szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányhoz közeli, botrányokkal tarkított Veritas Intézet venné át az 1990 utáni kormánydokumentumokat, írja az e heti HVG, a szakmaiatlan lépés mögött többen politikai szándékokat sejtenek.

Az elsősorban a zsidósággal kapcsolatos vitatott kijelentéseiről ismert Veritas Történetkutató Intézet (igazgatója, Szakály Sándor idegenrendészeti eljárásnak nevezte a magyar állam által elvégzett bizonyos deportálásokat, a numerus clausus törvény pedig szerinte nem jogfosztó, csak jogkorlátozó – ezzel még a kormány elhatárolódását is kivívta; Hóman Bálint egykori Horthy-kultuszminisztert rehabilitálná a vastag állami támogatásból működő kutatóintézet; az Országos Rabbiképző Intézet tanszékvezetőjének pedig le kellett mondania, amiért együttműködött az Intézettel) most újabb feladtot kap, írja a friss HVG.

Teljesen logikátlanul, az európai, nyugati trendekkel is szembemenve a Veritas kapná meg az 1990 utáni kormányiratokat – dokumentumokat. Pedig egyelőre nincs is szaklevéltári minősítése. Az ötleten a szakma háborog, ráadásul a Magyar Nemzeti Levéltárból is kiszakítanának egy állományrészt. Az intézkedésre felhozott indokot, a helyhiányt ráadásul a kormány idézte elő. A szakemberek attól tartanak, a szakmai kompetencia helyett a politiki szándékok szerint tárolják majd a jövő történettudománya szempontjából létfontosságú kormánydokumentumokat, feljegyzéseket.

További részletek az e heti HVG-ben!

 

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy csók miatt bojkottálnák a Netflixet Indiában

Egy csók miatt bojkottálnák a Netflixet Indiában

Celeb küldi szívnek szívesen – Európát is meghódítja a legújabb startup-őrület

Celeb küldi szívnek szívesen – Európát is meghódítja a legújabb startup-őrület

Mi mással menekülhetne Rómában Tom Cruise, mint egy sárga Fiat 500-assal?

Mi mással menekülhetne Rómában Tom Cruise, mint egy sárga Fiat 500-assal?