szerző:
hvg.hu

Az ELTE gyakorlóiskolája törte meg a Fazekas eddigi egyeduralmát. Igaz, utóbbi ezúttal a dobogón sincs. A második a Toldy Ferenc Gimnázium, a harmadik pedig az Eötvös József Gimnázium.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Toldy Ferenc Gimnázium, valamint az Eötvös József Gimnázium vezeti a HVG 2019-es középiskolai rangsorát. A kiadvány – amely az ország 100 gimnáziumát rangsorolja – pénteken jelenik meg.

A HVG rangsorában eddig mindig a budapesti Fazekas Gyakorló Gimnázium végzett az élen, de idén a negyedik lett. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium a kiadvány szerint egyenletesen jól teljesített minden tárgyból, a diákok egyetemi felvételi átlagpontszáma például kifejezetten magas, 440 pont feletti. A második és harmadik helyen két állami fenntartású fővárosi gimnázium, a Toldy és az Eötvös végzett.

A Fazekas egyébként két – a matematikaérettségi és a matematikai kompetenciamérés eredménye alapján összeállított – alrangsort is vezet, ugyanakkor a gimnáziumban valamivel gyengébb eredmények születtek humán tárgyakból.

Az ötödik a Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium, a hatodik a szintén fővárosi ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, a hetedik az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, a nyolcadik a veszprémi Lovassy László Gimnázium, a kilencedik a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, a tizedik pedig a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium lett.

Bár a tízes listát budapesti gimnáziumok dominálják, a veszprémi Lovassy megcsípett egy első helyet is az alrangsorokban azzal, hogy a diákjai 447 átlagpontot értek el az egyetemi felvételijükön. A legjobb húsz iskola között viszont már majdnem kiegyenlítődik a budapesti–vidéki arány (11:9). Összességében pedig a vidékiek vannak többen a százas rangsorban, ám inkább a második felében: az első ötvenben 24 budapesti és 26 vidéki található, a második ötvenben azonban a 13 budapestire 37 vidéki jut.

A HVG 100 legjobb gimnázium kiadványát ide kattintva rendelheti meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kopaszodás vagy a csuklóméretem miatt nem kellek a nőknek?

A kopaszodás vagy a csuklóméretem miatt nem kellek a nőknek?

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

Megtörténhet az elképzelhetetlen: néhány éven belül kihalhatnak a tigrisek

Megtörténhet az elképzelhetetlen: néhány éven belül kihalhatnak a tigrisek

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Partra vetette a tervezett nagyberuházás a Fertő tavi hajóztatókat

Partra vetette a tervezett nagyberuházás a Fertő tavi hajóztatókat