szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szabad Pécs szerint az eseményt lényegében titkolják a szervezők, nehogy olyan médiumok képviselői is megjelenjenek, akik kellemetlen kérdéseket tehetnek fel.

Teljes egészében közpénzből, mintegy 2-2,5 milliárd forintból épült fel a Pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia, más néven a Rátgéber Akadémia, írja a független Szabad Pécs.

A lap szerint a fejlesztés a kevés pécsi siker egyike, ennek ellenére csak a kormánybarát médiumok képviselőit értesítették a központ mai átadójáról, és arról, hogy maga Orbán Viktor kormányfő avatja fel azt.

Az esemény sem az MTI előzetesében, sem a kormány vagy Miniszterelnökség nyilvános közleményeiben nem szerepel, de a lap biztosra veszi, hogy ma délelőtt 10-kor sort kerítenek rá.

A lap úgy tudja, csak azokat engedik majd be az új csarnokba, akik szerepelnek az előzőleg leadott vendéglistán. Hagyományos sajtóregisztrációra azonban nem volt lehetőség, így csak azok lesznek ott, akiket külön értesítettek/meghívtak.

Rátgéber László kosárlabdaedző azt mondta a lapnak, hogy nagyon nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy az akadémiát Orbán Viktor avatja fel, szerinte ez még nagyobb súlyt ad ennek a fejlesztésnek. Az ünnepséget ugyanakkor nem ők, hanem a beruházó Nemzeti Sportközpontok szervezi, és a sajtóregisztrációt is ők intézik.

A lap kereste a Miniszterelnökséget, hogy megtudják, miként lehet az, hogy egy közpénzből felemelt csarnok felavatására nem küldenek meghívót a helyi sajtónak, de választ nem kaptak.

Frissítés 10:30

Ahogy a szabadpecs.hu élő videójából kiderül, valóban a miniszterelnök adja át a pécsi akadémiát. Hallható, hogy főleg támogatók köszöntötték Orbán Viktort, aki a kordonhoz is sétált a tapsolókhoz. Íme a vonatkozó részlet a Szabad Pécstől:

De a támogatói és a sajtó nem kormányhű része is a kordonon kívül maradtak az átadó idejére, ugyanis a szervezők szerint a 2,5 milliárd forintból épült kosárlabda akadémia magánterületnek számít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!