szerző:
hvg.hu

Balog Zoltán volt emberi erőforrás-miniszter interjút adott a Szemlélek keresztény blognak, amelyben néhány kritikát is megfogalmazott a kormánnyal szemben: elmondta, egy ekkora minisztériumban nem juthatott elég figyelem az oktatásra és az egészségügyre, ahogy azt is, sokszor nem értett egyet az ilyen éles kormányzati kommunikációval és a migránsozással, de ő is elismerte, ezzel lehetett választást nyerni.

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egykori vezetője visszatért eredeti, református lelkészi pályájára, ennek apropóján adott interjút a Szemlélek blognak, amely saját elmondása szerint sokszor finoman, de kritizálta a kormányt egyes ügyekben. Az interjúból az is kiderül, a kérdező és Balog régi barátok, ennek megfelelően baráti hangvételű volt az interjú, és hamar konszenzusra jutottak abban, hogy a kormányzati kommunikációban bőven voltak túlkapások.

Balog szerint mindez a túlforrósodott kormány-ellenzék vitának a következménye, melyben úgy véli, mindkét oldal egy dologra tette fel a kampányt:

ez az egy dolog a másik oldalon a korrupció, a kormány részéről pedig a migráció volt. A vidéki választók olyan szintű mobilizálását azonban a családpolitikával, a gazdasági növekedéssel, a munkanélküliség csökkentésével nem lehetett volna elérni, mint ha azt mondjuk, veszélyben van a következő generáció élete.

Mi nem migránsokat gyűlölünk, folytatta a református lelkész, hanem a migrációra mondunk nemet. Mert

a migránsok emberek, Isten teremtényei, így kell viszonyulni hozzájuk, a migráció világfolyamata viszont káros Magyarország, Európa számára, ezért meg kell állítani.

Balog ennél tovább is ment a kommunikációval kapcsolatos kritikák megfogalmazásában: a kérdező azt vetette fel, hogy a társadalom egy része értékválasztása alapján ugyan egy közösségbe tartozna a kormánnyal, ám számos dologban nem tud egyetérteni, megemlítette azt is, hogy őket is támadta a kormány, amikor kritikusan álltak egy-egy kérdéshez. Mégis hogyan lehet akkor kritikát megfogalmazni a kormánynak, tette fel a kérdést a szerző, mire Balog Zoltán lényegében bevallotta, hogy sehogy:

Létezik egy értelmezés, amely szerint bárki, aki eltér a kommunikációs főiránytól, az valamilyen ellenfélnek a képviselője, vagy azzá lett.

Működésképtelen volt egy ekkora minisztérium

A volt emberi erőforrás-miniszter saját posztjának elhagyását indokolva bevallotta, nem értett egyet azzal, hogy ennyi fontos területet vontak egy minisztérium alá, mert egyszerűen nem lehetett ilyen sok lényeges ügyet egy emberként képviselni. Azt mondta:

a jelenlegi kormányzati struktúrában nem tudnám jobban végezni ezt a feladatot. Azt gondolom, hogy minden olyan területet, amely rám volt bízva, jobb állapotban adtam tovább, mint ahogy átvettem, de messze nem vittem végig mindazt, amit el szerettem volna érni, de úgy éreztem, egy ilyen hatalmas minisztériummal nincs is esélyem erre.

Balog arról is beszélt, Orbán választás elé állította, miszerint vagy így folytatja tovább a munkáját, vagy ad neki más feladatot, így döntött végül a távozás mellett, és lett inkább romaügyi biztos.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Nyugodjon meg mindenki, idén is lesz Reszkessetek, betörők!

Nyugodjon meg mindenki, idén is lesz Reszkessetek, betörők!

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál