, 12 éven át vezette a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamarát. Az elsőfokú eljárásban az ő szakvéleménye hozott fordulatot, másodfokon viszont kizárták az ügyből. Melegh már akkor a támadások középpontjába került, mikor kiderült, hogy az áldozatok családjának korábbi felkérése ellenére végül Rezesova védelmének magánszakértője lett.

Később a hvg.hu derítette ki, hogy köze van ahhoz a közlekedési szoftverhez, amivel a baleset elemzései készültek, de az is napvilágra került, hogy az elsőfokon ítéletet hozó bíróval, Fülöp Ágnessel együtt írtak könyvet. Ezekkel egy közel 3 órás interjúban szembesítettük Melegh Gábort, aki akkor már azt mondta, utólag nem vállalná el az ügyet.

Az külön pikáns volt, amikor a meghalt áldozatok családja etikai eljárást kezdeményezett ellene, a területileg illetékes Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamarát viszont ez nem zavarta abban, hogy őt jelöljék az országos kamara elnökének (de nem választották meg a posztra – a szerk.). Végül a Melegh elleni etikai eljárás azzal zárult, hogy kimondták: a szakértő megszegte a rá vonatkozó szabályokat, és így etikai vétséget követett el a Rezesova-ügyben, de ezért csak írásbeli megrovást szabtak ki vele szemben.

És még egy utólag érdekes összefüggés: mielőtt még a bíróság kirakta volna az eljárásból, Melegh Gábor mellett 2013-ban nyíltan felsorakozott a BME is, ahol régóta tanított. A műszaki egyetem vezetése a médiát hibáztatta, amiért "az igazságügyi szakértői feladattal kapcsolatban sorozatosan téves, helytelenül idézett gondolatok jelennek meg".

Az erről szóló nyilatkozatot a kar dékánja mellett Palkovics László adta ki a BME Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék vezetőjeként, aki jelenleg az Orbán-kormány innovációs és technológiai minisztere.

Az elhíresült vodkásüveg, amit a fejjel lefelé álló autóban, szomjasan, véletlenül meghúzott

Külön emlékezetes volt, ahogy a szlovák nő védelme mindent megtett, hogy megdöntse az ittas vezetés vádját. Az első verziójuk az volt, hogy a szlovák nő szervezetében azért volt alkohol, mert olyan sokkos állapotba került az ütközés után, hogy víznek hitte az autójában lévő vodkát. Ehhez viszont meg kellett magyarázni, mégis hogyan tudott inni a karambol után fejjel lefelé álló autóban a lezárt üvegből. Erre vallomásában azt mondta, hogy már korábban "eltávolította a kupak levételét akadályozó gyári csomagolást", de egészen addig vezetés közben hozzá sem nyúlt, míg sokkosan meg nem szomjazott.

Ezzel párhuzamosan egy alkoholtartalmú köhögéscsillapítóval is indokolta a nála kimutatott ittasságot a nő, csakhogy ehhez meg a szokásos adag sokszorosát kellett volna bevennie a szerből. De a védelem még erre is tudott mit mondani: a gyógyszer csepegtetőjét Rezesova a vásárlást követően eltávolította, "mert nem volt türelme kivárni a csepegtetés idejét".

Majd másodfokon a Melegh Gábort is leszerződtető Novák Péter ügyvéd gyökeresen más védekezési stratégiával állt elő: arra hivatkozva kértek felmentést, hogy a szlovák nő éppen pár perccel azelőtt ivott, hogy nekiment a Fiatnak, ezért a szervezetében az alkohol még nem szívódott fel, így nem is volt hatása a balesetre. A büntetést súlyosbító másodfokú bíróságot ez nem hatotta meg, kimondták, hogy ittasan vezette a terepjárót és okozta négy ember halálát.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen