szerző:
hvg.hu

Sok magyar hisz különböző összeesküvés-elméletekben, kiemelkedően sokan az antiszemita vagy muszlimellenes konteókban.

Átfogó kutatás készült a magyar társadalomban népszerű tévhitekről, összeesküvés-elméletekről, álhírekről, konteókról, valamint ezek jelenlétéről a közösségi médiában. A kutatás a Political Capital megbízásából, a Heinrich-Böll-Stiftung támogatásával és a Medián közreműködésével készült.

Az eredményeket egy szerdai konferencián mutatták be, minderről a 168 Óra közöl átfogó beszámolót, a kutatók rövid összefoglalója pedig itt található. A kutatásban nemcsak a társadalom babonásságát mérték meg 1200 fő megkérdezésével, reprezentatív mintán még szeptember folyamán, hanem olyan tipikus összeesküvés-elméletekre kérdeztek rá, amelyek alapjaiban határozzák meg napjaink közbeszédét.

Kiderült, a megkérdezettek csaknem egyharmada (32 százaléka) egyáltalán nem tekinthető babonásnak, azok aránya pedig nem éri el a 10 százalékot. A babonákban, hiedelmekben leginkább a nők, a legfeljebb általános iskolát végzettek, valamint az egyházuk tanítása szerint vallásosak hisznek. Ez az attitűd legkevésbé a férfiakat, a diplomásokat és a nem vallásosakat jellemzi.

A babonákban való hit független a politikai hovatartozástól, érdeklődéstől és nagyjából minden korcsoportot egyformán jellemez, vált ismertté.

Feltettek olyan kérdéseket is, amikre a válaszoló elmondhatta, mennyire ért egyet:

  • Azzal, hogy a politikusok gyakran nem mondják el döntéseik valódi indítékát, 35 százalék teljesen, míg további 30 százalék inkább egyetért, azaz együttesen közel kétharmadnyian vannak azok, akik így gondolkodnak.
  • Alig kevesebben, összesen 62 százaléknyian gondolják azt, hogy nagyon sok fontos dolog történik a világban, amiket eltitkolnak az emberek elől.

A Political Capital arra is kíváncsi volt, milyen politikai konteóknak hisznek a magyarok. Népszerű álhír, hogy vezető fideszes politikusok Ausztriába járnak titokban pszichiátriai kezelésekre, vagy hogy „a kormány azért van olyan jó viszonyban a Putyin-kabinettel, mert az orosz titkosszolgálat terhelő bizonyítékokkal rendelkezik Orbán Viktorról, és ezzel zsarolják a miniszterelnököt”.

A megkérdezettek 30 százaléka hajlamos elhinni a gyógykezelésről szóló elméletet, amelyet 27 százaléknyian utasítanak el.

Érdekes viszont, hogy a kormánypárti szimpatizánsok sem utasítják el egyöntetűen ezeket az elméleteket. Valamilyen szinten minden negyedik fideszes egyetért a pszichiátriai kezelésről szóló konteóval, 18 százalékuk pedig Orbán oroszok általi zsarolásával.

Mindez annak fényében érdekes, hogy a kormánypárti szavazók egyébként igencsak felülreprezentáltak a konteóhívők táborában.

Kiderült továbbá, hogy:

  • A zsidókkal kapcsolatos sztereotípiák meglehetősen beágyazottak a társadalomban.
  • A megkérdezettek 16 százaléka hisz erősen az antiszemita összeesküvés-elméletekben, az ezeket teljesen elutasítók aránya lényegesen kisebb, 7 százalékos.
  • A megkérdezettek majdnem fele egyetértett azzal, hogy a muszlimok lopakodva ránk akarják erőltetni a kultúrájukat, 45 százalékuk szerint pedig a muszlim vezetőknek titkos tervük van arra, hogy elfoglalják Európát, és arab kontinenst csináljanak belőle.

A konferencián készült videófelvételt itt nézheti meg:

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hatalmas jégkorong alakult ki egy amerikai folyó közepén, és folyamatosan pörög

Hatalmas jégkorong alakult ki egy amerikai folyó közepén, és folyamatosan pörög

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

Nőtt a kivégzések száma Szaúd-Arábiában 2018-ban

Nőtt a kivégzések száma Szaúd-Arábiában 2018-ban

Mi a különbség a propaganda és az elemzés között? Ezen az adatsoron bemutatjuk

Mi a különbség a propaganda és az elemzés között? Ezen az adatsoron bemutatjuk

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Ronaldo góljával a Juventusé a Szuperkupa

Ronaldo góljával a Juventusé a Szuperkupa